Sisena onada
L’explosió de contagis força les comunitats a pactar restriccions
Les autonomies del nord acorden limitar l’hostaleria i l’oci nocturn per evitar la mobilitat
Sánchez insisteix que les altes xifres de positius no impliquen una elevada taxa d’hospitalitzacions
L’explosió de contagis dels últims dies, amb Espanya batent rècords diaris de positius a causa de l’arribada de la variant òmicron, molt més infecciosa tot i que en principi menys greu, comença a forçar les comunitats a impulsar restriccions, seguint l’estela de Catalunya. Cap territori pensa de moment aprovar limitacions tan dures com les de la Generalitat, que inclouen un toc de queda avalat pels tribunals, però aquest dilluns, a només quatre dies de la Nit de Cap d’Any, sis autonomies del nord van pactar les línies generals del nou règim.
Després de patir en alguns casos incidències per sobre dels 2.000 casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, una cosa mai vista en aquests gairebé dos anys de pandèmia de coronavirus, Aragó, Navarra, Euskadi, La Rioja, Cantàbria i Astúries van consensuar restriccions en l’oci nocturn, els horaris comercials i el nombre màxim de comensals a l’hostaleria. Els territoris pretenen així evitar que hi hagi mobilitat entre uns i altres, amb els seus ciutadans desplaçant-se en funció d’on hi hagi mesures més laxes.
En el cas d’Aragó, a partir de dimecres i fins al pròxim 15 de gener, l’hostaleria no podrà estar oberta més enllà de mitjanit, els establiments d’oci nocturn hauran de tancar a les 2 de la matinada i en cap cas hi podrà haver més de 10 comensals per taula ni es permetrà el consum a la barra.
Euskadi encara no ha acabat de concretar les seves iniciatives, però aniran en el mateix sentit, després que el lehendakari, Iñigo Urkullu, fracassés, igual com altres presidents autonòmics, en el seu intent de forçar el Govern central a pactar restriccions comunes a tot l’Estat. A diferència d’altres ocasions, en les quals els magistrats van tombar algunes de les seves iniciatives, el Govern basc no consultarà aquesta vegada els tribunals, sinó que basarà les seves accions en la seva pròpia llei antipandèmies. És a dir, no hi haurà mesures que afectin els drets fonamentals, com el toc de queda i el límit de persones a les reunions domèstiques. També Galícia i Andalusia preparen restriccions a curt termini, tot i que aquesta última comunitat no actuarà fins a la setmana que ve.
Quant a la resta dels territoris del nord que van acordar les línies generals per fer front a la sisena onada, alguns ja han anunciat les restriccions (cas d’Astúries) i altres, com La Rioja, ho faran al llarg d’aquesta setmana, però a tots les iniciatives es dirigeixen a restringir l’hostaleria i l’oci nocturn, un àmbit en el qual Pedro Sánchez va optar per no entrar durant la Conferència de Presidents celebrada dimecres passat.
L’optimisme del president
Després de reinstaurar l’obligatorietat de la mascareta en exteriors, una mesura qualificada de poc efectiva pels experts atès que els contagis a l’aire lliure són molt rars, l’Executiu central continua insistint que l’elevat nombre d’infeccions no està suposant, a diferència de les onades anteriors, que es disparin els ingressos hospitalaris, atesa l’extensió de la cobertura vacunal a Espanya i les mateixes característiques de la variant òmicron, que segons tots els estudis preliminars provoca menys casos greus.
Notícies relacionades«Les pròximes setmanes veurem xifres de contagis molt altes, però no així en hospitalitzacions. Hem de perseverar en tres qüestions: continuar vacunant-nos, mantenir la protecció personal i les mascaretes i actuar amb unitat institucional», va dir Sánchez aquest dilluns, durant la seva visita a l’illa de La Palma.
Gairebé alhora, Isabel Díaz Ayuso transmetia la tesi contrària. La presidenta madrilenya no només va dir que els positius començarien a caure al cap de molt poc temps, sinó que també va qualificar d’inútils les restriccions, malgrat que els seus companys de partit a Múrcia i Galícia les defensen. Segons Ayuso, partidària d’aturar aquesta sisena onada mitjançant l’«autocura», els positius «començaran a remetre en qüestió de dies» i els tancaments «no serveixen de res». Madrid, Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa són les úniques autonomies que no han pres cap mesura.
Variant òmicron covid Restriccions per coronavirus Pedro Sánchez Coronavirus a Espanya Coronavirus
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín