Investigació judicial

L’exprofessor dels Maristes condemnat per abusos segueix en llibertat

El Tribunal Suprem encara està pendent de resoldre els recursos presentats per la defensa de Benítez i la companyia asseguradora

L’exprofessor dels Maristes condemnat per abusos segueix en llibertat
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exprofessor d’educació física de l’escola dels Maristes de Sants-les Corts, Joaquín Benítez,continúa en llibertat, tot i haver sigut condemnat a 21 anys i 9 mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes quan eren menors d’edat. Des del juliol del 2020, fa més d’un any, el Tribunal Suprem té sobre la taula el recurs contra aquesta resolució judicial presentada per la companyia asseguradora del centre, al qual es va unir, el setembre d’aquell any, la defensa de l’exdocent. Benítez va ser l’únic dels 17 professors maristes denunciats per pederàstia que va ser jutjat.

Les fonts jurídiques consultades per aquest diari van destacar que des d’octubre de l’any passat, no es té notícies del Suprem. En aquella data, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que exerceixen l’acusació contra Benítez, es van oposar als recursos i als arguments plantejats per la defensa de l’exdocent i la companyia d’assegurances. Des que EL PERIÓDICO va destapar l’escàndol, el febrer del 2016, l’exprofessor mai ha trepitjat la presó, malgrat haver reconegut alguns dels abusos que va cometre. Ni quan l’Audiència de Barcelona, l’abril del 2019, el va condemnar als 21 anys i 9 mesos de presó per abusar sexualment de quatre alumnes aprofitant-se de la seva superioritat com a docent, cosa que li va permetre, segons la sentència, «cometre el delicte amb més facilitat» entre el 2006 i el 2007. La situació de Benítez no ha variat, malgrat les peticions que van realitzar en el seu dia les víctimes. Van caure en sac foradat.

L’última oportunitat

Notícies relacionades

Entre els arguments esgrimits per no empresonar-lo, els magistrats de l’Audiència de Barcelona van destacar que no hi havia raons «objectives» per acordar empresonar-lo, alhora que van recordar que la sentència encara no era ferma, ja que es podia presentar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L’alt tribunal català, no obstant, va confirmar mesos després, el maig del 2020, la condemna i va rebutjar íntegrament els recursos de Benítez i Generali. Ara la pilota a està a la teulada del Tribunal Suprem. Si la justícia desestima una altra vegada tot, l’exprofessor serà més a prop d’ingressar a la presó. 

A Benítez l’havien denunciat una vintena d’expupils, però només quatre d’aquestes demandes incumbien delictes que la llei no considerava prescrits. Els altres 16 professors maristes, la majoria germans religiosos, no van poder ser jutjats perquè les denúncies de les seves respectives víctimes també es van declarar prescrites. El febrer del 2020, quatre anys i una setmana després de l’esclat del cas Maristes, l’Institut Germans Maristes va firmar un acord amb l’associació Mans Petites, creada per Manuel Barbero, pare d’una víctima, per compensar econòmicament els alumnes que van patir abusos sexuals mentre van estar escolaritzats en centres catalans propietat de l’ordre. La congregació religiosa va pagar, al final, una indemnització a 25 víctimes. En total: uns 350.000 euros.