Salut sexual
El 40% de les espanyoles no consulten amb un especialista el mètode anticonceptiu
Els ginecòlegs recolzen una campanya destinada a trencar tabús i a consultar amb ells l’anticoncepció
Que la fertilitat no es recupera o que no es pot utilitzar la píndola a partir dels 40, alguns dels mites que cal desterrar
«Hem aconseguit molt els últims anys. Ens hem reconciliat amb el borrissol. Hem redescobert parts del nostre cos. Fins i tot podem dir ‘regla’ sense que passi res». No obstant, parlar d’anticonceptius continua sent un tabú. Aquesta és la tesi d’una campanya que recolza la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) i que busca que les dones deixin enrere certs complexos i vagin més a les consultes a assessorar-se sobre quin és el millor mètode per evitar embarassos en la seva situació. La campanya consta de diversos vídeos que, en toc d’humor, pretenen resoldre dubtes i animar que les dones «posin el gine a la llista de millors amics». I el vídeo de llançament comença amb la reflexió amb què comença aquest article.
L’anticoncepció ha avançat significativament els últims anys, tot i que gairebé un 30% de les dones no utilitzen mètodes anticonceptius. En aquest percentatge s’inclou les que no mantenen relacions sexuals, però també un 6% que sí que en tenen i que no utilitzen cap protecció, amb el consegüent risc d’embaràs no desitjat, segons va detectar l’Enquesta Nacional d’Anticoncepció de l’any 2020, de la Societat Espanyola de Contracepció. Entre les que sí que prevenen els ensurts, el mètode més utilitzat és el preservatiu (que utilitzen el 31% de les dones en edat fèrtil), seguit de la píndola (el 18%) i el DIU (4% el de coure i 4% l’hormonal).
Tipus de píndoles
No obstant, malgrat els avenços, persisteix un gran desconeixement sobre l’anticoncepció. Per exemple, el 52% de les dones desconeixen quins tipus de píndoles hi ha i, com més grans, més creença que totes són iguals quant a eficàcia i seguretat, segons un estudi del Centre de Salut Sexual i Reproductiva Alacant III i Exeltis, publicat a la revista ‘Toko-Ginecología Práctica’ aquest estiu. Així mateix, la meitat de les dones desconeixen què és una píndola combinada, el 30% no saben què són els estrògens i només un 13% els relacionen amb un risc cardiovascular més gran. L’esmentada investigació avisa que a Espanya s’utilitzen menys els mètodes hormonals que als països de l’entorn per «por de les hormones, desconeixement o falses creences», així com per la preocupació sobre els possibles efectes secundaris.
I els ginecòlegs detecten aquestes falses creences o mites en les consultes. Un dels més recurrents és que si es pren la píndola molt temps, després serà més difícil quedar-se embarassada. Una cosa incerta. O que no es pot prendre la píndola si es fuma o si es té més de 40 anys. Els dos ítems també falsos, només cal triar el medicament més adequat.
I és que sis de cada 10 dones sí que acudeixen al seu metge d’atenció primària, a un ginecòleg, matrona o a un centre de planificació perquè els indiquin quin és el mètode aconsellat en la seva situació. Si bé persisteix un ampli percentatge (el 40%) que només s’acosta al ginecòleg «si es troba malament o detecta algun problema», segons explica María Jesús Cancelo, cap de Servei a l’Hospital Universitari de Guadalajara i vicepresidenta de la SEGO. I en el cas de les adolescents, el 72% no va al ginecòleg fins als 19 anys malgrat que l’edat mitjana d’inici de les relacions sexuals, en les generacions actuals, se situa als 15 anys.
Segons l’esmentada enquesta d’anticoncepció, en el 42,4% dels casos la indicació del mètode anticonceptiu a utilitzar procedeix de la prescripció d’un ginecòleg, mentre que en el 39,5% depèn de la mateixa iniciativa de la dona.
Tabú històric
«La nostra feina és intentar que les que no venen, ho facin [...] i per fer-ho el principal missatge a eliminar és el tabú històric que som horrorosos perquè fem molt mal», remarca Cancelo, que explica que en el cas de l’anticoncepció la seva tasca no és prescriure sinó acompanyar i assessorar» perquè la decisió la prengui la dona. «Hi ha mètodes hormonals o no, de curta i llarga durada, reversibles o no, fet que ens permet aconsellar segons les característiques de cada dona i el moment concret», afegeix.
Notícies relacionadesI Esther de la Viuda, ginecòloga del Policlínic HM Gabinet Velázquez, corrobora que «falta informació i transmetre que les hormones són bones» i «beneficiaran» les que en prenguin. «Estem veient dones que per no hormonar-se estan perdent opcions de millorar la qualitat de vida». I, segons la SEGO, «l’únic mètode no segur és el que no s’utilitza».
La campanya avalada per la SEGO porta per títol ‘Valentes Repensadores’ i ha sigut impulsada per la companyia farmacèutica Exeltis a fi de promoure un «moviment social que lluiti contra els tabús i la desinformació sobre l’anticoncepció», segons explica Alberto Fábregas, director d’Exeltis a Espanya i Portugal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació