Acte inaugural
El president de la COP26 preveu una cimera «més difícil» que la de París
La cita mundial de Glasgow és l’«última esperança» per mantenir el sostre marcat de l’escalfament global, afirma
Alok Sharma, president de la COP26, que ha començat aquest diumenge a Glasgow (Escòcia), anticipa que aquesta cimera del clima serà en molts aspectes «més difícil» que la reunió de París el 2015. En la inauguració de la conferència, ha afirmat que aquesta cita és l’«última gran esperança» per conservar l’objectiu de mantenir l’escalfament global en 1,5ºC per sobre dels nivells preindustrials.
«El nostre estimat planeta està canviant a pitjor», ha admès Sharma a l’inici de la trobada que se celebra fins al 12 de novembre, però alhora ha destacat que la humanitat sap què ha de fer per evitar-ho. En aquest sentit, s’ha mostrat esperançat que les negociacions que s’obren avui, abans que 120 líders mundials es congreguin demà dilluns a Glasgow per donar l’impuls polític a les converses, puguin resoldre els problemes pendents i tancar-se amb un acord, informa EFE.
Gairebé al mateix temps que s’obria la cimera a Glasgow, ha arribat des de Roma la notícia que els líders del G-20 han acordat mantenir el sostre de l’escalfament global en 1,5 graus i emprendre accions per aconseguir-ho, cosa que suposa precisament el gran desafiament de la COP26.
«Si actuem ara i actuem junts, podem protegir el nostre estimat planeta. Així que unim-nos aquestes dues setmanes i fem que el que París va prometre ho aconsegueixi Glasgow», ha dit l’exministre conservador del Govern britànic.
En la mateixa intervenció, ha recordat que la pandèmia de la Covid-19 va obligar a posposar un any la celebració de la COP26, «però durant aquell any el canvi climàtic no va fer vacances».
Sharma ha al·ludit a l’últim informe de l’IPCC, que l’agost passat va confirmar que el canvi climàtic està causat «indubtablement» per l’activitat humana, i ha assenyalat que l’estudi, rubricat per 195 governs, ha fet saltar les alarmes i evidencia que «la finestra s’està tancant».
«En cadascun dels nostres països, estem veient el devastador impacte del canvi climàtic», ha assenyalat, i ho ha exemplificat en les inundacions, sequeres o temperatures extremes registrades aquest any en diferents llocs del món. I ha agraït especialment als delegats els seus «esforços» per arribar al Regne Unit «malgrat la pandèmia».
Oblidar «els fantasmes del passat»
Prèviament, en una entrevista amb el canal Sky News, Sharma ja va opinar que «el que es va aconseguir a París va ser fantàstic, històric, però només va ser un acord marc. El que hem de fer des d’aleshores és pactar algunes de les normes detallades. Unes quantes encara estan pendents sis anys després. Això és un veritable repte». El president de la cimera ha assenyalat així mateix que «les qüestions geopolítiques són més difícils que a París».
Qüestionat per absències destacables a Glasgow, com la del president de la Xina, Xi Jinping, i el de Rússia, Vladímir Putin, Sharma ha esgrimit que els dos països han anunciat objectius de zero emissions netes per a mitjans d’aquest segle.
«La reunió de líders és molt important, més de 120 mandataris vindran procedents de tot el globus. Però, a més, tindrem dues setmanes de negociacions detallades», en què també participen equips enviats per Rússia i la Xina, ha remarcat. «El meu missatge a tots els líders és clar: deixin enrere els fantasmes del passat i estiguin units entorn d’aquest assumpte que ens afecta a tots, protegir el nostre preciós planeta», ha dit Sharma.
Paral·lelament, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha afirmat durant la seva visita a Roma per al G-20 que la COP26 serà el «moment de la veritat per al món».
«Allò que tots s’estan preguntant és si aprofitarem aquest moment o deixarem que se’ns escapi», ha afegit Johnson, que ha instat els mandataris globals que es comprometin a executar «accions decisives» per limitar l’escalfament.
Notícies relacionades
Tots els articles d’EL PERIÓDICO sobre la Cimera del Clima de Glasgow
El món té una última oportunitat per evitar la catàstrofe climàtica i aquesta és la Cimera del Clima de Glasgow (COP26). Entre el 31 d’octubre i el 12 de novembre, governs de tot el món debatran sobre com frenar l’avenç de la crisi climàtica. Aquí podreu trobar tots els articles de EL PERIÓDICO sobre la COP26.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín