Seguiment de l’erupció

La lava ocupa nou terreny a La Palma després de la reactivació del volcà

  • La forta activitat explosiva de diumenge va llançar les bombes volcàniques a més de mig quilòmetre del con i algunes fan diversos metres de diàmetre

La lava ocupa nou terreny a La Palma després de la reactivació del volcà

EUROPA PRESS / DELMI ÁLVAREZ

4
Es llegeix en minuts

La tendència estable que va presentar el volcà al llarg de la setmana passada s’ha vist alterada en les últimes hores. Diumenge es va confirmar un intens pols eruptiu que ahir a la tarda es va avivar amb una forta expulsió de cendra, lava i piroclastos. Els científics que monitoritzen l’activitat volcànica al Cumbre Vieja de La Palma estudien ara si aquests episodis suposen un canvi en l’evolució de l’emergència o si són només pics puntuals.

El volcà submarí Tagoro, que va entrar en erupció fa una dècada en aigües d’El Hierro, també va registrar polsos d’intensificació setmanes abans de finalitzar la seva activitat, segons va recordar la portaveu del comitè científic del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), María José Blanco, que va reconèixer que «és difícil donar una única resposta» sobre el que signifiquen aquests canvis de pauta.

Els polsos eruptius de diumenge, que es van registrar entre les 12 i les 17.30 hores, van elevar el plomall volcànic fins als 6.000 metres d’altura i, entre les emissions de piroclastos, hi va haver bombes que es van desplaçar a mig quilòmetre de distància des del centre emissor i algunes fan diversos metres de diàmetre.

L’increment de l’efusivitat comporta una aportació d’energia més elevada a les colades centrals, que flueixen amb bastant cabal i han generat un desbordament a la zona de Las Norias, a Los Llanos de Aridane, on la lava està arrasant nou terreny i destruint algunes edificacions que es mantenien aïllades entre les colades 9 i 11, segons va detallar el portaveu tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende. L’edifici principal del volcà ha patit nous ensorraments i s’ha engrandit el cràter superior i el con secundari, situat al flanc oriental.

La preocupació es va centrar ahir en el deteriorament de la qualitat de l’aire per la presència de diòxid de sofre (SO2 una circumstància que va obligar al confinament dels veïns dels tres municipis de la vall d’Aridane –Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte– des de les 8.45 fins a les 13.00 hores, moment en què es va confirmar que els nivells de vapors tòxic havien millorat. «Quan es va decretar el confinament és perquè les persones dins de les seves vivendes, amb portes i finestres tancades, no corren cap risc; si hi hagués hagut perill per a la salut de les persones, s’hauria pres una altra decisió», va remarcar Morcuende.

Les colades tenen una amplada màxima de 3.350 metres i ja han devorat 1.193 hectàrees, cosa que suposa l’1,68% de la superfície total de La Palma. La lava continua alimentant el delta làvic primigeni, que creix des del 27 de setembre a la platja de Los Guirres, i aquesta aportació de material es registra a l’extrem sud, a la zona de Las Hoyas. Els equips de científics no han pogut aproximar-se al litoral per fer nous mesuraments de les ‘fajanes’ a causa de la intensa presència de gasos tòxics. Per això, la mida de l’illa baixa es continua xifrant en 48,02 hectàrees, de les quals 5,05 corresponen al delta làvic situat al nord, a l’altura de Punta del Perdido.

Els últims mesuraments aportats pels satèl·lits Copernicus del programa europeu de vigilància terrestre apunten que els rius de roca fosa han destrossat 3.063 edificacions, de les quals 2.910 estan destruïdes i 153 més estan en perill o parcialment malmeses. La lava també ha afectat diverses infraestructures i cultius de l’illa. Segons les últimes estimacions del Cabildo de La Palma, hi ha 73.461 metres de carreteres destruïdes. A més, han sigut devastades 364,4 hectàrees de plantacions, de les quals 228,58 eren de plataners; 62,7, de vinyes; i 27,43 d’alvocats.

Tremor «molt inestable»

En les últimes hores el tremor ha registrat un comportament «molt inestable» amb forts polsos d’intensificació. La deformació del terreny segueix sense tendència a les estacions pròximes al centre eruptiu i es manté estable a la resta de la xarxa. Tant la sismicitat a profunditats intermèdies com la que es produeix a profunditats superiors als 20 quilòmetres segueixen en nivells baixos i es localitza a les mateixes zones. En l’última jornada, entre les 20 hores de diumenge i les 20 hores d’ahir, es van registrar 40 terratrèmols. El de més rellevància va ser de magnitud 3,4 i es va produir a les 10.58 hores, a 11 quilòmetres de profunditat, amb epicentre a Fuencaliente. El nivell de sismicitat actual, apunta el Pevolca, continua indicant que és possible que es produeixin més sismes sentits, i es pot arribar a intensitats superiors a les dels últims dies.

Notícies relacionades

Blanco va avançar que les previsions meteorològiques apunten a un canvi de direcció del vent. S’espera que el règim de brises giri a l’oest i que el plomall s’orienti cap a l’est, cosa que podria complicar l’operativitat aèria de l’aeroport de La Palma. A més, l’entrada de la calitja contribuiria a incrementar la presència de partícules menors a 10 micres (PM10) en l’aire.

El nombre de persones allotjades en hotels es manté en 547, de les quals 396 són a Fuencaliente; 69, a Los Llanos de Aridane; i 82, a Breña Baja. S’hi afegeixen les 43 persones dependents que són ateses en diferents centres sociosanitaris de l’illa.