Disponible només a Catalunya

SOS Racisme llança una aplicació per «evitar l’abús policial» en les identificacions racials

  • L’‘app’, que és la primera a Europa, té un sistema de geolocalització en temps real en què els usuaris poden enviar un avís

SOS Racisme llança una aplicació per «evitar l’abús policial» en les identificacions racials

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’associació SOS Racisme ha presentat aquest dijous una aplicació que es pot fer servir a Catalunya per «evitar l’abús policial» durant les identificacions racials, i han rellançat la campanya ‘Pareu de parar-me’ per visibilitzar i frenar les identificacions de la policia per perfil racial.

Durant la presentació, la coordinadora de comunicació de SOS Racisme, Larissa Saud, ha explicat que aquesta aplicació, que és la primera a Europa, té un sistema de geolocalització en temps real en què els usuaris poden enviar un avís i així poder «monitoritzar les parades, recollir dades de les identificacions i comparar amb dades oficials».

Saud ha expressat que aquesta aplicació es pot fer servir actualment a Catalunya, però la volen estendre a altres territoris amb el temps, i ha explicat que de moment hi ha una versió per a Google Play, tot i que estan treballant en una versió per a Apple.

Per la seva banda, el periodista investigador de perfil racial Rights International Spain (RIS), Youssef M. Ouled, ha manifestat «la necessitat de trencar l’opacitat que té aquest món», i ha expressat: «És important que creem aquestes eines que ens permetin monitoritzar i analitzar les conseqüències de les pràctiques institucionals».

Campanya ‘Pareu de parar-me’

Durant l’acte han presentat la campanya ‘Pareu de parar-me’, i la gestora de la línia formativa i la campanya de SOS Racisme, Kaire Ba, ha explicat que el 2016 se’n van adonar que el 40% de les denúncies que rebien a l’associació «eren sempre per una identificació per perfil racial».

Aquesta campanya, ha explicat, té l’objectiu de desnormalitzar les identificacions que «la policia fa a les persones negres pel fet de ser negres», i ha assenyalat que, per cada espanyol, la policia identifica 7,4 estrangers.

Notícies relacionades

«El motiu de les identificacions policials a espanyols són majoritàriament per robatoris amb força, mentre que les identificacions als estrangers són per control de seguretat, sense cap raó real», ha afegit.

En l’acte també s’ha presentat l’obra de teatre ‘Pareu de parar-me’, coproduïda amb la cooperativa afrofeminista Periferia Cimarronas i codirigit per l’actriu Silvia Sopale i Carolina Torres Topaga.