Els comptes del Govern per a l’any vinent
La Generalitat retalla els fons per a la renda garantida en els pressupostos
El 62% de famílies que viuen en la pobresa severa a Catalunya estan exclosos d’aquesta prestació social perquè treballen
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, confia en una injecció del Govern central de 300 milions d’euros
Els pressupostos de la Generalitat per al 2022, pendents de ser aprovats, retallen en gairebé 30 milions els fons destinats a la Renda Garantida de Ciudadania (RGC) respecte a l’executat durant l’any 2020 i el previst per al 2021. Es tracta d’una de les prestacions més importants de Catalunya que, fins a l’aparició de l’Ingrés Mínim Vital, era l’única ajuda social que els quedava a les persones sense ocupació que havien deixat de cobrar l’atur. Al considerar-se una prestació de caràcter subjectiu, les persones que compleixin els criteris l’hauran de cobrar igualment, tot i que la consellera Cervera haurà d’aconseguir diners extres dels comptes del Govern per garantir-ho. Segons un informe, fet a petició de la Generalitat, només el 38% de les famílies que viuen en la pobresa severa a Catalunya poden percebre aquesta prestació.
En menys de dos anys, després d’una pandèmia mundial i una situació cronificada des del crac financer, les dades de pobresa a Catalunya han escalat a condicions inèdites. Un de cada quatre catalans viu sota el llindar de la pobresa, i en el cas dels menors la xifra ascendeix a un de cada tres. Aquest escenari ha impactat directament en els comptes de la Renda Garantida de Ciutadania. El 2020, el Govern va executar 427 milions (39 milions més del pressupostat) per concedir aquesta ajuda. En els comptes del 2021, atesa l’allau de sol·licituds, es van pressupostar 430 milions d’euros per donar aquestes prestacions. No obstant els comptes del 2022, presentats divendres passat per la consellera de Drets Socials, redueixen aquesta aportació als 400 milions d’euros.
D’aquests 400 milions, 300,65 van destinats als aturats que hagin esgotat el subsidi i la resta (99,35 milions) serviran per complementar altres pensions estatals que no arriben als 600 euros mensuals. El setembre del 2021 hi havia 53.600 llars que depenien de les primeres ajudes i 49.000 de les segones. Les ajudes que pateixen la retallada en els pressupostos són les que es destinen als aturats sense ingressos, ja que el 2020 es van executar 335,15 milions d’euros en aquesta partida (35 milions més) mentre que els diners per als complements pugen a 7 milions.
La pitjor cobertura de l’IMV a Catalunya
Aquesta estratègia de la Generalitat respon a l’aparició de l’Ingrés Mínim Vital com a nova prestació social. «Estem treballant en un conveni de gestió amb el Ministeri [de Seguretat Social] perquè aporti 350 milions més i poder arribar a la xifra de 650 milions d’euros», va dir la consellera Violant Cervera al Parlament. Teòricament, amb aquesta nova ajuda estatal, Drets Socials només hauria de complementar les ajudes que entrega el Govern Central per a les famílies desfavorides. No obstant, a la pràctica Catalunya és la comunitat amb menor aplicació de l’IMV. Només el 4,9% de llars sota el llindar de la pobresa el cobren, mentre que en altres comunitats la taxa supera el 20%, segons un estudi de l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials.
Els treballadors pobres
Notícies relacionadesFa anys que les oenagés lluiten perquè, lluny d’aquestes retallades, l’aportació econòmica de la RGC s’ampliï a Catalunya. Demanen una modificació de la llei que inclogui més supòsits i que arribi a totes les llars que la necessiten. Segons un informe que la Generalitat va encarregar a la consultoria pública d’Iválua el 2020 el 62% de les llars en situació de pobresa severa no pot rebre aquesta prestació. Majoritàriament, perquè algun dels seus membres treballa. El mateix informe suggereix que caldria modificar la llei catalana perquè els treballadors precaris puguin accedir a aquesta ajuda. Per abordar aquests canvis, la Generalitat reunirà en els pròxims dies el Consell de Govern de la Renda Garantida de manera extraordinària, format per una representació de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, els sindicats CCOO i la UGT, a més de les patronals.
A part dels diners per a la RGC, els pressupostos de Drets Socials per al 2020 creixen un 30% respecte al 2020 gràcies als fons europeus. La mateixa consellera va reconèixer que moltes de les partides són «insuficients». Per exemple, els diners destinats a la dependència, que creix en 150 milions d’euros malgrat que fa tres anys que el sector reclama 300 milions extres per donar una atenció «digna».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034