A Llefià
El Camí Lila es fa realitat a Badalona
El Grup de Dones de Llefià posa en marxa la primera fase del projecte
La iniciativa pretén crear una xarxa d’espais segurs per a les dones del barri
El Grup Dones de Llefià va presentar aquest dissabte al Centre Cívic Torre Mena de Badalona el seu projecte ‘Camí Lila: Urbanisme amb ulls de dona’, juntament amb l’associació Llefi@net Xarxa Ciutadana. El projecte, integrat en el programa de Llefi@net ’TIC a peu de carrer, té el propòsit de detectar les necessitats del barri des d’una perspectiva de gènere i traslladar-les a les institucions pertinents.
Dones de Lefià neix de la necessitat de representar les dones del barri. El grup es va crear d’entrada perquè les dones de Llefià poguessin sentir-se representades dins el moviment feminista en la manifestació del 8-M. Ara, més d’un any després, presenten aquest il·lusionant projecte en col·laboració amb diferents entitats del barri.
Aquest projecte ha sigut rebut amb molta expectació per part de les entitats locals, ja que asseguren que posen sobre la taula dades tangibles i elements que permeten actuar amb diferents nivells de profunditat davant la falta de perspectiva feminista. «És una iniciativa propositiva, d’autoorganització i denúncia de les veïnes del barri que troben en el seu dia a dia situacions que, si milloren, poden evitar situacions de possibles agressions sexuals i facilitar l’accessibilitat dels espais públics del barri», apunta Jordi López, president de l’Associació de Veïns de Sant Antoni de Llefià.
El Camí Lila
El Camí Lila sorgeix de la necessitat d’incrementar la seguretat dins alguns punts de la zona. La majoria de les dones participants viuen a Llefià, un barri de la perifèria de Badalona on el deteriorament i la deixadesa són cada dia més evidents. Les persones, i en especial les dones, cada vegada se senten més insegures a certs carrers i zones i és aquí on Dones de Llefià decideix posar en marxa el Camí Lila. «Les nostres filles i familiars més joves ens van alertar sobre la inseguretat i por que tenien quan venien d’estudiar o fer activitats lúdiques, així que vam decidir fer un recorregut pel barri i detectar tots els punts conflictius des d’una perspectiva de gènere», explica Yolanda Caballero, integrant del grup.
El projecte
El desembre passat el grup Dones de Llefià va convocar les dones del barri per portar a terme una dinàmica col·lectiva en què es van marcar els punts més conflictius de la zona. En total 40 dones, dividides en grups de tres, van passejar per diferents parts del barri per detectar les deficiències urbanístiques.
El projecte s’ha materialitzat 10 mesos després en un mapa interactiu, desenvolupat per l’associació Llefi@net, en què es poden veure els 323 punts conflictius de Llefià classificats en quatre categories: il·luminació, llocs poc transitats, obstacles i racons. L’objectiu és transformar el barri en un espai segur per a les dones, però també per a tots els veïns.
Col·laboració veïnal
La següent fase del projecte, que ben aviat es posarà en marxa, compta amb comerços col·laboradors que dotaran amb espais segurs les dones. Els comerços participants estaran marcats amb adhesius als aparadors i disposaran de targetes amb diferents números de telèfon d’ajuda a les víctimes.
Amb això es pretén crear una xarxa veïnal segura i ajudar les dones i totes les persones a sentir-se en un entorn segur.
El Camí Lila, finançat íntegrament per l’Associació de Veïns Sant Antoni de Llefià, ja s’ha traslladat a altres entitats de la ciutat com la Federació de Dones i la proposta és que s’estengui a altres barris de la ciutat.
Una vegada estiguin posades en marxa totes les fases del projecte es traslladarà la problemàtica a l’ajuntament i les institucions pertinents perquè es facin millores urbanístiques i actuïn partint de les necessitats dels habitants de Badalona.
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- A l’estació del Poblenou Un vigilant de seguretat del metro de Barcelona perd un ull després d’una brutal agressió
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»