La situació lingüística a Catalunya
El Consell Escolar apressa TV-3 a liderar l’impuls a l’ús del català entre els joves
«Fa anys va tenir una funció molt positiva. Ara ha perdut incidència i l’ha de recuperar», diu Viñas
Creadors de continguts en català reclamen recolzament institucional i respecte al català col·loquial
El Consell Escolar de Catalunya ha celebrat aquest dijous una jornada de debat i anàlisi sobre l’ús de la llengua catalana en l’àmbit escolar que, segons un informe del Consell d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya, ha experimentat un descens, especialment entre els joves. La poca presència del català a les xarxes socials i a les plataformes audiovisuals s’apunta com una de les causes d’aquest retrocés. I són les xarxes i els mitjans audiovisuals el focus de bona part de les propostes d’actuació que està elaborant el Consell.
El president del Consell, Jesús Viñas, ha apuntat a TV-3 i ha urgit la cadena pública catalana a «assumir el lideratge» per revertir aquest descens de l’ús del català entre els joves «TV-3 és fonamental. Fa uns anys va fer una funció molt positiva. Ara ha perdut incidència i l’ha de recuperar», ha assenyalat en declaracions a EL PERIÓDICO. El Consell plantejarà la creació d’un canal en català dirigit als joves amb una oferta de continguts àmplia i que resulti interessant a aquest grup de població, així com promocionar la creació de continguts en català. Viñas ha posat l’exemple de la sèrie ‘Merlí’, realitzada en català i que va tenir un èxit que va transcendir la llengua.
«El futur del català depèn que els joves el parlin», ha remarcat Viñas, que ha advertit que «si no actuem, l’ús del català anirà reduint-se i arribarem a un punt de no retorn».
Català col·loquial i canal juvenil
Notícies relacionadesEn una taula rodona en el marc del mateix debat, Francina Gorina, cantant de La Queency, Pol Gise, creador de continguts, i Aladdine Azzuzi, periodista, han coincidit en la necessitat de «reforçar les plataformes en català per als joves» i han reclamat un paper més actiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. «Fa falta un canal juvenil. Després del Súper 3, hi ha un buit per a l’audiència adolescent. No hi ha relleu», apuntava Azzuzi. Gisé ha denunciat el poc recolzament institucional als creadors de contingut en català: «Amb els meus vídeos des de casa tinc més visites que un programa de TV-3 que ha comptat amb grans recursos econòmics. Nosaltres entretenim qui hauria d’estar entretenint la Corpo».
Per la seva banda, Gorina ha reclamat recolzament al català col·loquial. «No s’ha de criminalitzar el català col·loquial que utilitzen els joves perquè no sigui acadèmicament perfecte. Si ho fem, podem allunyar-los de la llengua que coneixen». Ha posat l’exemple del ‘Millonaria’ de Rosalía: «Molts se li van tirar a sobre perquè va dir ‘cumpleanys’. Potser la pròxima vegada es pensa si utilitza el català en una cançó». L’objectiu, han conclòs, és que els joves no vegin el català només com a llengua acadèmica, escolar, sinó com una llengua útil de comunicació entre iguals.