Pandèmia
Comença la campanya de reforç per als vacunats amb Janssen
Dos milions de persones que van rebre aquest sèrum monodosi estan cridades a rebre una nova punxada de Pfizer o Moderna per reforçar la seva protecció
Gairebé dos milions de persones vacunades amb Janssen estan cridades a posar-se una segona punxada de Pfizer o Moderna a partir d’avui, tot i que algunes comunitats ja van avançar un procés en el qual ONG i serveis socials són clau per localitzar alguns col·lectius que van ser immunitzats amb la monodosi.
La Comissió de Salut Pública va acordar el 26 d’octubre donar una segona dosi del tipus ARN missatger (ARNm) –una de Pfizer o la meitat de Moderna– a partir del 15 novembre als més d’1,9 milions de persones vacunades amb el sèrum de Johnson & Johnson almenys tres mesos després de la primera punxada.
El motiu, que les seves xifres d’eficàcia estan per sota de les altres tres administrades a Espanya: un estudi recent publicat pel Ministeri de Sanitat va situar Moderna com la més efectiva davant infecció i infecció simptomàtica (87% i 89%), seguida de Pfizer (77% i 78%). La d’AstraZeneca va ser del 68% davant els dos esdeveniments i la de Janssen, un 64% i un 56%, respectivament.
La protecció davant l’hospitalització supera el 95% en totes menys Janssen (86%), mentre que la defunció segueix un patró similar, tot i que només es van poder obtenir estimacions per a Moderna i Pfizer (>
«Estem parlant en un context en el qual s’estan utilitzant vacunes molt i molt efectives. Quan comencem a parlar del que esperàvem de les vacunes Covid, dèiem que tant de bo tinguessin una efectivitat superior al 30% i que el millor és que fos superior al 50%. Parlem de vacunes molt efectives, tot i que aquesta ho sigui una mica menys», diu a Efe Aurora Limia, coordinadora del Grup de Treball Tècnic de Vacunació Covid-19 de la Ponència de Programa i Registre de Vacunacions i de l’estratègia de vacunació.
Partint d’aquesta premissa, és important, no obstant, que els immunitzats amb Janssen es posin un reforç d’ARNm perquè «tant els estudis que s’han publicat com el que hem vist en els nostres és que la pauta heteròloga pot fer que aquestes persones estiguin molt més ben protegides».
I, per tant, «evitar hospitalitzacions i transmissions innecessàries perquè les vacunes redueixen la infecció també, no al 100% ni al 90%, però sí hi ha una reducció de la transmissió quan una persona està adequadament vacunada».
Al principi, Janssen es va reservar per a majors de 70 anys i gradualment es va anar ampliant el rang d’edat dels destinataris als de més de 40; pels avantatges que oferia la seva condició de monodosi, es va destinar, a més, a col·lectius vulnerables difícils de captar com persones sense llar, temporers i immigrants en situació administrativa irregular.
També a grans dependents de complicada accessibilitat, amb autisme profund o malaltia mental amb molta agitació, treballadors del mar que fan pesca d’altura en campanyes de llarga durada, població en centres d’internament o tutelats; cooperants en països d’alt risc o persones que no podien ser a Espanya en les dates de la segona dosi per la seva activitat.
Cantàbria, el País Basc i Andalusia van començar abans la campanya de reforç de Janssen que avui es generalitza a la resta de regions.
Andalusia és, a més, una de les comunitats que està comptant amb l’ajuda d’ONGs i treballadors socials per localitzar els col·lectius més complicats de trobar; Múrcia està contactant amb diferents organitzacions no governamentals i empreses hortofructícoles perquè col·laborin i a La Rioja medien les treballadores socials amb els professionals sanitaris de la zona i els líders comunitaris.
Extremadura assegura que tenen «les dades de tots» els vacunats amb Janssen, igual que les Balears, que també ha recorregut a ONGs per als més difícils de captar, i les Canàries, que utilitzarà la mateixa estratègia que per a la primera dosi: acudir als albergs que són gairebé els col·lectius més complexos que hi ha.
Notícies relacionadesPer contra, Catalunya, que desplegarà una doble estratègia –citant els vacunats amb Janssen buscant els col·lectius més vulnerables i més difícils de trobar amb ajuda d’entitats socials– dona per fet que no els trobarà tots.
Madrid i Galícia han optat, per la seva banda, per començar per la població reclusa, la segona a partir de dimarts, mentre que Castella i Lleó esperarà a acabar abans el procés de vacunació conjunta contra la grip i la dosi de record de la Covid en els més grans de 70 anys.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia