La sisena onada pandèmica
Els assessors de Salut plantegen recuperar mesures del ‘covid dur’
Estudien si recomanen a la conselleria reprendre el ‘semàfor covid’ de l’any passat, que fixava restriccions segons la situació epidemiològica
El comitè científic assessor de la covid-19 de Catalunya debat si demanar a la Conselleria de Salut que apliqui les restriccions del ‘semàfor covid’ que el Ministeri de Sanitat va elaborar la tardor del 2020. El ‘semàfor covid’ és un barem que marca nivells d’alerta en les diferents comunitats i que, fins fa un mes, establia una sèrie de restriccions en funció de la seva situació epidemiològica. El mes passat, la Comissió de Salut Pública va aprovar el nou ‘semàfor’ sense mesures concretes en funció del nivell de risc. Però ara els experts de Catalunya estudien reprendre el que va ser el marcador de les èpoques més dures de la pandèmia, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, i amb això, aplicar algunes de les mesures que es van portar a terme llavors.
No obstant, s’ha de matisar que aquest document es va desenvolupar en un moment en què no hi havia vacunes contra la covid-19. Ara el 85% de la població catalana té la doble pauta. Tot i que les variants s’escapin una mica de la vacuna, els experts confien que aquesta servirà d’escut.
Riesc molt alt
El ‘semàfor covid’ de fa un any situa Catalunya en un risc molt alt, perquè la seva incidència acumulada a 14 dies és de més de 250 casos per 100.000 habitants (581,53) i la seva incidència acumulada a set dies és de més de 125 casos per 100.000 habitants (368,35). Aquest nivell d’alerta establia mesures com reunions d’un màxim de sis persones, la limitació d’horaris fins a les 23 hores als establiments no essencials, els confinaments perimetrals o la limitació d’aforaments.
Els assessors de Salut, que s’han reunit aquest divendres per plantejar mesures, advoquen per facilitar el teletreball, ampliar el passaport covid, reduir les trobades i que s’acceleri el reforç de la vacunació. Dilluns presentaran a la conselleria les seves recomanacions finals, ja que encara no estan decidides, perquè les dirimiran al llarg de tot el cap de setmana.
Canvi de protocol
A més, la conselleria ha canviat aquest divendres el protocol perquè tots els contactes estrets de positius facin quarantena a partir de dilluns tot i que estiguin vacunats i no tinguin símptomes.
Fins ara només els no vacunats o les persones amb símptomes s’havien d’aïllar. En les últimes setmanes, aquesta mesura s’aplicava també en cas de variant òmicron, però el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha constatat que aquesta variant serà majoritària en una setmana o 10 dies, i absolutament dominant en unes tres setmanes.
Segons Argimon, l’òmicron s’escapa més de les vacunes, segons les proves fetes en laboratori. A més, serà la dominant a Catalunya i ja es deixaran de seqüenciar perquè es considerarà ja la majoritària. «Serà ràpid», ha insistit. De fet, el 20% de les mostres que s’analitzen ara a Catalunya ja són sospitoses d’òmicron, un percentatge que s’eleva al 25% en el cas de Barcelona.
«Plantilles minvades»
No obstant, hi ha metges que veuen problemàtica aquesta mesura i demanen no aplicar-la en el col·lectiu sanitari, on les plantilles «ja són molt justes». Així ho diu l’internista i coordinador de la ‘planta covid’ de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Pere Domingo.
«Col·lectius com el sanitari haurien d’estar exempts d’aquesta mesura. Es podria evitar fent-los proves PCR amb regularitat. Les plantilles ja van molt justes, estan molt tensades», justifica Domingo, que assegura que la situació pot ser «molt dramàtica».
Segons Domingo, una vegada la variant òmicron sigui la predominant, Catalunya «tornarà a com abans». La cirurgia no urgent ja està sent ajornada en aquest hospital i el panorama del pròxim gener es dibuixa «complicat». Tot i així, aquest internista creu que no serà tan difícil com el d’aquest any perquè ara la societat compta amb la protecció de la «vacuna». «La vacuna protegeix», insisteix.
A més el conseller Argimon ha recordat que tampoc un s’ha d’oblidar de les mesures individuals, com la ventilació, la mascareta i la vacunació, durant les celebracions nadalenques, que «no han de ser multitudinàries».
«Faran falta més restriccions»
Dijous, la doctora Magda Campins, presidenta del comitè científic assessor de la covid, ja va explicar a TV-3 que s’estava ultimant un document que entregaria aquest divendres en el qualproposarien més mesures restrictives per Nadal: «Amb l’acceleració de la vacunació no n’hi ha prou, caldrien més restriccions», ha assenyalat l’experta.
Notícies relacionadesInicialment el Govern no té previstes restriccions. Ho deia aquest mateix dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que reconeixia que s’esperava un augment dels contagis i els indicadors com a mínim durant dues setmanes, és a dir, fins al mateix dia de Nadal. L’esforç actual, remarcava, se centra en el convenient compliment de les ja existents, en concret, de la introducció de l’anomenat ‘passaport covid’.
No obstant, cada vegada són més les veus que demanen endurir les mesures. Experts consultats per aquest diari han donat per fet que al gener, una vegada acabin les festes, hi haurà més restriccions, si bé des de la Generalitat s’insisteix que, almenys de moment, no són sobre la taula. És molt possible que tornin les limitacions d’aforaments i els tancaments horaris, i això és precisament el que demanen els metges i epidemiòlegs contactats per EL PERIÓDICO.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"