Debat lingüístic a Catalunya
Educació posarà dos professors a les aules afectades pel 25%
La Inspecció educativa reforçarà els controls de l’ús del català als centres
48 entitats han participat en la cimera convocada pel president en defensa del català
En plena polèmica pel cas de Canet i per la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a garantir que totes les escoles catalanes facin un 25% de classes en castellà, el president, Pere Aragonès, ha reunit aquest dijous 48 entitats educatives, socials i culturals en una segona cimera sobre la llengua (la primera va ser el 24 de novembre passat) en la qual l’objectiu era concretar com es respondrà a la sentència i com s’actuarà per impulsar l’ús del català a l’escola. Ha sigut una reunió extensa, que havia d’acabar les 19.30 i s’ha allargat fins a passades les 21.00 hores. Al seu terme, i en una declaració institucional, Aragonès ha remarcat que el Govern actuarà per blindar el model educatiu català.
Catalunya «és un país plural i de grans consensos», ha dit, per afegir que «la llengua ha sigut punt de trobada, de progrés, de cohesió i de convivència». «Si avui som un país cohesionat i viu és en bona part gràcies a la llengua catalana. Per això, tot atac a la llengua és un atac als pilars de la convivència de la societat plural i diversa que som. Avui no només ens juguem el futur de la llengua sinó una idea comuna de país, el futur de Catalunya tal com l’hem entès fins ara».
Davant aquesta situació, el Govern reafirma el seu compromís en la defensa de l’escola catalana, de la immersió lingüística, «un sistema d’èxit», que «aglutina tothom i que ens reforça com a societat». Per això, davant l’ofensiva «política, mediàtica i judicial», ha anunciat diverses mesures per blindar el model.
Dos professors per aula
Una d’aquestes mesures apunta a les sentències concretes del TSJC, com la de Canet, que obliguen al 25% de classes en castellà a determinades aules –35 segons les xifres del Govern– de determinats centres. Educació posarà dos professors a les aules afectades per preservar el projecte lingüístic del centre. Cada centre decidirà, ha dit el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, quin paper hi juga cada docent. Cambray no ha concretat, malgrat les preguntes, si això significa que un mestre donarà la classe en castellà i l’altre en català.
Quan li han preguntat sobre si el Govern complirà la sentència del TSJC que afecta el conjunt d’escoles catalanes, Cambray ha insistit que el Govern complirà el mandat que al final de l’educació obligatòria tots els alumnes tindran competències en les dues llengües.
Més inspeccions
D’altra banda, i per impulsar l’ús de la llengua catalana a les escoles, Inspecció intensificarà la supervisió de projectes lingüístics vigents, perquè es garanteixi el compliment d’aquests projectes. En aquest marc, a més, en les pròximes setmanes, comença un estudi encarregat a la UB de la situació real de la llengua a les escoles. I Educació posarà en marxa de forma immediata un pla d’impuls de l’ús del català, que arrenca aquest mes de gener, amb mesures específiques segons les necessitats de cada centre.
Ofensiva legislativa
Així mateix, per protegir el sistema educatiu, el Govern llançarà una ofensiva legislativa per potenciar el model educatiu català, buscant els consensos socials i polítics que històricament hi ha hagut.
Notícies relacionades«El model d’escola catalana garanteix igualtat, equitat i cohesió social. Volem continuar sent un país viu, per això defensem el català com la llengua del sistema educatiu. És important que tots ens mobilitzem en defensa de la llengua catalana i ens manifestem massivament. Ara o mai, ens juguem el futur de la llengua, el futur del país», ha reblat Aragonès.
En la reunió han participat també el vicepresident, Jordi Puigneró, i la consellera d’Universitats, Gemma Geis. Entre les entitats que han assistit figuraven, entre d’altres, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Federació de Moviments per la Renovació Pedagògica, el Consell Escolar de Catalunya, els sindicats Ustec, UGT, CCOO, CGT, SEPC, les fundacions Jaume Bofill, Pere Tarrés i l’Escola Cristiana de Catalunya, la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya, l’Associació d’Estudiants Progressistes, l’ANC, Òmnium, Plataforma per la Llengua i el centre Unesco de Catalunya.
Josep González Cambray Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC ) Govern Pere Aragonès Castellà Català Immersió lingüística
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació