¿Quan és més barat posar el microones amb la pujada del preu de la llum?
Les plaques solars són la solució més efectiva per combatre el preu de la llum. Apostant per les renovables tindrem més energia verda i menys necessitat de consumir-ne d’altres de més cares i contaminants.
Tot i que molts s’entossudeixen que així sigui, el funcionament del mercat de la llum no és tan complicat com sembla. Aquí t’expliquem el perquè de les recents pujades del preu de la llum i les diferències entre una tarifa variable PVPC i una de mercat lliure.
¿Com funciona el mercat de la llum?
¿Com funciona el mercat de la llum?El mercat elèctric és el lloc en què es negocia la compra i venda d’energia elèctrica subministrada a la xarxa espanyola i té el seu origen en la liberalització del sector, iniciada el 1997. La llei 54/1997 del sector elèctric va suposar una reestructuració total, i es va passar d’un sistema vertical en un mercat regulat, on totes les activitats estaven agrupades sota un oligopoli, a una estructura horitzontal, on cada activitat està separada i és independent; amb quatre agents destacats: generadors, transportistes, distribuïdors i comercialitzadors.
Aquest procés d’obertura legislativa va arribar a la seva culminació a finals dels 2000, quan entren al mercat les primeres comercialitzadores lliures.
¿Per què puja el preu de la llum?
¿Per què puja el preu de la llum?El preu de la llum s’estableix diàriament al mercat majorista d’electricitat, conegut com ‘pool’ i regulat per l’OMIE, l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia, que s’encarrega de casar les ofertes partint de la demanda energètica prevista per les comercialitzadores.
Cada dia se celebra una subhasta en què els productors d’energia presenten la seva oferta. Aquest mercat és de tipus marginalista, és a dir, les ofertes s’organitzen de la més barata a la més cara i l’última oferta a entrar és també la més cara i la que estableix el preu final al qual es paga l’energia de l’endemà.
Així, el preu varia cada hora de cada dia segons l’evolució de l’oferta i la demanda d’energia al mercat. Els principals afectats d’aquestes variacions en el preu de l’electricitat són els consumidors acollits a la tarifa variable PVPC (preu voluntari per al petit consumidor), que han d’estar pendents cada mes de les decisions legals i polítiques i dels vaivens del mercat.
Els usuaris amb tarifes de mercat lliure, al contrari, solen tenir preus fixos acordats amb la seva comercialitzadora i tarifes adaptades a les seves necessitats, i gràcies a aquestes mitiguen aquesta volatilitat. Aquestes tarifes, que són per les quals aposten companyies com Holaluz, permeten oferir quotes estables i personalitzades i són ideals per a clients domèstics.
El preu de la llum s’abaixa amb energia verda
El preu de la llum s’abaixa amb energia verdaLes energies renovables, com la solar o l’eòlica, són inesgotables, tenen un impacte mínim en el medi ambient i acostumen a ser més barates que les no renovables, ja que tenen menys costos variables. La seva menor presència en la subhasta implica l’entrada obligada d’altres tecnologies més cares de produir: com les centrals de cicle combinat, que utilitzen gas natural. Aquestes centrals cremen combustibles fòssils i els preus de les seves ofertes s’encareixen, no només perquè el preu del gas a escala mundial està pels núvols sinó per les penalitzacions que han de pagar pels drets d’emissió de CO2.
Per això, com més energia renovable entri a satisfer la demanda del mercat, menys dependrem d’energies no renovables i més barat serà el preu de la llum.
Així, l’aposta per les energies renovables s’ha convertit en el millor remei per abaixar el preu de la llum. És vital incrementar la capacitat de producció d’electricitat que hi ha a Espanya amb fonts d’energia barates i eficients. L’autoconsum a títol individual acumula el 2020 a Espanya creixements del 30%. Una tendència en auge que pot enlairar-se definitivament gràcies a les ajudes europees per a la instal·lació de panells solars.
Aquesta és la millor oferta del mercat per instal·lar plaques solars
Aquesta és la millor oferta del mercat per instal·lar plaques solarsHolaluz compra cada dia electricitat a més d’un miler de productors independents d’energia renovable i l’aboca a la xarxa, en la mateixa proporció que l’energia que ven als seus clients finals. D’aquesta forma, i amb la garantia d’origen 100% renovable expedida per la CNMC, pot garantir un origen 100% renovable i amb una factura que pot arribar a costar un 60% menys. D’altra banda, Holaluz actua també com a representant: gestionant l’energia de productors renovables per aportar energia verda al mercat, factor clau per incentivar la sinergia entre la comercialització i la producció.
La companyia aposta per la instal·lació de plaques solars i l’autoconsum, a través de la Revolució de les Teulades. Aquesta iniciativa converteix aquests espais en energia 100% verda per a 40 milions de persones, amb tarifes de mercat lliure i quotes fixes personalitzades. Pots consultar el comparador de tarifes de llum i descobrir quina seria la quota que pagaries.
La companyia s’encarrega de la instal·lació dels panells solars (que no requereix desemborsament inicial) i gestiona la teva producció d’energia. A canvi, t’ofereix un descompte fix mensual a la factura de llum, d’entre un 10% i un 66% (en funció de si el client realitza la inversió inicial o la fa Holaluz), gràcies a l’ús intensiu de la tecnologia i les dades.
Si produeixes més energia de la que necessites, podràs treure profit dels teus excedents i aquesta energia sobrant servirà per proveir altres persones, tinguin teulada o no.
Ara que ja saps com aconseguir que la teva factura de la llum baixi de preu, depèn de tu continuar pagant de més.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034