Coronavirus
El certificat covid dispara a tot Espanya les cues per vacunar-se
«Se suposa que són molt antivacunes i resulta que se’ls en van tots aquests recels quan volen tenir un passaport per anar a fer un vi. És una incongruència total», critica el doctor Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI)
L’obligatorietat de presentar el certificat covid per accedir a determinats espais, una mesura implantada les últimes setmanes en diverses comunitats –des d’aquest divendres, també, a les Canàries–, i la proximitat del Nadal, amb retrobaments i reunions familiars, ha disparat el nombre de persones no immunitzades que engrosseixen les cues per rebre les primeres dosis d’una vacuna que, fins ara, rebutjaven posar-se. Només al País Valencià s’han administrat, de mitjana, durant el pont de la Constitució, unes 2.050 vacunes diàries. D’un total de 12.291 d’inoculades en aquests dies festius, gairebé 6.000 han sigut primeres dosis. A Madrid, l’Hospital Enfermera Isabel Zendal també ha sigut un formiguer de gent durant les passades dates: en quatre dies s’han inoculat més de 4.200 primeres dosis a persones que no s’havien immunitzat. «Se suposa que són molt antivacunes i resulta que se’ls en van tots aquests recels quan volen tenir un passaport per anar a fer un vi. És una incongruència total», critica el doctor Marcos López Hoyos, president de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI).
El pont de la Constitució, primer; el Nadal, en uns dies; la pujada en el nombre de contagis i la inquietud davant la nova variant òmicron han disparat el nombre de persones que fins ara havien decidit no vacunar-se i fa setmanes que engrosseixen les cues per rebre les seves primeres dosis. Definitiu, admeten des d’algunes conselleries de Sanitat a aquest diari, l’ús del certificat covid que s’ha generalitzat en les últimes setmanes per tot Espanya. «És paradoxal. És el que era el que veia útil del passaport covid. No per entrar als llocs i evitar contagis, sempre he pensat que l’efecte era indirecte perquè la gent que no s’havia vacunat començaria a fer-ho», assenyala a El Periódico de España el doctor Marcos López Hoyos.
Just fins abans del pont, set comunitats havien aconseguit l’aval de la Justícia per sol·licitar el document (que acredita que un individu està immunitzat contra el coronavirus) i el requereixen per accedir a determinats espais o activitats: Aragó, Catalunya, Galícia, Múrcia, Navarra i el País Valencià. Des d’aquest divendres, el certificat també entra en vigor a les Canàries, després d’haver sigut ratificat pel Tribunal Superior de Justícia d’aquesta comunitat. Tindrà una vigència inicial d’un mes. A Cantàbria, el TSJ també ha autoritzat aquest document al considerar «adequada i necessària» la mesura.
Castelló triplica la xifra
El cert és que, segons dades aportades per la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana, la implantació del certificat covid –que en aquesta autonomia en va entrar en vigor la mitjanit de divendres 3 a dissabte 4 de desembre–, ha incrementat un 74% l’administració de primeres dosis a la regió l’última setmana de novembre respecte a la primera setmana del mateix mes. El creixement és més acusat a la província de Castelló, que gairebé ha triplicat la xifra en un mes.
El certificat s’exigeix en aquesta comunitat des de l’esmentat cap de setmana per entrar a locals d’oci i restauració amb aforaments de més de 50 persones; espais dedicats a activitats recreatives i d’atzar amb menjar; esdeveniments i celebracions de més de 500 persones on no sempre es pugui portar posada la mascareta i en les visites a hospitals (quan estiguin autoritzades) i a residències.
Al País Valencià, en les tres primeres setmanes de novembre, segons les mateixes dades, els punts de vacunació van rebre «un degoteig continuat» de persones que volien vacunar-se
Durant les tres primeres setmanes de novembre, segons les mateixes dades, els punts de vacunació, estàtics o mòbils, van rebre «un degoteig continuat» de persones interessades en vacunar-se, i l’administració de primeres dosis rondava les 4.600 setmanals amb un augment «sostingut però modest» (per sota de l’1% setmanal).
Allargar l’horari per vacunar tothom
No obstant, des d’aquesta autonomia precisen que és des de la quarta setmana de novembre, ja immersos en una sisena onada de covid i amb una incessant pujada de contagis, quan el ritme de creixement s’ha disparat. Amb motiu del Black Friday, només en els punts mòbils sense cita prèvia es van administrar un total 2.190 dosis i va caldre allargar l’horari d’atenció per poder immunitzar totes les persones que volien fer-ho. La setmana es va tancar amb 7.524 primeres dosis administrades (davant les 4.331 de la primera setmana de novembre, és a dir, un 74% més).
Amb dades d’aquest mateix dijous facilitades per la Conselleria de Sanitat, el balanç actualitzat de les dosis administrades en els diferents punts de vacunació sense cita durant el passat pont –entre el divendres 3 i dimecres 8– va ser d’un total de 12.291 dosis. De mitjana, unes 2.050 vacunes diàries. D’aquestes 12.291 vacunes administrades en tot el pont, un total de 5.959 han sigut primeres dosis.
Llargues cues al Zendal de Madrid
A Madrid, l’Hospital Enfermera Isabel Zendal també es va convertir durant aquest pont en un formiguer de persones que acudien a posar-se una primera dosi de la vacuna, admeten fonts del centre d’emergències que l’1 de desembre va celebrar el seu primer aniversari. Des de començaments de desembre, la comunitat ha decidit reactivar el sistema d’autocita perquè qui ho desitgi pugui vacunar-se de la primera, segona o tercera dosi.
«Són molt antivacunes i se’ls en van tots aquests recels quan volen tenir el passaport per anar a fer un vi», assenyala el doctor López Hoyos
A l’Isabel Zendal s’administren les tres dosis a través del sistema d’autocita, des de les 08.00 a 21.00 hores, els set dies de la setmana. A més, qui ho desitgi pot acudir-hi sense cita en horari nocturn. I, durant el llarg pont de la Constitució, l’hospital de pandèmies de Madrid s’ha vist desbordat de visitants que acudien a administrar-se la vacuna. Així, segons les dades facilitades a El Periódico de España des del centre sanitari, des del 4 de desembre, dissabte, fins al 8 de desembre, dimecres, s’han immunitzat un total de 30.351 persones, de les quals 4.256 van rebre primeres dosis, 11.679 segones dosis (en aquest percentatge també figuren, per exemple, els immunitzats amb la vacuna de Janssen) i 14.416, més grans de 60 anys, terceres dosis.
«És curiós. Perquè se suposa que conceptualment són molt antivacunes, o estan en contra i resulta que se’ls en van tots aquests recels quan volen tenir-lo per anar a fer un vi. És molt paradoxal. És una incongruència total. Per això veig bé que s’implanti el passaport covid, per forçar els no vacunats», conclou el doctor López Hoyos des de la SEI.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín