Es va treure la vida al maig

L’escola Pare Manyanet de Barcelona desvincula el suïcidi d’una alumna amb un cas de ‘bullying’

El director del centre defensa que l’escola va actuar ràpidament i correctament, i lamenta que el centre patís «indefensió»

L’escola Pare Manyanet de Barcelona desvincula el suïcidi d’una alumna amb un cas de ‘bullying’

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts

Josep Maria Taulats, director de l’escola Jesús, Maria i Josep del barri de Sant Andreude Barcelona, més conegut com a Pare Manyanet, ha parlat per primera vegada sobre el cas de l’alumna de 15 anys que al maig es va suïcidar, segons els seus pares perquè patia assetjament escolar, per assegurar que la seva mort no té relació amb el suposat cas de ‘bullying’.

Els Mossos i la Conselleria d’Educació van obrir una investigació per esbrinar si el suïcidi de l’alumna de tercer d’ESO podria tenir relació amb un suposat assetjament escolar.

En una entrevista publicada a la revista trimestral de la institució escolar, Taulats defensa que l’escola va actuar ràpidament i correctament i lamenta que, al convertir-se en un cas mediàtic, l’escola va patir «indefensió», perquè no podien revelar dades personals sobre els seus alumnes.

Taulats explica que el curs ha començat amb «total normalitat», però «amb el dolor per la pèrdua d’una de les nostres alumnes».

El suport de «tota la comunitat educativa»

«Malgrat els fets del curs passat i, sobretot, la seva exposició mediàtica, sovint gratuïta i desafortunada, hem de dir que estem molt agraïts pel suport de tota la comunitat educativa», afegeix el director del centre.

Taulats recorda que el 19 de maig els va arribar la notícia del suïcidi de l’alumna «a través d’alguns alumnes» i llavors van activar «de manera immediata el protocol actuacions del centre educatiu davant l’acte autolític amb alumnat menor d’edat».

«Vaig ser jo personalment qui ho vaig comunicar a les classes d’ESO, una situació molt delicada i anguniosa per a tothom. Pot imaginar les reaccions dels alumnes, una de les primeres coses que vam fer va ser trucar a la família», rememora el director, que va informar dels fets Inspecció i els Equips d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) del Consorci d’Educació.

El cas, sense tancar

Després de posar-se a disposició de la família, l’escola encara no ha tancat el cas d’aquest suïcidi i compta amb el suport de tècnics en salut mental del Departament d’Educació i de l’Ajuntament de Barcelona.

«És un procés que no es pot donar per tancat. Qualsevol persona que conegui el món educatiu i qualsevol família pot fer-se càrrec del que representa viure una tragèdia com aquesta. A més, aquests dies també estem coneixent l’abast que té el suïcidi entre joves i adolescents després de la pandèmia», apunta Taulats.

Preguntat sobre les acusacions de la família que la menor patia assetjament escolar o que fins i tot apuntés la possibilitat que hagués patit abusos sexuals, el director de l’escola ha dit: «Sobre aquest cas l’escola no dirà res a través dels mitjans de comunicació».

Respostes

«Entenem que una família vulgui buscar respostes a una situació tan tràgica, però és necessari que no es focalitzi només en l’àmbit escolar. No té cap sentit entrar en un debat mediàtic. Només quan s’ha cregut convenient hem fet algun comunicat l’escola, l’Ampa, la titularitat o els professors per aclarir alguns punts», puntualitza.

Notícies relacionades

El director recorda que les possibles causes del suïcidi estan sent investigades en l’àmbit judicial i per les autoritats educatives i «el que hem fet és col·laborar a fons i facilitar tota la informació».

«Amb tota la documentació i testimonis que hem aportat al Departament d’Educació i els Mossos, entenem que no es pot establir cap relació entre la desgraciada mort i una suposada situació de ‘bullying’ o de qualsevol tipus d’assetjament a l’escola», afirma Taulats.