Salut sexual
Anticonceptius femenins i masculins: efectes secundaris, freqüència d’ús i altres claus
El preservatiu segueix sent el mètode estrella, tant en homes com en dones
Persisteix el desconeixement i els dubtes entorn de la píndola, malgrat que els beneficis són superiors als riscos
L’anticoncepció ha avançat molt en els últims anys a Espanya. Tot i que persisteix un percentatge d’espanyoles (el 21%) que reconeix que manté relacions sexuals sense protecció amb bastanta freqüència, un 61% declara que sempre utilitza algun mètode. Entre aquests, el preservatiu segueix sent l’hàbit estrella, seguit de la píndola, que s’utilitza menys a Espanya que als països de l’entorn perquè encara persisteix certa por de les hormones, desconeixement o falses creences. Aquestes són les claus de l’anticoncepció a Espanya:
Els mètodes de les dones
L’Enquesta Nacional d’Anticoncepció, en la seva edició del 2020, indica que el 31% de les dones que utilitzen protecció en les seves relacions opten pel preservatiu masculí. En segon lloc se situa la píndola, triada pel 18% de les dones en edat fèrtil. El DIU de coure és utilitzat per un 4% i un altre 4% utilitza el DIU hormonal.
La lligadura de trompes o el mètode Essure (oclusió tubària) és utilitzat pel 2%, l’anell vaginal per un altre 2% i un implant subcutani per l’1,4%. A partir d’aquí s’utilitzen de manera més minoritària els pegats, les minipíndoles, els injectables i fins i tot en el 0,1% dels casos mètodes sense eficàcia completa en la prevenció de l’embaràs com l’ogino o la marxa enrere.
Els mètodes dels homes
L’esmentada enquesta, realitzada per la Societat Espanyola de Contracepció des del 2014 i referent a Espanya en aquest tema, només s’efectua entre dones. Per trobar dades oficials sobre la protecció utilitzada pels homes cal remuntar-se a l’Enquesta Nacional de Salut Sexual, que el Ministeri de Sanitat no realitza des del 2009. Aquell sondeig indicava que el 61% prefereix el preservatiu masculí, seguit molt de lluny pels homes que es realitzen una vasectomia (el 9%). El 22% confia en la píndola presa per les seves parelles –ja que la píndola masculina encara està en fase d’estudi– i les cremes espermicides només són utilitzades pel 2,8%.
Ús del doble mètode
Per prevenir embarassos i malalties de transmissió sexual, el 16% de les dones sempre utilitza preservatiu juntament amb algun altre mètode anticonceptiu, segons l’esmentada Enquesta d’Anticoncepció. Un altre 8,8% ho fa de manera ocasional i un 73% mai. No obstant, l’ús combinat és més freqüent entre les dones joves, de 15 a 19 anys.
La píndola de l’endemà
El 38% de les dones en edat fèrtil declara haver recorregut en alguna ocasió a la píndola de l’endemà. Aquest percentatge supera el 40% entre les de 20 a 39 anys. I és que es calcula que un 6% del total de les dones espanyoles no utilitza cap tipus protecció en les seves relacions sexuals i no desitja tenir fills, per això algunes d’elles recorren a la píndola de l’endemà i d’altres han d’avortar. El 2021 es van produir 88.269 interrupcions voluntàries de l’embaràs, un 10,97% menys que l’any anterior després de tres anys consecutius de petits repunts.
Els dubtes i pors
Entre les dones espanyoles persisteix certa por dels efectes secundaris dels anticonceptius hormonals, així com un desconeixement sobre aquests. Un recent estudi del Centre de Salut Sexual Alicante III i Exeltis assenyala que la meitat de les espanyoles no coneixen que existeixen dos tipus de píndoles (combinada i de només gestagen). Només un terç saben el que són els estrògens i encara menys els progestàgens, per això els ginecòlegs donen suport a una campanya audiovisual, posada en marxa recentment, destinada que les dones deixin enrere els complexos i estereotips i acudeixin amb més freqüència a un especialista que els assessori sobre quin mètode és més eficaç i segur en la seva situació.
Els efectes secundaris sobre l’aparell genital
Els anticonceptius orals disminueixen la incidència de càncer d’ovari o endometri i s’ha detectat un possible augment dels tumors de cervis, tot i que és una malaltia molt infreqüent. Respecte al càncer de mama, la majoria d’estudis indiquen que no augmenta la seva incidència o ho fa molt discretament. Al contrari, la píndola sol ajudar a disminuir la dismenorrea (les rampes menstruals o el dolor), la hipermenorrea (regles molt abundants i de durada excessiva) i les anèmies. Així mateix, ajuden a millorar els quistos ovàrics funcionals, els trastorns menstruals, la incidència d’embaràs ectòpic o la malaltia inflamatori pelviana.
Altres efectes secundaris
Entre els efectes secundaris més importants s’ha descrit un augment de la hipertensió, dels coàguls o de les malalties cardiovasculars, especialment entre les dones fumadores i més grans de 35 anys.
Així mateix, la píndola pot provocar retenció de líquids, cefalees, disminució de la libido, depressió, irritabilitat, nàusees, colitis o augment de pes.
Si bé, l’Agència Espanyola del Medicament assegura que els seus beneficis per evitar embarassos no desitjats superen els possibles riscos i que no existeix cap raó per deixar de prendre un anticonceptiu hormonal combinat si no s’experimenta cap problema. Quant al risc de patir tromboembolisme venós, segons l’AEMPS, és «baix» i la seva aparició és més freqüent el primer any.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia