Malestar per la Cimera del Clima

Greta Thunberg: l’acord de la COP26 és «bla, bla, bla»

  • Les organitzacions mediambientals lamenten un acord «submís i feble» que no compleix les promeses i exposa encara més els països més fràgils davant el canvi climàtic

Greta Thunberg: l’acord de la COP26 és «bla, bla, bla»
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Bla, bla, bla». Així és com la jove activista mediambiental Greta Thunberg ha descrit l’acord segellat aquest dissabte en la Cimera del Clima (COP26) de Glasgow després de dies d’intensos debats i negociacions. En aquest pacte, fins a 197 països es comprometen a dissenyar mesures més ambicioses per pal·liar el canvi climàtic però també rebaixen la reducció dels combustibles fòssils.

Davant la situació d’emergència global, les oenagés mediambientals han criticat durament el text. Tot i que «s’ha enviat el senyal que l’era del carbó s’està acabant», la directora executiva de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan, ha lamentat que l’acord és «submís i feble» i «l’objectiu dels 1,5 graus amb prou feines és viu».

Alguns líders mundials pensen que no viuen al mateix planeta que els altres», ha apuntat Gabriela Bucher, directora executiva d’Oxfam Internacional, que no obstant veu un «pas important» en la petició d’enfortir els objectius de reducció del 2030 per a l’any que ve. «Les emissions continuen augmentant i estem perillosament a prop de perdre aquesta carrera contra el temps».

Els països insulars, més castigats

Notícies relacionades

No obstant, les crítiques també arriben des de les regions que, com les insulars, es veuen molt més perjudicades per l’impacte del canvi climàtic. «Els progressos graduals fets a Glasgow no van a l’hora amb la urgència i l’escala necessàries», ha lamentat Shauna Aminath, ministra de Medi Ambient de les Maldives. «Per alguns, les pèrdues i els danys poden ser el començament de la conversa i el diàleg, però per a nosaltres es tracta d’una qüestió de supervivència».

«El resultat aquí reflecteix una COP celebrada al món ric i el resultat conté les prioritats del món ric. Els països desenvolupats no només no han aportat els 100.000 milions de dòlars promesos als països més pobres, sinó que tampoc han reconegut la urgència d’aportar aquesta ajuda financera», ha assenyalat Mohamed Adow, director de Power Shift Africa. Des de Greenpeace s’ha vist l’aspecte de les compensacions com una «estafa» que «posa en perill la natura, els pobles indígenes i el mateix objectiu dels 1,5 ºC».