Semàfor de Sanitat
Espanya torna al nivell de risc màxim per covid
Els contagis tornen a disparar-se i arriben a xifres del mes de juliol, tot i que amb menys morts
Espanya entra en risc molt alt per contagi de coronavirus, el màxim indicador del semàfor covid, després d’augmentar la incidència en 38 punts i arribar als 511 casos per cada 100.000 habitants, amb un rècord diari de positius notificats (33.359) en ple avenç de la variant òmicron en alguns territoris. Tot això, a una setmana de Nadal.
L’últim cop que Espanya va entrar en risc màxim per contagi va ser a principis del juliol, en plena pujada de la cinquena onada amb l’antic semàfor covid, que establia aquest límit al creuar els 250 casos.
Segons les dades de Sanitat, en aquest context d’augment de la trasmissió a tot Espanya, són 12 els territoris que estan en risc molt alt: Navarra (1.359), el País Basc (1.038), Aragó (843), Castella i Lleó (703), Astúries (657), Melilla (619), Ceuta (699), La Rioja (698), les Balears (592), el País Valencià (563), Galícia (511) i Múrcia (538).
S’han certificat 41 morts (davant les 48 ahir), amb un total de 327 en l’última setmana. Igual com en dies anteriors, l’ocupació de les unitats de cures intensives amb prou feines varia en l’última jornada, del 13,9% al 14%, però amb marcades diferències per comunitats.
En alguns territoris amb més ocupació a les ucis, la pressió baixa unes dècimes, però es mantenen en risc molt alt (del 15% al 25%): Catalunya (24,7%), el País Basc (22,5%), Navarra (19,4%), Castella i Lleó (18,7%) o el País Valencià (17,7%). Per sobre del 15% també hi ha la Rioja (18,8%), l’Aragó (16,8%) o el País Valencià (17,7%); per contra, Extremadura (4,1%), Andalusia (5,7%) i Ceuta (5,8%) són les que menys ocupació de pacients greus a les ucis tenen. A tot Espanya hi ha 6.488 hospitalitzats (amb ocupació en planta del 5,2%), 1.245 d’ells greus.
Diferències entre comunitats
Dels casos reportats fins aquest divendres per les comunitats, 18.773 han sigut diagnosticats l’últim dia, mentre que s’han certificat 41 morts (per les 48 ahir), amb un total de 327 en l’última setmana. Igual com en dies anteriors, el repunt de contagis encara no es reflecteix en la mitjana nacional de les cures intensives, que passa l’últim dia del 13,9% al 14%, però amb marcades diferències per comunitats.
L’augment de la trasmissió es nota en l’indicador de nous casos en l’última setmana, ja que des de divendres passat s’han notificat 165.337 positius, mentre que la incidència a 7 dies, l’indicador sobre l’evolució dels contagis a curt termini, es manté a l’alça i puja 28 punts, fins als 319 casos.
Organismes europeus, així com les autoritats sanitàries i els experts, han avisat sobre la «ràpida i exponencial» expansió de la variant òmicron en les pròximes setmanes.
Menys impacte a les residències
El nombre de morts per covid-19 a les residències de gent gran espanyoles ha augmentat a 26 en l’última setmana, 9 casos més que la setmana anterior, segons l’última actualització de dades de l’Institut de Gent Gran i Serveis Socials (IMSERSO), publicades aquest divendres. Així, la setmana del 6 al 12 de desembre, s’han registrat un total de 26 morts per coronavirus als centres residencials, pels 17 de la setmana anterior. És la xifra més alta de morts des de l’última setmana del setembre. Mentrestant, el nombre de contagis en aquests centres residencials s’ha reduït fins als 370 casos, 25 menys que la setmana anterior. Si bé és la tercera setmana consecutiva en què els casos superen els 300.
L’avanç de l’òmicron
La Comunitat de Madrid ha confirmat que l’òmicron és la variant majoritària a la regió i que «està per sobre del 50% en les seqüenciacions» analítiques dels últims dies. A Catalunya el 20% dels casos ja són de la nova variant i proliferen les demandes dels experts d’aplicar noves restriccions davant un escenari en el qual es preveu un repunt dels ingressos hospitalaris.
Terceres dosis de vacunació
La campanya de vacunació amb dosi extra dels més grans de 60 anys i personal sanitari i sociosanitari continua el seu ritme. S’han inoculat més de 10,5 milions de sèrums extres, de manera que el 82,5% dels més grans de 70 anys té la punxada de reforç, així com el 69,9% dels sexagenaris, mentre que el 51,5% dels vacunats amb la monodosi Jannsen compten amb un antídot més.
Notícies relacionadesAquest dijous, amb motiu de contrarestar l’impacte de l’avanç de l’òmicron, Sanitat va ampliar els grups que rebran una dosi de reforç, per la qual cosa els més grans de 40 anys i els professionals essencials –vacunats amb AstraZeneca al seu dia– comptaran amb una punxada extra.
Sobre la campanya de la doble dosi, 37.777.929 ciutadans tenen la pauta completa (79,6% de la població total) i avança, des de fa dos dies, la vacunació per als nens de 5 a 11 anys (més de 3 milions), tot i que Sanitat no publica encara dades sobre l’evolució de la campanya.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El club dels 30 ‘runners’ extutelats de Barcelona
- Recta final al Port Olímpic
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday