Infància
L’Unicef adverteix del mal que la pandèmia ha causat a la infància
El seu informe, que commemora el 75è aniversari de la institució, recull l’empitjorament de la majoria d’indicadors
L’Unicef va advertir aquest dimecres que la Covid-19 ha causat la crisi global més important per als nens en els 75 anys d’història de l’organització, i va cridar a l’acció per evitar que es desaprofitin els avenços aconseguits en l’última dècada.
«Mentre augmenta el nombre de nens famolencs, que no assisteixen a l’escola, maltractats, que viuen en la pobresa o que es veuen obligats a contraure matrimoni, el nombre de nens amb accés a atenció mèdica, vacunes, aliments suficients i serveis essencials està disminuint», va remarcar la directora executiva del Fons de les Nacions Unides per a la Infància, Henrietta Fore.
Per això, Fore, citada en un comunicat, va advertir que, tot i que «l’Unicef ha contribuït a crear entorns més saludables i segurs per als nens d’arreu del món, amb excel·lents resultats per a milions de persones», aquests èxits «estan en risc».
«La pandèmia de la Covid-19 ha sigut l’amenaça més gran per al progrés dels nens en els nostres 75 anys d’història», va remarcar.
L’informe, difós amb motiu del 75è aniversari de la seva creació l’11 de desembre, recull que hi ha cent milions de nens més que viuen sumits en la pobresa multidimensional, que mesura l’educació, la sanitat i el nivell de vida de les persones.
Aquesta xifra equival a un augment del 10% respecte al 2019, cosa que suposa, segons l’Unicef, que es necessitaran entre set o vuit anys «en el millor dels casos» per remuntar els nivells de pobresa que hi havia abans de la Covid.
Traduït en números, aquest retrocés ha suposat que hi ha 60 milions de nens més que viuen en llars pobres o que 23 milions de nens no han rebut vacunes essencials el 2020, quatre milions més que abans de la irrupció de la Covid.
A més, l’Unicef incideix en les conseqüències del tancament d’escoles durant el pitjor moment de la pandèmia, i adverteix sobre el perill que en aquesta dècada es puguin celebrar 10 milions de casaments de menors addicionals per culpa de la crisi.
Així mateix, assenyala que el nombre de menors abocats a treballar va augmentar a 160 milions, amb 8,4 milions en els últims anys, i adverteix que 9 milions de menors més estan en risc d’engrossir les files del mercat laboral abans del 2023, a causa de l’augment de la pobresa per la crisi econòmica.
Més enllà de la pandèmia, nens d’arreu del món estan exposats a altres amenaces com les guerres. En aquest sentit, l’Unicef apunta que 426 milions de menors, gairebé un de cada cinc, viuen en zones de conflicte: i al voltant de mil milions de nens, gairebé la meitat de tots els menors del planeta, viuen en països que estan en «perill extrem» de patir les conseqüències del canvi climàtic.
«A l’era d’una pandèmia mundial, els creixents conflictes i l’empitjorament del canvi climàtic, un enfocament centrat en els nens és més necessari que mai», va remarcar Fore.
Com a part d’aquest plantejament, l’Unicef proposa que s’inverteixi en protecció social i capital humà així com en una recuperació resilient inclusiva.
Notícies relacionadesL’organisme de les Nacions Unides centrat en la infància insta a posar fi a la pandèmia i revertir «l’alarmant retrocés» en la nutrició i salut infantils, així com treballar per garantir una educació de qualitat, protecció i una salut mental de qualitat per a tots els nens.
«Hem de mantenir els nens a la primera fila per a la inversió i a l’última fila per a les retallades. La promesa del nostre futur s’estableix en les prioritats que fem en el nostre present», va concloure Fore.
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- Reflexions durant el confinament