Fita històrica
Una sonda espacial de la NASA ‘toca’ el Sol per primera vegada
La sonda Parker Solar Probe es va mantenir durant cinc hores a les fronteres exteriors del Sol
Aquest èxit permetrà als investigadors conèixer millor l’evolució de l’astre rei i els seus impactes en el sistema solar
Una sonda espacial de la nord-americana NASA va ‘tocar’ el Sol per primera vegada en la història al volar a través de l’atmosfera superior d’aquest astre (la corona) i prendre mostres de partícules i camps magnètics en aquest lloc, segons ha informat aquest dimarts l’agència aeroespacial.
Es tracta de la primera ocasió que una nau s’endinsa a les fronteres exteriors del Sol, on la sonda Parker Solar Probe va estar durant cinc hores.
«Que la sonda hagi tocat el Sol suposa fer un cim per a la ciència solar i una proesa extraordinària», indica en un comunicat l’administrador associat de la junta de missió científica de la NASA, Thomas Zurbuchen.
Pel científic, aquest èxit permetrà als investigadors conèixer millor l’evolució de l’astre rei i els seus impactes en el sistema solar, a més de poder extrapolar tots els nous coneixements que s’obtinguin a les estrelles de la resta de l’univers.
A mitjans de juliol, les dades obtingudes per Parker Solar Probe van permetre als científics establir els primers mesuraments definitius del camp elèctric de la nostra estrella.
Un estudi publicat llavors va oferir detalls de la seva interacció amb el vent solar, que és un flux continuo de partícules energètiques emeses per la corona solar i que pot afectar les activitats a la Terra, des dels satèl·lits fins a les telecomunicacions.
Parker Solar Probe va ser llançada el 2018 en direcció al Sol, i cada vegada s’hi va anar acostant més
Notícies relacionadesEl camp elèctric del Sol sorgeix de la interacció que es genera entre protons i electrons quan els àtoms d’hidrogen es desprenen a causa de la intensa calor per la fusió a les profunditats de l’astre.
En aquest entorn, els electrons, amb una massa 1.800 vegades menor que la dels protons, surten disparats cap a l’exterior, a l’estar menys limitats per la gravetat dels protons, però aquests, amb la seva càrrega positiva, aconsegueixen frenar alguns electrons.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global