El futur de les festes nadalenques
El TSJC avala el toc de queda i la restricció de les reunions a 10 persones a Catalunya
El tribunal afirma que la transmissió del virus no està controlada i que al gener pot col·lapsar-se el sistema sanitari
Aquesta és la llista de municipis de Catalunya amb toc de queda
Així queden les noves restriccions a Catalunya
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat aquest dijous el toc de queda i les restriccions a les trobades a 10 persones proposades per la Generalitat, malgrat l’oposició de la Fiscalia. L’alt tribunal considera que la mesura és necessària, proporcional i justificada. La resolució argumenta que Catalunya es troba en «una fase d’alerta quatre», la màxima, amb «una valoració de la situació de risc molt alta» i davant un episodi de «transmissió comunitària no controlada i sostinguda que pot incidir en les capacitats de resposta del sistema sanitari».
Els magistrats recorden que l’ocupació per covid als hospitals està creixent, tant en llits convencionals, com a les uci. Els pacients infectats, concreten, representen un 10,67% dels ingressats a cures intensives. Pel que fa a morts, entre el 12 i el 18 de desembre de 2021 se’n van registrar 122, segons les dades aportades per la Generalitat. Els jutges remarquen la introducció «progressiva» de la nova variant òmicron, «que és molts més contagiosa» que la delta, i que és possible que abans de final d’any sigui la més predominant. Es podria elevar a 25.000 casos diaris el pròxim gener, amb «un impacte molt elevat» en el nombre d’hospitalitzacions.
Al seu entendre, les dades aportades per la Generalitat situen a Catalunya «en una situació molt preocupant d’emergència sanitària que requereix mesures addicionals d’aplicació immediata» amb l’objectiu de «reduir el nombre de consultes, ingressos hospitalaris i morts per covid en la pròximes setmanes». L’adopció del toc de queda i les restriccions a les reunions podrien «ajudar a reduir 10 vegades el potencial impacte d’òmicron a la població catalana» . L’alt tribunal precisa que no «pot devaluar la seva transcendència» l’augment «exponencial» d’aquesta variant i que previsiblement «col·lapsarà els serveis assistencials» el gener del 2022.
Afavorir el distanciament
La resolució recalca que la Generalitat justifica també les mesures «en un context de transmissió comunitària» de risc, per tal d’«afavorir el distanciament entre persones que no pertanyin a grups de convivència estables, limitar les interaccions socials, prescindir d’activitats que no siguin essencials i evitar aglomeracions o concentracions de persones en espais de concurrència pública, especialment en llocs tancats». Respecte al toc de queda, els jutges al·leguen que «es concentra en determinats municipis i no es contempla de forma genèrica».
Les mesures proposades, segons la seva opinió, compleixen els requisits jurídics en «un estat que ara es torna a agreujar tan accentuadament», amb un risc «franc i decisiu de col·lapse dels serveis assistencials» al gener. Per tant, les noves restriccions són «idònies per a la lluita contra la propagació del virus, en un entorn per les altres coses tan caracteritzades per les dates de Nadal, final i principi d’any i Reis.» En aquestes dates, asseguren, «l’actitud jovial, aglomeració de persones, associació a la interacció social, dificultat de mantenir la distància social amb mascareta, etc., pot generar un risc més gran de contagi per la relaxació d’algunes cauteles».
La Fiscalia
A l’escrit remès al tribunal a primera hora del matí, el fiscal considerava que les mesures que no estan degudament justificades i no són «suficients» els arguments per limitar drets fonamentals». L’informe conclou que «són unes mesures severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades que no han sigut degudament motivades, ni són idònies, ni necessàries per a les finalitats que es pretenen», conclou el seu informe.
El dictamen assenyala que, segons la doctrina jurídica, no n’hi ha prou amb justificar una dada d’incidència, no n’hi ha prou amb consideracions de prudència, protecció (com que s’ha incrementat el nombre de gent que vol vacunar-se, el col·lapse sanitari...)» sinó que les mesures han de ser «indispensables» per la situació epidemiològica i «no s’ha demostrat que la implantació d’aquestes mesures compleixin aquestes condicions».
La «incongruència»
L’informe recorda que dilluns passat quan va anunciar les noves restriccions, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, si bé no va especificar la mida de les localitats que es veurien afectades, sí que va dir «expressament» que els pobles i ciutats que havien d’aplicar el toc de queda eren els que superessin els 500 casos per 100.000 habitants. No obstant, la proposta final de la Generalitat remesa al TSJC és per a municipis que excedeixin els 250 casos.
La fiscalia remarca que hi ha ciutats de més de 10.000 habitants, com Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, la incidència acumulada de les quals no arriba als 500 casos. «Això vol dir que les previsions i recomanacions sanitàries eren no aplicar el toc de queda dilluns, però avui, sí, perquè els informes que s’al·leguen ho recomanen», precisa. Segons la seva opinió, aquest aspecte és «unes incongruències i és una mostra de «la falta de motivació».
En mans del TSJC
El toc de queda s’aplicarà als municipis de més de 10.000 habitants en què la incidència de covid se situa per sobre dels 250 casos per cada 100.000 habitants, així com la prohibició de reunions de més de 10 persones. La decisió de l’Administració autonòmica estarà en vigor, en principi, 15 dies, però el Govern no descarta que s’allargui més.
El toc de queda des de l’1 a les 6 del matí afectarà 116 localitats de Catalunya, i s’hi afegiran uns altres nou ‘municipis illa’, nuclis que envolten poblacions amb alta incidència per evitar la propagació del virus. És a dir, s’aplicarà en 125 municipis catalans.
L’Executiu català també va aprovar altres restriccions, com el tancament de l’oci nocturn, la limitació d’aforaments als bars i restaurants al 50% a l’interior (les terrasses seguiran al 100%) i la reducció de la capacitat al 70% al comerç, l’esport federat, els gimnasos i la cultura. Aquestes mesures no necessiten l’aval judicial. No obstant, algunes arribaran en mans dels jutges si els empresaris de l’oci nocturn presenten una demanda col·lectiva, tal com van anunciar aquest dimarts.
Alta transmissió de la variant
La preocupant situació epidemiològica justifica aquestes mesures. La pandèmia, a causa de la variant òmicron, continua avançant sense fre. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit de l’alta transmissió de la variant òmicron, que aparentment és més lleu que la delta. «Té molta facilitat per saturar els nostres serveis sanitaris. I hem de preservar això també». A més, va fer una crida perquè totes les persones vacunades amb AstraZeneca es posin la tercera dosi.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia