EL PERIÓDICO, mitjà oficial del certamen

La fotografia de drets humans surt al carrer a Barcelona

La ciutat acull 10 exposicions sobre el tema, una a cada districte, fins al 20 de desembre

Marc Sanyé i Antonio Aragón són els guanyadors del concurs de la primera edició del Festival internacional de fotografia sobre drets humans

2
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tots aquells que passegin pels carrers de Barcelona poden topar, fins al pròxim 20 de desembre, amb alguna de les 10 exposicions fotogràfiques de gran format que integren el primer Festival internacional de fotografia sobre drets humans i justícia global de Barcelona. Són 10 mostres, una per cada districte de Barcelona, cada una en una instal·lació pública, però sempre en exteriors

«La intenció és sensibilitzar l’espectador sobre el tema dels drets humans, els problemes globals i les seves causes, i la justícia des del carrer, fora dels cercles habituals», explica Lucas Vallecillos, membre del col·lectiu Más retina –que va tenir la idea original del certamen– i codirector del festival juntament amb els fotògrafs Sergi Reboredo i Javier Sulé.

«Els actes de drets humans són un microcosmos on sempre apareix la mateixa gent. Nosaltres en busquem altres de públics fora del circuit. Volem que la gent no vagi a buscar fotos d’aquests temes, sinó que se les trobi als carrers de la ciutat», afegeix. EL PERIÓDICO és el mitjà de comunicació oficial del certamen.

Un concurs, dos guanyadors

L’eix central del festival ha sigut un concurs fotogràfic, del qual Marc Sanyé (La otra frontera) i Antonio Aragón (Aulas peligrosas. Ensenyar l’Alcorà o morir) s’han proclamat guanyadors després d’empatar en les votacions. Les seves exposicions podran veure’s al centre cívic Besòs i al centre cívic Sagrada Família, respectivament. 

Les exposicions restants corresponen als altres vuit finalistes del certamen i podran veure’s als següents edificis públics de Barcelona, un per cada districte: Centre cívic la Sagrera ‘La barraca’ (Sebastián Gil Miranda); antic mercat de l’Abaceria de Gràcia (Toni Arnau); centre cívic Casa Orlandai (Pau Coll); centre cívic Cotxeres de Sants (Pablo Tosco); centre cívic Pati Llimona (Mireia Comas); casal Mas Guinardó (Alessandro Cinque); escola Víctor Català (Gabo Caruso), i centre cívic Can Deu (Lucie Hodiesne).

 «Tot sol passar al centre de Barcelona així que, amb aquestes 10 mostres, el que volíem era, de passada, descentralitzar la fotografia i repartir-la per tots els barris», afegeix Vallecillos.

 

A la primera edició del concurs s’han presentat 187 treballs de tot el món. El jurat ha estat compost per Julio Carbó, cap de Fotografia de EL PERIÓDICO; la fotoperiodista Sandra Balsells; Sílvia Omedes, de Photographic Social Vision, i Sàgar Malé, de l’Associació Catalana per la Pau.

Agenda d’activitats variada

El festival, a més de les exposicions, inclou una agenda d’activitats, conferències i presentacions relacionades amb la fotografia de drets humans. Destaquen, entre d’altres, l’exposició fora de concurs Quan tot s’ensorra, d’Anna Surinyach i Agus Morales, a la Biblioteca Agustí Centelles; la presentació del llibre de Gervasio Sánchez Violencias. Dones. Guerras, al Pati Llimona; la xerrada de Ricardo García Vilanova ¿Com treballar en zones de conflicte?, i la conferència de Juan Carlos Tomasi i Anna Surinyac El compromís de la fotografia, aquests dos últims actes, a la Casa Golferichs.

El festival té el recolzament de l’Associació Catalana per la Pau i el col·lectiu International action for peace. La intenció és que, en el futur, puguin celebrar-se més edicions del certamen. «Ha sigut modest i casolà, però volem donar-li continuïtat en el temps i millorar-lo», afegeix Lucas Vallecillos.

 

Notícies relacionades