Suïcidi assistit

24 persones han rebut l’eutanàsia a Catalunya des del juny

Un total de 53 persones han demanat assistència per morir des que es va aprovar la llei

24 persones han rebut l’eutanàsia a Catalunya des del juny
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 53 persones han demanat l’eutanàsia a Catalunya, la meitat de sol·licituds (28) ja han sigut aprovades i 24 ja han rebut l’assistència per a una mort digna per part de professionals sanitaris, entre els quals només 90 s’han acollit a l’objecció de consciència. La petició d’ajuda a morir ha de ser revisada per dos metges i l’una Comissió de Garantia i el suïcidi assistit es pot produir en un centre mèdic o al domicili del pacient.

La secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó; la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo; i el president de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, Albert Tuca, han explicat en roda de premsa el desplegament de la llei estatal d’eutanàsia, que va entrar en vigor el 25 de juny

«La llei és garantista i permet que el pacient pugui revocar la seva petició si canvia d’opinió en qualsevol moment», ha destacat Massó.

Quant a les tres denegades, Carranzo ha explicat per la seva banda que «no s’ajustaven a la llei», però per una qüestió de privacitat no n’ha pogut oferir més detalls.

En els casos denegats, la Comissió de Garantia i Avaluació emet un informe exposant-ne els motius, però si la situació del malalt canvia i ho considera oportú «pot tornar a presentar una nova sol·licitud», ha explicat per la seva banda Tuca.

Per accedir a una mort assistida, la llei estableix que el pacient ha de ser major d’edat i tenir una malaltia greu i irreversible o un patiment impossibilitant que li afecti l’autonomia o que sigui constant i intolerable.

De les 53 sol·licituds, la majoria són per malalties neurodegeneratives (23) i oncològiques (14).

41 dies de mitjana

A Catalunya, el procés està durant una mitjana de 41 dies i consta de diverses fases: la sol·licitud del malalt (l’ha de presentar dues vegades), un informe favorable del metge responsable, una verificació d’un segon facultatiu, la confirmació de l’Oficina de Prestació de l’Ajuda a Morir (PRAM) i l’avaluació final de la Comissió de Garanties i Avaluació, que emet un dictamen davant el qual es pot presentar recurs si el sol·licitant no hi està d’acord.

La majoria de sol·licituds –34 de les 53– arriben a l’atenció primària i la resta (19) se sol·liciten en centres hospitalaris.

En la gran majoria dels casos que es tramiten als CAPs, els pacients són assistits fins al final de la vida a casa, acompanyats de professionals sanitaris.

De tot el personal del sistema sanitari català, només 90 professionals (77 de medicina, 12 d’infermeria i 1 de farmàcia) són objectors de consciència, sense que això hagi impedit que s’executés cap procés d’eutanàsia.

Equitat territorial

Salut tampoc té constància que cap centre hagi negat una sol·licitud de mort digna, i assegura que està garantit el servei amb equitat territorial, perquè hi ha personal per realitzar-lo a totes les zones de Catalunya.

Notícies relacionades

Les sol·licituds es concentren a la província de Barcelona, la més poblada, amb 39 peticions, seguida de Girona (11), Tarragona (3) i Lleida (cap, de moment).

Salut també ofereix formació voluntària i fins ara ja s’han acollit a aquesta iniciativa 11.375 professionals sanitaris.

Temes:

Eutanàsia