Nou estudi

Prendre antibiòtics 2 anys abans de contraure Covid augmenta el risc de gravetat

  • El consum d’antibiòtics altera la microbiota del cos, principalment la del tub digestiu, cosa que redueix la diversitat microbiana i provoca alteracions en la immunitat antiviral

2
Es llegeix en minuts
EFE

Haver pres antibiòtics els dos anys previs a contagiar-se de Covid incrementa un 12% la probabilitat de manifestar el virus amb gravetat, segons un estudi de l’IDIAP Jordi Gol, que ha analitzat la relació entre el consum d’antibiòtics i la gravetat de la Covid en 280.679 pacients amb coronavirus.

Els investigadors de l’IDIAP Jordi Gol han estudiat la gravetat de la Covid (presència de pneumònia, hospitalització i mort) en 280.679 pacients infectats de coronavirus, diagnosticats entre març i juny del 2020 a Catalunya, en relació amb les pautes d’antibiòtics que havien rebut aquests mateixos pacients en els dos anys previs a la infecció.

Dels 280.679 pacients que van ser diagnosticats amb Covid, 146.656 van prendre antibiòtics els dos anys previs i 25.222 van presentar una infecció greu per Covid-19 (9%).

A l’analitzar la pauta antibiòtica van tenir en compte si els pacients havien tingut una alta exposició, és a dir, més de quatre prescripcions antibiòtiques els dos anys previs; el consum d’antibiòtics de màxima prioritat, que són els que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’haurien de reservar com a últim recurs per a situacions molt concretes, i l’exposició recent, és a dir, el consum d’antibiòtics en els dos mesos previs a la infecció per Covid.

Una de les principals conclusions de la investigació és que el risc de gravetat va ser més alt entre les persones exposades a antibiòtic.

En concret, els investigadors van veure que entre les persones que havien pres antibiòtics en els dos anys previs a contraure Covid-19, el risc de gravetat va ser un 12% més alt que entre les persones que no n’havien pres.

Posant el focus en les persones que havien pres antibiòtics, van presentar un 25% més de Covid greu aquells que havien pres antibiòtics de màxima prioritat en comparació amb els pacients que havien pres altres tipus d’antibiòtics.

En el cas de les persones amb una alta exposició, van presentar un 19% més de gravetat per Covid-19 que els que havien pres tres o menys pautes antibiòtiques.

L’estudi també ha constatat que els qui havien consumit antibiòtics en els dos mesos previs a la infecció van presentar un 41% més de gravetat en el curs de la Covid-19.

«El consum d’antibiòtics altera la microbiota del cos, principalment la del tub digestiu, cosa que redueix la diversitat microbiana i provoca alteracions en la immunitat antiviral», ha recordat Carl Llor, investigador principal de l’estudi.

Notícies relacionades

«Aquest fet queda reflectit en aquest treball, ja que les persones que van presentar una Covid-19 més greu són les que havien pres antibiòtics de forma més recent», segons Llor, que ha remarcat que aquestes alteracions s’han vist principalment en models animals, i encara és bastant desconeguda la interacció entre bacteris, virus i la fisiologia humana.

«Els resultats d’aquest estudi haurien d’obrir la porta a fer una nova investigació per entendre millor com afecta l’alteració de la microbiota causada pel consum antibiòtic sobre la nostra immunitat i la possibilitat de presentar infeccions més greus», ha conclòs Llor.