A Civita Giuliana
Pompeia descobreix l’habitació d’una família d’esclaus ben conservada
Els habitants de l’estañça (dos adults i un nen) s’encarregaven del manteniment de la vil·la
L’equip d’arqueòlegs que treballa des del 2017 en una zona del nord de Pompeia (sud d’Itàlia), la ciutat que va quedar sepultada el 79 dC per l’erupció del Vesubi, han descobert una estada petita en què vivien uns esclaus, possiblement una família amb un fill, que s’encarregaven del manteniment de la vil·la dels seus amos.
La descoberta s’ha produït a la zona de la vil·la de Civita Giuliana, situada a la zona nord de Pompeia i que ja ha tret a la llum en els últims mesos altres descobriments, com una carrossa cerimonial gairebé intacta o un estable amb les restes de tres cavalls.
Ara, aquesta modesta habitació, trobada «en un estat de conservació excepcional», enriquirà «encara més el coneixement de la vida quotidiana dels antics pompeians» i concretament d’una part de la societat de l’estil de vida de la qual se sap bastant poc, va dir el ministre de Cultura, Dario Franceschini.
El reduït allotjament, d’uns 16 metres quadrats, es troba a prop del pòrtic de la vil·la on, el gener del 2021, es va localitzar una carrossa cerimonial, que actualment està sent restaurada.
Llits i altres objectes
Gràcies al refinament de la tècnica de motllos inventada per Giuseppe Fiorelli al segle XIX, s’han trobat tres llits i altres objectes pertanyents a aquestes persones, que probablement eren els empleats que s’ocupaven del treball diari d’una vil·la romana, incloses les tasques de manteniment i preparació del carro de cavalls.
S’han trobat tres catres de fusta i un cofre, també de fusta, amb objectes de metall i teles que els arqueòlegs creuen que podrien formar part dels arnesos dels cavalls.
Els llits eren unes taules de fusta toscament treballades, que podien acoblar-se segons l’altura dels qui les utilitzessin. Dos llits mesuren uns 1,70 metres de llarg, mentre que l’altre és de només 1,40 metres, per això els experts dedueixen que podria ser d’un nen.
A sota s’hi guardaven objectes personals, com àmfores per conservar objectes, gerres de ceràmica i l’orinal.
L’habitació tenia una petita finestra a la part superior i no tenia decoració a les parets.
Notícies relacionades«A més de servir com a dormitori per a un grup d’esclaus, potser una família petita, com suggeriria el bressol de la mida d’un nen, l’entorn va servir com una habitació d’emmagatzemament, com ho demostren vuit àmfores apinyades a les cantonades deixades lliures per a aquest propòsit», va explicar el ministeri italià.
La vil·la de Civita Giuliana, que des del 2017 compta amb arqueòlegs a la zona, va ser durant anys objecte de saquejos sistemàtics i part del patrimoni arqueològic s’ha perdut a causa dels túnels cavats pels lladres de tombes, que han generat un dany total estimat en gairebé 2 milions d’euros a tota la vil·la, segons els càlculs del ministeri italià.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034