Polèmics canvis a internet
La ‘llei Iceta’ podrà interrompre els directes a Twitch, Youtube i Instagram
La normativa responsabilitza legalment les plataformes del que comparteixin els usuaris i les obligarà a retirar els continguts que no tinguin drets d’autor
Experts adverteixen que el canvi suposa una amenaça per al funcionament d’internet que encoratjarà la censura algorítmica i soscavarà la llibertat d’expressió
Aquest dimecres pot suposar un abans i un després per a internet a Espanya. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) recull la transposició europea de la directiva europea de propietat intel·lectual, una nova llei que, a més de canviar la relació entre la indústria mediàtica i els gegants tecnològics, obre la porta a la censura d’altres continguts digitals. ¿Com? Ho expliquem.
La clau d’aquesta problemàtica s’amaga en l’article 73 de la coneguda com a ‘llei Iceta’, ja que ha sigut proposada pel Ministeri de Cultura i Esports que encapçala Miquel Iceta. Aquest passatge responsabilitza les plataformes digitals dels continguts que els seus usuaris comparteixen i les obliga a sol·licitar permís per reproduir continguts amb drets d’autor. En el cas que no se’ls doni autorització «els prestadors de serveis per compartir continguts en línia seran responsables dels actes no autoritzats».
«Suposa sens dubte una amenaça a la llibertat d’expressió», assenyala a aquest diari Joan Barata, jurista del Center for Internet and Society de la Universitat de Stanford i membre de la Plataforma per la Llibertat d’Informació (PLI). «S’està forçant les plataformes a supervisar tots els continguts i això és impropi perquè les situa en una posició molt complicada on l’eliminació en excés és un risc real».
Penalització dels directes
L’article 73 del reial decret espanyol equival a l’article 17 de la directiva de copyright de la Unió Europea (UE), que ja va aixecar crítiques i preocupació després que s’aprovés el març del 2019. Espanya, com els altres estats membres, està obligada a traslladar aquesta llei comunitària al seu marc jurídic. Barata, expert internacional, lamenta que tot i que es podia haver fet «una interpretació per tenir més garanties», els legisladors s’han «limitat a copiar l’article».
L’únic paràgraf que els d’Iceta han inclòs en la seva versió penalitza especialment espais com Twitch, Youtube o Instagram, que seran obligats a «inhabilitar l’accés als mateixos (continguts) o a retirar-los del seu lloc web durant la retransmissió de l’esdeveniment en directe en qüestió». A la pràctica això significa que si, per exemple, Ibai Llanos comenta i mostra en un directe de Twitch uns mems, vídeos o articles dels quals no ha pagat els seus drets de propietat intel·lectual, les plataformes es veuran forçades a interrompre aquest ‘streaming’ per fer complir la llei.
Censura automatitzada
Múltiples experts en dret digital i internet han criticat durament la llei aprovada aquest dimarts en el Consell de Ministres. La xarxa d’activistes Xnet ha denunciat que «produirà efectes devastadors a internet», ja que al responsabilitzar-los de la publicació d’aquests continguts, els proveïdors de serveis (xarxes socials i plataformes) es veuran obligats «a posar filtres automatitzats que censurin els continguts a l’engròs, soscavant la llibertat d’expressió i la cultura digital com mems i similars». «És un atac a l’essència d’internet», ha apuntat l’advocat David Bravo, especialista en dret informàtic i propietat intel·lectual.
Notícies relacionadesCom ha passat en altres països, sota l’amenaça de sancions per incomplir les lleis les plataformes tendeixen a crear algoritmes que revisin la quantitat ingent de continguts que circulen pels seus espais digitals. Incapaç de fer una anàlisi contextual de cada contingut, l’algoritme pot tendir a bloquejar publicacions legítimes. ¿Què passa llavors? «Les possibilitats d’apel·lació seran molt reduïdes, els usuaris no tindran un mecanisme hàbil per impugnar si s’ha bloquejat l’emissió del seu directe i en tot cas, el mal ja estarà fet», afegeix Barata. «Serà una censura forçada per la llei».
La transposició de la llei europea s’ha aprovat amb cinc mesos de retard i com a reial decret llei, és a dir, sense consultar activistes experts i sense sotmetre-ho a votació parlamentària, una cosa que també han denunciat. «Els estàndards internacionals estableixen que una llei que pot colpejar la llibertat d’expressió ha de ser presa amb transparència i garanties», apunta Barata. El congrés té un marge de 30 dies per convalidar-lo, però no s’esperen modificacions importants per a un text que afectarà el funcionament d’internet a Espanya.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034