Educació
Les universitats europees, un projecte més enllà de l’Erasmus
L’aliança Eutopia, en la qual participa la UPF, fa la seva primera reunió presencial a Barcelona
Sis d’aquestes universitats fan ja un pas endavant amb la firma d’un conveni de lliure mobilitat
Barcelona acull aquesta setmana la primera trobada presencial –els tres anteriors van ser ‘online’ per la pandèmia– de l’aliança Eutopia, una de les experiències pilot del projecte d’universitats europees que impulsa la Comissió Europea. Eutopia és l’aliança universitària en la qual participa la Universitat Pompeu Fabra (UPF) juntament amb nou universitats més: la de Warwick (Regne Unit), de Goteburg (Suècia), la NOVA de Lisboa, la CY Cergy de París, la Ca’Foscari de Venècia, la Universitat Tècnica de Dresden, la de Ljubljana (Eslovènia), la Vrije de Brussel·les i la Babeș-Bolyai de Cluj-Napoca (Romania). Els rectors de totes elles es reuneixen a l’Eutopia Week per donar impuls a aquesta ambiciosa iniciativa que suposa el pas natural i un salt qualitatiu important del programa Erasmus cap a una autèntica universitat europea, amb un campus que transcendeixi fronteres i en el qual els alumnes d’aquests centres es puguin moure lliurement. «És l’Erasmus plus, plus, plus», resumeix gràficament Pelegrí Viader, comissionat de la UPF per al projecte Eutopia.
I és que quan estigui en marxa, el 2028, els estudiants d’aquestes universitats podran tenir les experiències de mobilitat que vulguin dins d’Eutopia, sense preocupar-se de la durada de les seves estades –l’Erasmus és limitat en el temps–, ni dels expedients acadèmics, ni de la convalidació d’assignatures o títols ni de la burocràcia. Tots tindran el títol propi de la seva universitat i el títol d’Eutopia, que serà reconegut a tota la Unió Europea.
Oportunitat d’internacionalització
«Per a les universitats és una oportunitat d’internacionalitzar-se i de guanyar una visibilitat tremenda. La UPF passarà de ser una universitat de 15.000 estudiants a formar part d’una comunitat de 300.000», apunta Viader. I no només serà una oportunitat per als estudiants, també per als professors, que podran compartir mètodes i coneixements, i per als investigadors. «En cas de tenir un departament amb 80 professors, tindrem 10 departaments amb 800 professors. Això donarà a la comunitat científica una oportunitat més gran d’impulsar investigacions», afegeix.
Un dels reptes en els quals ja es treballa és el de consensuar els mètodes i els continguts educatius i el sistema d’avaluació. Viader assenyala que aquesta unificació permetrà augmentar la qualitat i avançar cap a una educació «més d’aprenentatge i de competències i menys d’impartició de classes». Aquí també caldrà unificar la durada dels graus, ja que mentre a Espanya la majoria són de 4 anys, a la UE la majoria són de 3. El comissionat de la UPF per a Eutopia remarca que la legislació espanyola ja avança per possibilitar la viabilitat d’aquestes universitats europees. Així, el reial decret d’ordenació dels ensenyaments universitaris contempla graus de tres anys en el marc de programes europeus.
Altres reptes tenen a veure amb la part tecnològica del projecte: la unificació de les bases de dades, per aconseguir l’expedient únic, i la digitalització per tenir una plataforma única de treball.
Acord de mobilitat per al curs 2022-2023
I la prova que la cosa va de debò és que aquest dimarts, sis d’aquestes universitats –entre elles, la UPF– firmaran un acord de mobilitat pel qual a partir del curs 2022-2023 vinent engegaran un programa d’intercanvi d’estudiants, al marge ja del programa Erasmus.
«El programa Erasmus ha obert la porta a tot això. Sense ell, aquest projecte d’universitats europees no hauria sigut possible. Erasmus ha sigut, al costat de l’euro, el que més ha ajudat a crear ciutadania europea. Ha demostrat que hi pot haver entesa europea i que les diferents llengües no són cap barrera», remarca Viader.
El projecte Eutopia és només un dels 40 que hi ha en marxa. I no és l’únic amb presència catalana. La Universitat de Barcelona (UB), l’Autònoma (UAB) i la UPC participen en aliances universitàries similars. Així, la UB integra CHARM European University amb el Trinity College de Dublín, la Universitat de Montpeller, la d’Utrecht i l’Eotvos Lorand Tudomanyegyetem hongaresa. La UAB forma part de l’European Consortium of Innovative Universities (ECIU), al costat de l’Alboorg University, Aveiro, Hamburg, Dublin City, Linköping, Kaunas, Nottingham, Stavenger i Twente. I la UPC participa en la xarxa University Network for Innovation, Technology and Engineering (Unite!) amb l’Institut Superior Tècnic de Lisboa, la Politècnica de Grenoble, la de Torí, Darmstadt, el Royal Institute of Technology d’Estocolm i l’Aalto University.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034