El TSJC rebutja la petició de negacionistes de suspendre el passaport covid

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la petició de diversos particulars, d’una entitat i d’una associació de negacionistes de suspendre de manera immediata l’exigència del passaport covid, al creure prioritari garantir els «limitats recursos» del sistema sanitari.
En sengles interlocutòries, la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha acordat rebutjar les mesures cautelars i cautelaríssimes –sense tenir en compte els arguments de la Generalitat– que van sol·licitar diversos particulars, així com les associacions Liberum i Eleuteria, de caràcter negacionista, que busquen «preservar els drets i llibertats davant l’atac dels poders públics», especialment durant la gestió de la covid-19.
L’alt tribunal català s’ha inclinat així per protegir «els valors tan sentits de la vida, la salut i la defensa d’un sistema d’assistència sanitària els limitats recursos de les quals és necessari garantir adequadament», refutant que el passaport covid «manqui d’utilitat» per evitar els contagis, com defensava Eleuteria.
Els arguments de la petició
D’acord amb aquesta associació, actualment no es «presenta una situació de pandèmia o d’emergència», sinó que, al contrari, «es condemna la població a un estat de pandèmia permanent, obligada a administrar-se un medicament de manera indefinida» i les vacunes del qual tenen «efectes adversos desconeguts».
En canvi, per al TSJC –com ja ha raonat en altres interlocutòries amb què ha denegat la suspensió temporal del passaport covid–, interrompre l’ús d’aquest instrument comportaria que «la protecció de la salut pública quedés afectada de manera immediata» en un context de «gran quantitat de morts, hospitalitzats i afectats».
«En la ponderació de béns jurídics en presència, la sala no es pot mantenir aliena a l’enorme magnitud dels efectes que ha provocat l’esmentada pandèmia (...), no pot sostreure’s a les tragèdies que mostren cada dia els mitjans de comunicació, percebent d’aquesta manera el monumental cop que la covid-19 ha assestat a la salut pública espanyola, al marge dels efectes de tot tipus que es derivaran en el futur», remarca.
Interessos públics
També titlla de «desencert evident i fragmentari» la comesa pels demandants al demanar que analitzin els seus «drets i interessos, com si –recalca el tribunal– els interessos públics d’aquest marc no existissin, fossin accessoris o hagués de donar-los per suposats devaluant-los».
Notícies relacionades«Ha d’estimar-se que la urgència que es pretén per la part actora, tan decantada en el vessant de la seva situació, es compadeix de forma desajustada amb l’absoluta i necessària ponderació del cas des de la inexcusable òrbita integral referida», remarca la sala en al·lusió als efectes de la pandèmia sobre el conjunt de la salut pública.
El TSJC va donar llum verda el 25 de novembre passat a l’exigència del passaport covid per accedir a bars i restaurants, residències geriàtriques i gimnasos, una mesura que s’ha prorrogat fins a les portes de Nadal.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»