TEMPS DE PANDÈMIA
Les converses sobre ansietat augmenten a Twitter
L’Organització Mundial de la Salut considera clau una adequada gestió de la salut mental durant l’adolescència
En cas de no ser així, els adolescents poden acabar desenvolupant trastorns que posin en risc el seu benestar físic i mental durant la seva edat adulta
La conversa i l’interès per l’ansietat en l’entorn ‘online’ s’ha vist influït de manera molt significativa per la pandèmia de la Covid-19, tal com reflecteix el segon estudi del Grup Hospitalari HLA. De les dades recollides a l’informe, crida l’atenció que la conversa sobre aquest tòpic a Twitter presenta un increment del 102% de les mencions entre el gener del 2020 i el setembre del 2021, respecte al mateix període anterior (abril 2018-desembre 2019). Si s’analitzen les recerques realitzades a Google, actualment es registren xifres semblants a les de prepandèmia, unes 40.500 al mes, si bé l’any passat les recerques mensuals rondaven les 52.000. Des de principis del 2020, s’han produït 1.391.798 mencions a l’ansietat a Twitter (tuits, retuits o comentaris) –el pic més elevat es va registrar el març del 2020–, en els pitjors moments de la crisi sanitària i el confinament. Segons l’estudi, a partir d’aquell moment, el nombre de mencions va anar descendint fins al desembre del 2020, i després d’un Nadal amb restriccions, s’ha mantingut en una tendència a l’alça.
Les recerques sobre l’ansietat es vinculen sobretot als símptomes i la seva definició, cosa que reflecteix que molts usuaris van experimentar o van creure experimentar símptomes d’ansietat durant aquest període de pandèmia. Per comunitats i ciutats autònomes, Melilla, Extremadura, les Canàries i Múrcia són les que més consulten sobre l’ansietat a internet, mentre que Madrid, La Rioja, Cantàbria i Ceuta, les que menys.
Especialistes
EspecialistesSantiago Pérez, director de la Unitat de Psicologia de HLA Montpeller (Saragossa), explica que aquestes dades han tingut una traducció real també en les consultes amb els especialistes. «Hi ha molts pacients que abans de la pandèmia no només no tenien cap tipus de patologia prèvia, sinó que, a més, no tenien aparences d’arribar a tenir la necessitat de consultar amb un especialista, i que, de sobte, comencen a sentir-se d’una manera en què no saben com gestionar el que els està passant. A més, els pacients amb patologies prèvies passen per diferents fases durant la pandèmia, el primer confinament, el final de les restriccions de l’any passat i la nova normalitat, amb una manera molt diferent d’afrontar cada una d’aquestes fases». L’especialista apunta que els tipus de trastorn que més han augmentat en consulta durant els últims mesos són el trastorn d’estrès posttraumàtic i els trastorns de l’alimentació.
Com a part positiva, Pérez posa en relleu que des de l’inici d’aquesta crisi sanitària s’ha anat reduint l’estigma d’acudir al psicòleg a la recerca d’ajuda i s’ha anat normalitzant socialment.
Tendències
TendènciesL’anàlisi de la conversa a Twitter del Grup Hospitalari HLA identifica tendències des que va començar la pandèmia. Així, entre els usuaris responsables de la conversa sobre l’ansietat en aquesta xarxa social, gairebé 6 de cada 10 (57%) són dones i el major nombre de mencions referides al trastorn es registren els dimecres, mentre que les hores del dia en què més es tuiteja sobre aquest tema són entre les 22.00 i les 23.00 hores.
En relació amb el contingut dels missatges a Twitter, ‘quarantena’, ‘confinament’ i ‘coronavirus’ són alguns dels termes que van aparèixer amb força en la conversa sobre ansietat durant 2020. La seva presència és molt menor el 2021, tret del cas de ‘coronavirus’. De la mateixa manera, les etiquetes i els hashtags més utilitzats junt amb #ansietat estaven relacionats l’any passat amb termes vinculats a la pandèmia. Aquest any es manté #coronavirus i #covid19 entre els més utilitzats, però també va tenir molt pes el dels Jocs Olímpics de Tòquio, associat a la retirada de la gimnasta Simone Biles per un problema d’ansietat.
En aquesta conjuntura és necessari estar alerta a possibles conductes dels adolescents i joves, com ara canvis de comportament, baix rendiment acadèmic o hàbits no saludables a fi de detectar problemes.
Signes a atendre
Notícies relacionadesSignes a atendreL’Organització Mundial de la Salut considera clau una adequada gestió de la salut mental durant l’adolescència. En cas de no ser així, els adolescents poden acabar desenvolupant trastorns que posin en risc el seu benestar físic i mental.
Seria imprescindible posar el focus en la salut mental des de petits, és a dir, avaluar, revisar i treballar la salut mental des de la infància. Realitzar revisions periòdiques per comprendre la psique del menor. Una atenció primerenca i primària permetria poder aturar els conflictes interns d’aquesta edat sense esperar que es desenvolupin comportaments autolítics. En aquest sentit, els pares i educadors han de recordar que la pandèmia ha provocat un impacte en la salut mental dels adolescents. Es tracta d’una situació que ha generat i generarà deficiències, pors i traumes que afectaran el seu futur. En aquest context, és necessari estar alerta a possibles conductes com ara canvis de comportament, baix rendiment acadèmic i hàbits no saludables. Promoure hàbits i actituds que promoguin la salut mental és clau per assegurar el seu adequat benestar físic i emocional.
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim