Vacunació contra el coronavirus

Espanya no pot confinar els no vacunats: «Violaria els drets fonamentals»

  • «No, no es pot fer aquí», explica l’exmagistrat del Tribunal Suprem, Jorge Rodríguez-Zapata en al·lusió a la mesura imposada a Àustria per frenar els contagis que només es podria establir mitjançant una llei orgànica

  • Algunes comunitats autònomes mostren la seva admiració per les contundents mesures adoptades en aquest país i entitats de persones amb discapacitat intel·lectual tornen a reclamar que sigui obligatòria la vacunació dels que treballen amb els més vulnerables

Espanya no pot confinar els no vacunats: «Violaria els drets fonamentals»

Joan Cortadellas

5
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Espanya no té cap paraigua legal per confinar les persones que no s’han vacunat, entorn de quatre milions, com està passant, des d’aquest dilluns passat, a Àustria. Així ho explica a ‘El Periódico de España’ Jorge Rodríguez-Zapata, exmagistrat del Tribunal Suprem, que recorda que actualment el marc legal a Espanya no estableix l’obligatorietat de la vacunació i imposar un confinament a l’austríaca, quedaria descartat al nostre país. «Violaria els drets fonamentals», afirma Rodríguez-Zapata.

Europa està en alerta davant l’avenç de la Covid-19. L’amenaça d’una sisena onada, en la qual diferents països semblen estar ja immersos pels baixos índexs de vacunació, ha obligat alguns governs a adoptar mesures dràstiques. A Àustria, amb una taxa de vacunació «extremadament baixa» segons les autoritats del país, des d’aquesta mateixa setmana, les persones que no s’hagin immunitzat contra el virus –uns dos milions de ciutadans– s’han de mantenir confinades, segons una regulació pactada entre el Govern federal i les administracions regionals.

Els afectats per aquesta mesura pionera –cap a la qual ja miren altres països que, com Alemanya, que també estudien un confinament parcial de les persones que no s’hagin immunitzat– han d’estar a casa seva llevat que hagin de fer activitats essencials, com anar a treballar, al metge o fer compres de productes bàsics. Només els menors de 12 anys, les dones embarassades i els que puguin demostrar que han passat el coronavirus en els últims sis mesos, es deslliuren d’aquesta mesura. Incomplir-la, suposa multes de fins a 500 euros, que ascendirien a 3.600 en el cas de les empreses que no compleixin.

L’escenari espanyol

A Espanya, algunes comunitats autònomes, immerses aquests dies en el debat de si han d’ampliar o no l’exigència d’un passaport Covid per accedir a determinats llocs o esdeveniments davant el repunt de casos que també viu el nostre país, també miren cap a Àustria amb certa enveja.

És el cas d’Andalusia –amb més de mig milió de persones que han rebutjat vacunar-se– on el Conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, admetia aquesta mateixa setmana la seva admiració per les contundents mesures adoptades en aquest país. En un to molt més dur, el president càntabre, Miguel Ángel Revilla, també s’ha declarat defensor a ultrança que s’obligui a vacunar tothom «tant sí com no, pel civil o pel militar».

«Aquesta imposició només es podria establir mitjançant una llei orgànica que podria portar problemes de constitucionalitat», assenyala l’exmagistrat

No obstant, aquesta opció queda completament descartada a Espanya, segons indica a aquest diari l’exmagistrat Rodríguez-Zapata. Actualment el marc legal al nostre país no estableix l’obligatorietat de la vacunació, recorda. De fet, des de l’arrencada de la campanya, ja fa gairebé un any, el Govern va deixar clar que rebre les dosis sempre seria una opció voluntària i que, per l’experiència a les campanyes d’immunització, arribar a aquest supòsit no seria necessari.

D’entrada, perquè, abunda, aquesta imposició només es podria establir mitjançant una llei orgànica que podria portar problemes de constitucionalitat. «Prohibir és molt fàcil, però els drets fonamentals són drets fonamentals i som ciutadans lliures», apunta l’exmagistrat.

Sanitaris insubmisos

El nostre és un país que lidera el rànquing mundial d’immunització, de manera que els sanitaris no vacunats suposen una xifra residual, segons els col·legis professionals. També és cert que, com que no hi ha estadístiques oficials, no se sap quants en són. Algunes comunitats, com Galícia i Andalusia, fa mesos que insisteixen que aquesta obligatorietat sigui una realitat en determinades professions, com ja passa en països del nostre entorn, l’últim, el Regne Unit.

La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual demana una reforma legal perquè la vacunació sigui obligatòria entre els professionals sociosanitaris.

És en aquest últim cas, quan l’exmagistrat Jorge Rodríguez-Zapata considera que si el Govern espanyol seguís una mesura similar a l’adoptada per l’austríac, seria «benvinguda». «No em sembla una bogeria en aquest cas; fins i tot en una empresa; si tens diversos treballadors i un no es vol vacunar, podria tenir sentit, però ara com ara no existeix una llei orgànica en aquest sentit», conclou.

Aquest mateix dimarts, la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) tornava a fer una crida al Govern autonòmic perquè porti a terme una reforma legal que estableixi la vacunació obligatòria entre aquells professionals que atenen col·lectius en risc. L’entitat defensa que «és una mesura necessària per garantir el dret a la protecció de la salut de les persones que acompanyem, circumstància que en temps de pandèmia com l’actual hauria de prevaler».

Exigència passaport Covid

El cert és que la mesura, contundent i pionera, aplicada per Àustria ha generat un ampli debat en els últims dies. En la mateixa línia, el vicepresident segon i conseller de Sanitat i Serveis Socials de la Junta d’Extremadura, José María Vergeles, considerava aquest mateix dilluns que, en l’actualitat, seria «difícil» confinar les persones no vacunades seguint l’exemple austríac, per exemple, perquè no hi ha «cap paraigua legal» per poder prendre aquesta mesura.

Una vegada que les comunitats descarten restriccions de cara a Nadal, l’ampliació del passaport Covid és l’opció amb més paperetes per baixar la incidència

Notícies relacionades

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, demanava també una decisió uniforme sobre la possibilitat d’establir la vacuna obligatòria per a determinats col·lectius professionals, com s’està fent en altres llocs d’Europa, o sobre l’exigència del passaport Covid. De fet, el Govern autonòmic sol·licitarà autorització al Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) per poder utilitzar aquest certificat.

El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, també ha anunciat que «s’accelerarà el procés legal» per implantar aquest passaport sanitari i altres comunitats –que de moment no es plantegen ampliar les restriccions– ja treballen en el mateix sentit, com Catalunya. A Navarra, amb les taxes d’incidència més altes del país segons les dades aportades per Sanitat, estudien aplicar les mateixes mesures.