Institució centenària
L’Orfeó Gracienc reviu a la plaça de la Virreina
Una festa musical escenifica la nova etapa que emprèn la coral després del cop del coronavirus
El batec del districte de Gràcia s’ha accelerat aquest migdia a la plaça de la Virreina amb un ‘flashmob’ a càrrec de diverses desenes de membres de l’Orfeó Gracienc. Aquesta institució centenària inicia una nova etapa artística i de gestió en una aparent resurrecció després del cop del coronavirus. A la ‘performance’ encapçalada pels xavals de l’Orfeó, els anomenats Coloraines, s’han afegit molts veïns amb ganes de clamar en aquest primer cap de setmana sense gairebé restriccions. La festa, concebuda com un homenatge a totes aquelles persones que han format part de l’Orfeó i han ajudat a mantenir la bandera a dalt de tot, ha finalitzat amb una desfilada fins a l’entrada de la seu de l’entitat.
L’Orfeó Gracienc, fundat el 1904, actua com una escola per a nens, joves i adults oferint formació coral i llenguatge musical. Des del 2010 encapçala el projecte Escola Coral, que engloba nens i adolescents en tres tipus de disciplines (l’escola de música, el grup coral i el teatre). Al capdavant d’aquesta nova singladura, Pablo Larraz i Laia Santanach.
Nova etapa
Aquesta nova etapa de l’entitat, marcada per un canvi en els òrgans de govern i en la gestió artística, obre una porta a la participació de tots els integrants de l’Orfeó Gracienc. El canvi, fet de manera gradual, posa la participació de les persones al centre, plantejant així una comunicació interna més cooperativa. L’objectiu d’aquest canvi és acostar els participants i els òrgans de govern de l’Orfeó per a així proporcionar una gestió més transparent i convidar al diàleg les dues parts per construir un projecte comú. «L’acte al final és el tràmit i és la mostra d’aquesta nova etapa i d’aquest projecte il·lusionant», explicava Pablo Larraz, actual director de l’Orfeó Gracienc.
Aquesta nova visió d’un espai inclusiu i de benestar no trenca amb l’objectiu fundacional de l’Orfeó Gracienc: impulsar i promoure tota iniciativa cultural, en especial el cant coral, i desenvolupar les persones a través de la música en grup.
L’acte a la plaça de la Virreina està liderat «pels cantants dels diferents cors», diu la subdirectora del cor i de la Fundació, Laia Santanach. «Totes les idees són seves; la direcció n’ha perfilat el repertori». La ‘nova vida’ de l’Orfeó Gracienc ha sigut molt ben acollida. «Estem començant i tot i que l’acollida hagi sigut bona i de moment estigui funcionant, al final n’estem aprenent i cal ser prudents», va afegir.
Homenatge a la gestió anterior
L’agraïment a la gestió anterior de l’Orfeó ha sigut també una peça clau dins de la festa a la Virreina. Ha pogut homenatjar-se també Poire Vallvé, l’anterior director, i els seus col·laboradors Oliver Carrasco i Esther Palacios. L’Orfeó Gracienc està en marxa de nou i, per constatar-ho, n’hi havia prou de fer un volt pels animats carrers que conflueixen a la plaça de la Virreina.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim