Alimentació
Menús per menjar saludable també a les escoles
Entorn d’un centenar d’escoles i instituts catalans aposten per una alimentació ecològica als seus menjadors
La Setmana Ciutadana per l’Alimentació Sostenible ofereix una experiència gastronòmica per a totes les edats
Viatjar a través dels sabors, viure una experiència sensorial i oferir al paladar una aventura a través de plats inoblidables. La gastronomia s’estén molt més enllà del que rigorosament se serveix a la taula. Aquest és un dels objectius de les activitats ciutadanes que, al llarg d’aquesta setmana i fins al dia 24, ompliran els carrers de Barcelona per tal de crear més consciència sobre diferents aspectes de l’alimentació sostenible. Aquest diumenge, al Parc de la Barceloneta, els participants en una de les propostes han tingut la possibilitat de fer el recorregut que uneix el productor amb el menjador. Xarxa Chef 2030, una entitat formada per cuiners de diferents comunitats que busquen portar els seus ideals a tots els menjadors col·lectius i socials del país, ha sigut l’organització encarregada de l’acte, amb les places esgotades des de fa dies.
«Tots hem viscut una mala experiència treballant en un menjador, ja que tot el que cuinàvem eren aliments precuinats. Així que va, decidir crear aquesta xarxa de xefs que buscava reivindicar i canviar el model alimentari a les escoles», explica Nani Moré, cuinera i assessora tècnica de menjadors ecològics, que assegura que és un model que ajuda l’economia local de cada comunitat i fomenta una alimentació saludable a les escoles sense necessitat d’incrementar-ne el preu. Avui més de 100 escoles a Catalunya compten amb un menú ecològic que proporciona tant a l’alumnat com al professorat aliments rics en proteïnes vegetals i redueix les proteïnes d’origen animal.
El tast gastronòmic
El tast gastronòmicL’activitat ha obert les portes a les 14.00 hores, amb una trentena de famílies que, interessades en l’alimentació dels seus fills, s’han acostat per degustar el menú preparat pels xefs. Amb la temàtica ‘Sostenibilitat i proximitat’, fins als més petits han pogut disfrutar dels suculents i saludables productes locals, amb una selecció de quatre plats elaborats amb proteïnes vegetals i productes de temporada. La proposta que ha començat aquesta experiència ha consistit en una crema de moniato amb maitake de ‘bolet ben fet’.
«És un plat que ja ens han posat diverses vegades a la meva escola, normalment una vegada o dues a la setmana mengem alguna crema de verdures», explicava el Pol, un nen de 8 anys que ja ha provat el nou suggeriment de menú sostenible a la seva escola. «La majoria d’escoles de Barcelona, tant públiques com concertades, han canviat els seus menús en els últims anys. Als meus fills els van fer una xerrada a l’escola sobre la importància que té el que mengem i van arribar a casa molt contents perquè la seva escola havia decidit canviar el menú per ajudar el medi ambient», explicava una de les mares que ha assistit a l’activitat gastronòmica.
La desfilada de plats ha culminat amb l’arribada de l’esperat pastís de remolatxa que ha pogut captivar els paladars dels comensals més petits. «Les postres han sigut el meu plat favorit; és el que més ens ha agradat de tots», afirmava la Sara, una altra alumna d’una escola que ja confia en els nous models d’alimentació sostenible.
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat