Sisena onada
El Govern rebutja l’aplicació a tot Espanya de les mesures contra la covid de Catalunya
La Moncloa remarca que manca de competències per aprovar aquestes restriccions a la resta de l’Estat i es desmarca del toc de queda que defensa Aragonès: «No estem en això»
El Govern no considera necessària l’aplicació a tot Espanya de les mesures per frenar la sisena onada anunciades per Catalunya, que vol tancar l’oci nocturn, limitar els aforaments en bars i restaurants, reduir a 10 el nombre de comensals en les reunions familiars i recuperar el toc de queda d’1 a 6 de la matinada. Totes aquestes restriccions, a només tres dies de la nit de Nadal, són molt similars a les del Nadal passat, però l’Executiu considera que el moment actual és un altre, a causa de l’elevada cobertura vacunal, que ha provocat que el nombre d’hospitalitzacions i morts sigui molt inferior al de les onades anteriors.
A la Moncloa remarquen que tampoc tindrien competències per estendre a tot l’Estat les restriccions catalanes, que d’altra banda no són compartides per la resta de les autonomies, que o bé són partidàries de no fer res (cas de la Comunitat de Madrid) o bé defensen, com fan set d’aquestes, la recuperació de la mascareta en exteriors, una iniciativa que s’ha demostrat poc útil, ja que el contagi a l’aire lliure, conclouen tots els estudis científics, resulta molt poc probable. Davant la Conferència de Presidents que se celebrarà dimecres de forma telemàtica, el principal missatge de l’Executiu és «prudència i tranquil·litat».
«Cada comunitat ha d’avaluar la seva situació. Els escenaris són molt diferents en unes i d’altres. I les competències són seves», van assenyalar fonts del Govern, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, reclamés que les seves mesures, «dures» però «eficaces», s’estenguin a la resta de territoris. Els col·laboradors de Pedro Sánchez insisteixen que no es pot comparar la situació a Navarra, per exemple, on la incidència acumulada és de 1.393 casos per cada 100.000 habitants, segons les dades de dilluns, que la d’Andalusia, comunitat on el barem es redueix fins a 379.
«Tenim els indicadors disparats i la situació és crítica. Davant una situació com aquesta, el Govern no pot quedar-se de braços plegats. Hem d’actuar i hem actuat. Quedar-se de braços plegats no era coherent ni responsable. Hauria sigut temerari, una inhibició», va assenyalar Aragonès, que també va demanar a l’Executiu que recuperi els fons covid per a totes les autonomies per fer front a les «conseqüències econòmiques i socials» derivades de la sisena onada, marcada per la irrupció de la variant òmicron, molt més contagiosa. Tot i així, l’impacte a Catalunya està sent de moment menor que en altres llocs: la incidència se situa allà en 548 casos, davant els 609 de la mitjana nacional.
Acusacions de tardança
En qualsevol cas, el Govern rebutja carregar contra les restriccions anunciades per la Generalitat. «Estan en el seu dret, igual que la resta d’autonomies», van explicar a la Moncloa. Però no creuen que l’escenari sigui com per aplicar el toc de queda a tot Espanya. «No estem en això», van continuar les mateixes fonts, ressaltant que la convocatòria d’aquesta Conferència de Presidents, a diferència d’altres cites del mateix organisme, ha sigut «ben rebuda» per tots els territoris, tot i que alguns d’aquests, com Catalunya i Euskadi, considerin que arriba «massa tard».
«No hem arribat tard perquè mai havíem deixat d’estar», va contestar la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, després del Consell de Ministres. Rodríguez va insistir que el moment actual és «diferent» al d’altres onades, remarcant que el 83,7% dels més grans de 70 anys ja tenen posada la dosi de reforç, i que és en aquest «tram d’edat on menys ha afectat la incidència».
«Avui podem dir que estem més preparats, que tenim més instruments i experiència. La Conferència serà un bon moment de posar-ho en valor», va continuar la portaveu, que va evitar concretar res sobre la proposta que portarà Sánchez en la seva reunió amb els mandataris autonòmics. «Prudència i tranquil·litat», va insistir.
Notícies relacionadesFonts de la Moncloa van aclarir que el president del Govern escoltarà les comunitats, però que alhora farà propostes. El document que defensarà, van assegurar els col·laboradors del cap de l’Executiu, no serà el de la Ponència d’Alertes, avançat per ‘El Periódico de España’. L’organisme, que reuneix els experts del Ministeri de Sanitat i les comunitats, porta plantejant des de principis de desembre mesures com reduir l’aforament en restaurants o tancar els interiors d’aquests establiments, clausurar l’oci nocturn i limitar el 50% el públic en els esdeveniments multitudinaris. L’Executiu no creu que calgui arribar tan lluny. Almenys, de moment.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034