Guia pràctica

12 consells per abans, durant i després de rebre la vacuna contra la Covid-19

¿Cal dejunar abans de la vacuna? ¿A quin braç es posa? ¿Què faig si em trobo malament? ¿Quan estigui vacunat em podré treure la mascareta?

5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La imatge de les primeres punxades contra la Covid-19 a Espanya, de ja fa dos mesos, resumeix la il·lusió amb què tots esperem el nostre torn per a la vacunació. «Cal pensar en el dia de la vacuna com un dia alegre. Aquest dia ens comencem a protegir a nivell individual i col·lectiu i som més a prop del final de la pandèmia», explica José Antonio Forcada Segarra, president de l’Associació Nacional d’Infermeria i Vacunes (ANEV) i secretari de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV). En declaracions a EL PERIÓDICO, l’expert ofereix 12 consells per abans, durant i després de la vacuna contra la Covid-19.

¿Cal anar-hi en dejú o és recomanable menjar?

«Et pots vacunar en qualsevol circumstància, hagis menjat, begut o fet esport», explica Segarra. No és necessari anar a la cita en dejú. Tampoc s’aconsella afartar-se unes hores abans de la vacuna. La clau és fer vida normal abans i després de la punxada. Si en aquesta rutina entren hàbits saludables, com una alimentació equilibrada i aigua, encara millor.

¿Cal prendre algun medicament abans de la vacuna?

Sí. Fins ara les autoritats sanitàries afirmaven que un no s’havia de prendre res i fins i tot deien que era «totalment desaconsellat», recalca Segarra. Però ara recomanen prendre un paracetamol abans de posar-se la vacuna d’AstraZeneca, segons aquestes mateixes fonts.

¿Què faig si estic molt nerviós abans de la vacuna?

La imatge dels primers vacunats contra la Covid-19 va mostrar que la vacunació és un moment de molta felicitat i emoció. Els experts aconsellen anar a la cita amb la màxima tranquil·litat possible. «Si algú és molt susceptible a les punxades o els ambients sanitaris, s’aconsella avisar les infermeres perquè estiguin al corrent i t’ajudin a passar aquest moment de la manera més tranquil·la possible», explica l’expert. «Tranquils, que la punxada no fa mal», afegeix. 

¿A quin braç em vacuno?

Les vacunes contra la Covid-19 s’apliquen a la part superior del braç per via intramuscular. Es tracta d’una punxada com la de qualsevol altra vacuna que es pot aplicar a qualsevol dels dos braços. «S’aconsella posar la vacuna al braç no dominant. És a dir, si ets dretà és millor que te la posin a l’esquerre per si la injecció et provoca una mica de dolor local», explica l’infermer. Així que no és una mala idea avisar els sanitaris de si ets esquerrà o dretà.

¿Què faig després de la injecció?

Cal esperar entre 15 i 30 minuts per veure si hi ha cap reacció adversa. S’aconsella, doncs, quedar-se a prop del centre sanitari (o la instal·lació de referència) on s’hagi fet la vacunació. Les reaccions adverses greus són molt rares però, en cas de passar, sol ser just després de la punxada. «Aquest període de repòs és per descartar reaccions anafilàctiques, síncopes o lipotímies que es poden produir tant per la vacuna com pels nervis del moment», argumenta Segarra. 

¿Quines reaccions adverses poden provocar aquestes vacunes? 

Les actuals vacunes contra la Covid-19 són segures i efectives. Les reaccions adverses són una cosa normal en aquest tipus de medicaments, ja que indiquen que el compost està generant una resposta immune. Els efectes secundaris més habituals són dolor al lloc de la injecció, sensació de cansament, mal de cap i febre. El malestar sol durar des d’unes poques hores a un parell de dies a tot estirar. 

¿Per què hi ha persones que hi reaccionen pitjor que d’altres?

«El malestar depèn del llindar de resistència de cada persona. Hi ha persones que amb 38 de febre no es poden aixecar del llit i persones que amb 39 es troben bé», explica Segarra. «També és veritat que, com que aquesta vacuna és nova, tots estem més pendents dels efectes adversos i és possible que hi hagi un cert efecte nocebo», afegeix.

Els estudis clínics fets fins ara suggereixen que les persones joves solen experimentar efectes adversos més intensos que les grans. Les vacunes d’ARNm (com Pfizer i Moderna) solen despertar més malestar després de la segona dosi, mentre que la vacuna d’AstraZeneca sol suscitar més reaccions adverses després de la primera punxada.  

¿Què puc prendre si em trobo malament?

En cas de malestar o febre, s’aconsella prendre paracetamol per calmar els símptomes (o qualsevol altre medicament que hagi sigut receptat anteriorment per un professional sanitari). En cas que aparegui algun símptoma anòmal, s’aconsella contactar amb un professional sanitari (i evitar l’automedicació). 

¿Quan cal avisar el metge?

«Si el malestar és molt intens, la febre puja de manera alarmant o sorgeix qualsevol altre tipus de símptoma greu (com dificultat respiratòria), el millor és avisar al centre mèdic de referència o el servei d’urgències», argumenta Segarra. Aquest tipus de reaccions greus són molt rares i passen en un cas entre un milió.

¿Què faig si no puc anar a la segona cita?

Les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca requereixen dues dosis per forjar una immunitat duradora davant el virus. El protocol de cada vacuna estableix que entre una dosi i la següent cal esperar un determinat nombre de setmanes. «És molt important anar a la segona cita i respectar el màxim possible els terminis establerts pels sanitaris», argumenta Segarra. 

¿Puc fer vida normal després de la vacuna?

La resposta és sí. Però amb la mateixa precaució que abans. Les actuals vacunes contra la Covid-19 no són 100% efectives, per la qual cosa un percentatge de les persones vacunades no hauran desenvolupat prou anticossos com per fer front a la malaltia. Així mateix, cal tenir en compte que les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca requereixen dues dosis, per la qual cosa una persona es podria infectar entre una punxada i l’altre o durant els dies que tarda a sorgir la reacció immunitària. 

¿He de portar la mascareta després de la vacuna?

Sí. «Cal seguir totes les normes de prevenció fins que hi hagi una immunitat de grup o fins que la transmissió del virus estigui en mínims», diu Segarra. «Fins que una part important de la població estigui vacunada és vital que tots, tant vacunats com no vacunats, continuem mantenint les mesures de prevenció», resumeix el Ministeri de Sanitat.