Desinformació
Gairebé el 90% dels metges han atès pacients preocupats per notícies falses sobre la Covid
8 de cada 10 ‘fake news’ sanitàries tenen a veure amb les vacunes i la «gran explosió» s’espera quan s’iniciï la immunització dels nens
La pandèmia ha provocat que es multipliquin les ‘fake news’ sanitàries, fins al punt que gairebé 9 de cada 10 metges han atès l’últim any pacients preocupats per una informació que han rebut al WhatsApp o que han vist a internet i que no té evidència científica, segons el IV Estudi sobre notícies falses en salut efectuat per #SaludSinBulos, la societat de metges d’atenció primària SEMG i Doctoralia.
El 93,5% dels metges enquestats creu que l’increment en la circulació de notícies falses és conseqüència directa de la crisi sanitària provocada per la Covid, si bé, la temàtica i els canals de distribució han anat variant des de l’aparició del virus, segons ha explicat en la presentació de l’estudi el consultor de comunicació Carlos Mateos, coordinador de #SaludSinBulos.
Per exemple, a l’inici de la pandèmia la majoria de les notícies falses estaven relacionades amb l’origen de la Covid i ara vuit de cada 10 versen sobre les vacunes. A més, al principi eren més bastos, com que les vacunes et canvien l’ADN, «però han anat evolucionant i perquè es facin virals han de tenir un element de veritat», segons Mateos. Així, abunden les mentides al voltant que les vacunes produeixen magnetisme, provoquen problemes de fertilitat, etc., moltes d’elles recolzades en publicacions pseudocientífiques.
Amb els nens, «gran explosió»
I el boom pot arribar quan s’iniciï la vacunació als nens, una vegada ha sigut autoritzada per l’Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès). «Creiem que serà la gran explosió perquè és un tema més sensible i hi ha molta gent preocupada per la seguretat dels nens», ha comentat el divulgador.
El problema de les notícies falses no només és que hi hagi un percentatge, petit a Espanya i més important a altres països, de persones que rebutgen la vacunació davant la Covid, sinó que els dubtes s’estenen i saturen les consultes i minen la confiança entre el metge i el pacient, segons han explicat en la presentació del sondeig les doctores María Luisa Gómez Grande, intensivista de l’Hospital de Ciudad Real, i Marta Martínez del Valle, metge d’atenció primària.
Se’n ressent la salut
«Les notícies falses generen un important nombre de consultes, dins d’una sanitat ja col·lapsada. Si sumem això a la gran càrrega assistencial i a l’escàs nombre de recursos humans i materials de què disposa el metge en el seu dia a dia, tot això acaba per repercutir en la salut dels pacients», ha assegurat Martínez del Valle.
I al seu torn Gómez Grande ha alertat sobre el fet que molts pacients, després de consultar informacions errònies a internet, «qüestionen» la seva actuació. «L’excés d’informació a la xarxa provoca que es trenqui la relació metge-pacient, que és fonamental perquè el malalt evolucioni favorablement».
Notícies relacionadesDe fet, el nombre de professionals sanitaris que afirma que han atès consultes sobre tractaments davant la Covid sense evidència científica ha augmentat 9,2 punts l’últim any, al passar del 64,5% el 2020 al 73,7% el 2021.
El IV Estudi sobre notícies falses en salut ha sigut efectuat a través d’una enquesta en què han participat més de 350 metges espanyols, un 40% metges de família.
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020