Per l’augment de contagis

Els metges catalans alerten del col·lapse del sistema sanitari i de la reprogramació d’operacions

  • Els facultatius preveuen que les ucis superin a final d’any els 500 pacients

Els metges catalans alerten del col·lapse del sistema sanitari i de la reprogramació d’operacions
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’augment exponencial dels casos de coronavirus, sobretot per la propagació de la variant òmicron, ha portat els professionals sanitaris catalans a alertar sobre la possibilitat que es produeixi un eventual col·lapse «en dies» del sistema sanitari i a la necessitat de reprogramar operacions, al preveure que les ucis catalanes superin a finals d’any els 500 pacients.

La sisena onada de coronavirus continua creixent a Catalunya, amb 7.798 casos nous les últimes 24 hores i un risc de rebrot que supera ja els 1.000 punts, mentre que aquest dissabte hi ha ja 296 persones a les ucis (nou més) i s’han registrat 19 morts més.

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), Antoni Sisó, en declaracions al canal 3/24, ha indicat que l’expansió del coronavirus «no para de créixer». «Ho vivim amb angoixa», ha assenyalat.

Atenció primària al límit

Ha explicat Sisó que els centres d’atenció primària (CAP) es troben «al límit», ja que han d’atendre el diagnòstic i seguiment d’altres patologies, a més de les relacionades amb la covid.

«Hem de fer front a totes les vacunacions, a les terceres dosis, i també a la detecció i diagnòstic de nous casos, que cada dia són més. Ens falten mans per fer-ho tot», ha afegit.

Sisó ha remarcat que, en tota la seva carrera professional, «no havia vist tants companys, metges, metges de família, en situació de baixa per esgotament físic, però sobretot per esgotament mental».

«Tenim les mans que tenim i els professionals també necessiten descansar –ha alertat–. I en tenim molts de baixa. I no us dic en setmanes, us dic en dies, la situació pot ser crítica per al que és l’atenció als centres d’atenció primària».

El cap de l’uci de l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Ricard Ferrer, per la seva banda, ha dit també al canal 3/24 que les xifres de contagi i dels ingressos consegüents a l’uci «augmenten progressivament», de manera que si ara els ingressats a Catalunya ronden la xifra dels 300, els models matemàtics apunten que es depassaran els 500 a finals d’any.

Ferrer ha avançat que dels pacients ingressats, alguns han de ser atesos «sí o sí», ja que són persones que han patit un ictus, politraumatisme, grans cremades, etcètera.

Notícies relacionades

Però ha precisat que, si s’arriba a la xifra dels 500 ingressats, caldrà fer la reflexió que altres persones «poden demorar» la seva entrada a l’uci.

«És una mala notícia per a qui pot estar esperant una cirurgia –ha reconegut– però si s’incrementen els malalts de covid a les uci, s’haurà de fer espai buscant altres dispositius».