Al barri de Sant Antoni

Es busca: agressor masclista amb patinet a Barcelona

  • Una estudiant de la Universitat de Barcelona i periodista en pràctiques denuncia davant els Mossos que va ser amenaçada i insultada greument en ple carrer mentre realitzava un reportatge per a EL PERIÓDICO

Es busca: agressor masclista amb patinet a Barcelona

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

L’agressió masclista patida per una redactora d’aquest diari podria passar com un capítol més dels molts que es registren diàriament en ple carrer. Es busca als voltants del mercat de Sant Antoni un noi d’uns trenta anys en patinet elèctric, encaputxat i emmascarat amb llicència per humiliar dones. Hi pot haver més víctimes. Per això és fonamental airejar aquestes situacions. Aquest dissabte, Samar Elansari oficialitzarà la denúncia corresponent a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la plaça d’Espanya.

Elansari, estudiant de la Universitat de Barcelona (UB) i periodista en pràctiques en aquest diari, va ser agredida dimecres al matí mentre caminava des de la parada de metro de Sant Antoni al mercat on tenia per objectiu elaborar un reportatge per a la secció de Societat. EL PERIÓDICO publica la seva versió dels fets sobre l’incident perquè considera que és notícia. També perquè el seu testimoni descriu un agressor acostumat a actuar com ho va fer i perquè va passar en vista de nombrosos ciutadans que van abaixar la mirada a l’asfalt.

A crits

Cap a les 10.00 hores, esperant el canvi d’un semàfor per travessar el carrer d’Urgell, Elansari va sentir els crits que proferia en la seva direcció un home que es desplaçava en un patinet elèctric. D’uns 30 anys, amb caputxa i mascareta. Els va sentir, va comprendre que eren crits que dirigia a ella i va intentar ignorar-los. Eren floretes, com «guapa» i «tia bona». Al no respondre-li, l’individu va passar de proferir floretes a comentaris grollers com «et cardava» i li va dedicar un gest amb els dits i la boca que simulava que practicava sexe oral. Aquest gest a ella li va resultar humiliant, «sobretot per haver de suportar-lo d’un desconegut en vista de la resta de ciutadans» que l’envoltaven i que no deien res. La reportera li va demanar que callés, i li va dir que li feia fàstic el que deia i el que feia.

L’agressor no va reaccionar comprenent que s’havia excedit. Al contrari. Es va mostrar ofès. Va baixar del patinet i es va acostar a ella, a plens pulmons per acovardir-la amb insults: «Puta, porca o meuca». I li va fer una pregunta desconcertant mentre es baixava la mascareta deixant veure el rostre barbat: «¿Qui ets tu per contestar-me?». Va continuar avançant cap a ella fins a situar la seva cara a un pam de la cara d’ella, desatenent el que pregava: «Deixa’m en pau». Des d’aquesta escassa distància, uns 15 centímetres, el del patinet va aixecar la mà per sobre dels seus caps amenaçant de donar-li una bufetada i la va comminar a tancar la boca: «O calles, o ja veuràs». Elansari es va girar i va marxar ràpid per fugir avergonyida del lloc. L’agressor va desaparèixer en el seu patinet sense trobar més obstacles que els semàfors, que no va respectar.

¿Alguna de les persones que travessaven el carrer atenent la baralla va fer alguna cosa per intervenir-hi? Ningú. A l’assolellat carrer d’Urgell, entre Tamarit i Manso, en una hora de compres, càrregues i descàrregues, tràfecs de ciclistes i vianants, ningú es va atrevir a fer res. Tots van mirar cap a un altre costat, segurament perquè desconeixien què estava passant realment. El que els experts denominen com a síndrome d’evasió de responsabilitat col·lectiva. Només una dona de 81 anys va acudir en el seu auxili. «Tranquila, dona», li va dir. La va consolar comprant-li un dònut.

Atac d’ansietat

L’agressió del xulo del patinet li va provocar a la reportera un atac d’ansietat del qual es va recuperar minuts després per animar-se a realitzar el reportatge que buscava sobre la cistella del Nadal al mercat de Sant Antoni. El tremend ensurt no la va abandonar la resta del dia. El millor alleujament, explicar-ho a la mare i al nòvio, i explicar el succés en el Twitter. Va semblar conformar-se amb el ressò a les xarxes fins que va veure com creixia per desenes. Dones que l’animaven i explicaven que també havia patit agressions verbals al carrer a qualsevol hora del dia. D’altres que li donaven consell. D’altres, solidaritat sindical, la de Montse Ros, de CCOO. Aquesta onada de missatges la va portar a decidir que l’incident havia de constar en una denúncia en una comissaria. Un intent, potser utòpic, perquè no torni a actuar un malànima en patinet a l’Eixample i d’animar altres agredides a aixecar la veu i explicar el que un dia es van guardar per dins.

Notícies relacionades

Aquí dos tuits on s’expressa la idea que el que li va passar a Samar Elansari el primer de desembre del 2021 es repeteix amb més freqüència del que es pot imaginar:

Samar Elansari acudirà al migdia d’aquest dissabte a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la plaça d’Espanya per denunciar els fets. Té l’esperança que potser hi hagi denúncies anteriors que encaixin amb la descripció que facilitarà de l’agressor. Amb aquest gest valent haurà arribat l’hora que entrin en acció les patrulles d’agents de l’Eixample.