Salut mental i suïcidi
Els trastorns mentals entre els nens s’han triplicat per la pandèmia
El 2020 es van suïcidar 61 menors, segons un informe de Save the Children que reclama polítiques públiques preventives i eficients
La pandèmia ha provocat un augment de les depressions i els problemes de salut mental, no només en els adults, també en els menors. El virus i les restriccions associades han causat un increment de les preocupacions, les pors i la infelicitat entre nens i adolescents, sobretot en aquelles famílies de baixos ingressos i en les quals algun dels seus membres ha perdut la feina. De fet, el 2020 es van suïcidar 61 menors a Espanya i un 3% dels nens i adolescents han tingut pensaments suïcides aquest any, segons l’informe de Save the Children ‘Créixer Saludable(ment)’.
Per tenir dades fiables sobre l’impacte de la pandèmia en la salut mental dels menors, l’oenagé ha realitzat una enquesta entre 2.000 pares que clona a l’Enquesta Nacional de Salut del 2017, que conté les últimes dades oficials. I la comparació mostra que les malalties emocionals s’han triplicat. En concret, els trastorns mentals com la depressió i l’ansietat han crescut d’una prevalença en l’1,1% dels nens entre 4 i 14 anys a un 4%. I els trastorns de conducta, tals com dèficit d’atenció o hiperactivitat, del 2,5% al 7%. A més, la incidència d’aquests problemes és quatre vegades més gran (el 13% davant el 3%) a les llars amb baixos ingressos.
El sondeig també ha detectat que si el 2017 hi havia un 19% dels nens que manifestaven tenir moltes preocupacions, el percentatge actual ascendeix fins al 30%. I la infelicitat ha pujat del 8,4% al 18,1%. Segons ha remarcat Andrés Conde, director general de Save the Children, els nens viuen de la interacció social i el tancament d’escoles gairebé sis mesos i la incertesa econòmica a les cases i el temor de contraure, ells o qui els envolta, la malaltia ha tingut un impacte fortíssim en la salut mental dels més petits.
Cataluya, al capdavant
Tot i així, hi ha grans diferències territorials, que l’estudi no analitza en profunditat. Però sí que ha detectat que Catalunya, seguida de Madrid i Galícia, presenten una prevalença més elevada a la que els correspondria pel seu pes poblacional.
Tot això ha provocat que el 2020 el suïcidi, que és el desenllaç més dramàtic de les malalties mentals, fos la primera causa de mort entre els menors en els sis primers mesos de l’any i la segona de juliol a desembre del 2020, després dels accidents de trànsit. Tot i així, afortunadament, les taxes a Espanya estan per sota de la mitjana europea.
Caiguda dels diagnòstics
El problema és que el sistema de salut, que ja estava infradotat de psicòlegs i psiquiatres abans de la pandèmia, no dona a l’abast per detectar i atendre tots els nens que necessiten ajuda. Per exemple, si el 2017 es detectaven el 93% dels trastorns de conducta, el percentatge ha caigut ara al 75%. Per això, Save the Children demana al Govern polítiques públiques eficients, com que es dupliqui el nombre de professionals especialitzats o que es creï un telèfon d’atenció a la salut mental exclusiu per a la infància i l’adolescència.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»