Deformacions del terreny
L’apagada del volcà de La Palma sorprèn amb l’elevació del terra a Jedey
El Pevolca aclareix que la sismicitat a la zona continuarà durant mesos o fins i tot anys
La inactivitat del volcà de La Palma va continuar ahir, malgrat que, durant la nit de diumenge, es va detectar una deformació del terreny de vuit centímetres d’altura en una de les estacions de mesurament. Aquesta elevació del terra es va apreciar en un únic punt, a Roques de Jedey, i la màxima expressió del fenomen es va registrar a les 22.00 hores de diumenge, ja que a partir d’aquell moment ha remès, segons la informació de la portaveu del Comitè Científic del Pevolca, Carmen López, per a la qual aquest episodi no varia l’informe general sobre esgotament del procés volcànic.
López va matisar que aquesta deformació va ser «molt local» i «durant unes hores». De fet, la científica va aclarir que, amb independència de la inactivitat, la sismicitat i les deformacions del terreny continuaran durant diversos mesos i, fins i tot, anys. I, com a exemple, va posar el que va passar amb el volcà Tagoro, a Hierro, fa una dècada, on aquests episodis van seguir anys després que deixés de sortir lava al fons marí. Per López, tant la sismicitat com les deformacions del terra són «processos molt intensos que requereixen processos de reajustament molt amplis».
L’estació de Roques de Jedey va detectar, a les 22.00 hores de diumenge, una elevació del terra de vuit centímetres, però aquesta deformació va remetre des d’aquell moment.
Gasos invisibles
Gasos invisiblesL’emissió de diòxid de carboni a la vall d’Aridane reflecteix un valor superior a la mitjana dels valors de fons, de forma concreta 8,5 vegades per sobre de l’esmentat nivell. Al parlar dels gasos invisibles, López va plantejar que en algunes zones concretes de Cumbre Vieja «es recorda que aquestes emanacions poden presentar un perill per a les persones, sempre que se’n registrin uns valors alts i estiguin en zones no ben ventilades» i, almenys, un metre per sota de la superfície del terra.
Al parlar de la qualitat de l’aire, la representant del Comitè Científic va assenyalar que el diòxid de sofre va estar diumenge en «nivells bons» a totes les estacions, ja que no se’n van superar els valors límit horaris o diaris. Quant als mesuraments d’ahir, dilluns, López va explicar que es van mantenir igual que abans-d’ahir, excepte a l’estació de San Antonio, on es van apreciar «nivells regulars» durant la matinada.
López va informar que els indicadors «corroboren l’esgotament del procés eruptiu, tot i que no és descartable un nou repunt de l’activitat». Durant la roda de premsa ahir, va explicar que, per poder dir que l’activitat eruptiva ha finalitzat a les faldilles de Cumbre Vieja, les actuals dades s’han de mantenir durant els pròxims cinc dies.
En paraules de Carmen López, segueix l’emissió visible de gasos de forma puntual i esporàdica a les zones dels centres eruptius. En alguns ‘jameos’ dels tubs làvics encara es veuen incandescències lligades a la lava que està en procés de refredament.
Front atlàntic
Front atlànticLa portaveu científica va explicar que, des del punt de vista de la meteorologia, per ahir estaven previstos intervals de núvols amb probables pluges febles i ocasionals, sobretot al vessant sud-oest de La Palma. A partir d’ahir a la nit, també es contemplava l’arribada d’un front atlàntic i aquesta estructura frontal provocarà precipitacions persistents, amb probabilitat de ser puntualment fortes i acompanyades de tempestes», va assegurar.
El vent podrà arribar en algunes zones a 80 quilòmetres per hora i ahir ja es van emetre avisos per fenòmens meteorològics adversos de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), amb l’objectiu que la població adopti les mesures de prevenció adequades en aquestes circumstàncies i evitar així accidents i incidències diverses.
Respecte al tremor, la representant dels científics va dir que «segueix a nivell de soroll de fons, continua com en dies anteriors». Quant a la sismicitat, és de baixa magnitud, inferior a 2,5 segons l’escala utilitzada per a aquests episodis. I els paràmetres molt baixos es donen a totes les profunditats.
Solidificació
SolidificacióAl llarg de diumenge hi va haver una emissió molt baixa de diòxid de sofre, amb uns valors inferiors a 0,5 quilograms per segon. En paraules de López, les taxes d’emissió són baixes o molt baixes en aquest àmbit i no estan relacionades amb el nou ascens de magma, sinó amb un procés de solidificació del magma superficial als conductes dels centres eruptius.
Sobre un altre dels valors que es tenen en compte en aquests processos, les partícules més petites de 10 micres, Carmen López va afirmar que es registra un lleuger increment de la seva concentració a totes les estacions de mesurament, «amb un lleuger pic» a la situada a El Pilar a les 16.00 hores de diumenge. «Però es mantenen nivells bons o raonablement bons» a tots els esmentats punts de control; és a dir, que no es van superar els nivells diaris de risc.
Dilluns un total de 551 persones seguien reallotjades en allotjaments turístics, cinc menys que diumenge. La majoria són en un hotel de Fuencaliente.
Rubén Fernández, portaveu de la Direcció Tècnica del Pla d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), va explicar que, en la jornada d’ahir, hi havia 551 persones fora de les seves llars habituals o la dels familiars o amics. Aquesta quantitat suposa cinc ciutadans menys dels comptabilitzats diumenge en la mateixa situació. D’aquesta xifra global, 387 estan allotjats en un hotel del municipi de Fuencaliente; 71 a Los Llanos de Aridane, i 93 en instal·lacions turístiques de Breña Baja. A més, 43 ciutadans dependents segueixen en residències sociosanitàries pertanyents al Cabildo de La Palma.
Els encarregats de gestionar l’emergència continuen preocupats per les concentracions de gasos en enclavaments com La Bombilla, Puerto Naos o El Remo, ja que poden resultar molt nocives, i fins i tot letals, per a les persones. Integrants de la Unitat Militar d’Emergències (UME), la Guàrdia Civil i la Policia Nacional continuen amb la seva tasca per al control dels accessos a aquestes zones per a ciutadans en general, regants o treballadors que recullen plàtans.
Notícies relacionadesAl ser preguntada per la tasca del personal de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a partir d’ara, Carmen López va manifestar que una de les principals serà mantenir l’actual xarxa de vigilància per conèixer quina és l’activitat sísmica, amb independència que hi hagi o no erupció. En aquesta línia, va apuntar que es continuaran controlant les estacions sísmiques, geoquímiques o de deformacions. A més, es continuarà amb el mesurament de gasos, la presa de mostres de les emissions difuses o a l’aigua.
Des d’aquesta institució seguiran amb l’anàlisi de les temperatures, inspeccions sobre el terreny, presa de mostres d’elements d’interès o anàlisis petrològiques, entre altres coses.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"