Efectes de les restriccions

L’hostaleria catalana s’inventa la ‘nit de Cap d’Any exprés’

  • El toc de queda i la prohibició de l’oci nocturn forcen a avançar els àpats de Cap d’Any

  • Les reserves locals de grups petits en restaurants resisteixen, mentre els hotels aposten pels sopars amb allotjament

L’hostaleria catalana s’inventa la ‘nit de Cap d’Any exprés’
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Centenars de milers de catalans decidiran en l’últim moment com passar una insòlita nit de Cap d’Any marcada pels contagis de covid disparats, els confinaments selectius, les restriccions i, en conseqüència, els continus canvis de plans que ja van afectar el Nadal. El toc de queda i el tancament de l’oci nocturn faran que molts ciutadans optin per les celebracions a casa, per evitar aquest efecte ‘ventafocs’ que acabi amb la diversió poc després de la mitjanit, precipitant la tornada als domicilis. Per això, la majoria de restaurants i hotels han optat per mantenir les seves convocatòries però avançar horaris que permetin disfrutar la seva clientela del màxim temps d’un Cap d’Any exprés. Aquests últims tornen a apostar pels paquets amb allotjament per saludar el 2022, aprofitant el buit que han deixat les cancel·lacions per part de turistes que al final no viatjaran.

L’oferta per passar la nit de Cap d’Any fora de casa continua sent molt àmplia, malgrat la sonada cancel·lació de concentracions populars com la que havia d’organitzar de nou l’Ajuntament de Barcelona a l’avinguda de Maria Cristina. L’oci nocturn tancat ha propiciat una cascada d’anul·lacions en restaurants i hotels per part de viatgers joves que buscaven una experiència integral, tot i que a Barcelona es mantenen les reserves de petits grups familiars o amics que elegeixen una escapada tranquil·la per acomiadar l’any.

El Gremi d’Hotels, pendent del ‘last minute’, encara no ha estimat l’ocupació per a aquella nit, tot i que diversos establiments consultats viuran ocupacions molt dispars (en funció de la ubicació i tipus de públic) que van de tot just el 30% fins al 90%. Una altra opció molt demanada en aquestes dates, els apartaments turístics acumulen un 22% de cancel·lacions des de les recents restriccions, una xifra que no és superior perquè molts dels seus usuaris opten per celebrar la data al mateix apartament.

Amb semblant panorama, les patronals han passat de l’eufòria del que s’esperava que seria una nit de Cap d’Any de plens, a intentar salvar els mobles. A la capital catalana, el desànim s’escampa entre molts empresaris –grans i petits–, que en tot just una setmana han hagut de reinventar les seves celebracions (adeu a les festes o copes als restaurants, a les actuacions en directe, als disc-joqueis...) i reajustar personal davant l’aforament interior retallat al 50%, a més de fer marxa enrere a reserves ja confirmades per aquesta reducció de taules.

En províncies com Tarragona, davant l’allau de cancel·lacions hoteleres alguns restaurants han optat per tancar, mentre que els oberts han absorbit aquesta potencial clientela, informen des del gremi territorial.

Del tancament a la rebaixa

Les estratègies han sigut diverses, a Barcelona grups com San Telmo, que fins i tot aquest any de pandèmia han obert restaurants amb èxit, han optat per tancar aquesta nit, davant la difícil logística. D’altres, com Costa Este (alineen restaurants i discoteques) han reduït els preus dels menús tenint en compte que els seus comensals no tindran la festa inclosa, per incentivar-les. Molts establiments han convocat els seus comensals a partir de les 19.30 hores, per iniciar el sopar com a màxim una hora després i tenir marge, ja que es tracta de serveis llargs i elaborats. A títol personal, han reivindicat que s’avancin les campanades a les 11, com a les Canàries, per donar més marge als clients, expliquen des de la Fecasarm.

Aquest col·lectiu emfatitza que el bàndol dictat amb el govern municipal d’Ada Colau al juliol perquè les discoteques poguessin exercir de bar/restaurant continua vigent, cosa que els permet obrir-les per anar de copes, prèvia instància. El mateix passa en altres municipis, com a Sitges. Defensen, a més, el tancament efectiu a la 1.00, advocant per la normativa prevalent que permetria mitja hora per desallotjar. En canvi, el Gremi de Restauració de Barcelona interpreta més restrictivament el redactat del Procicat, de manera que a les 00.30 s’han d’abandonar les sales.

Notícies relacionades

Els hotels, que l’any passat van ser l’única opció per sopar fora de casa per la nit de Cap d’Any, recuperen el protagonisme mentre ofereixen la comoditat de no haver de tornar corrent a casa i esgotar horari. No podran celebrar festes després del banquet, recorden en el gremi hoteler, tot i que el client pot continuar prenent copes a la seva habitació. Aquesta comoditat fa que establiments de luxe com el Monument tingui una ocupació molt alta i els restaurants d’hotels del grup (amb aforaments entre 40 i 70 persones) ja hagin penjat el ple (Lasarte, Oria o la Fonda España).

Des del Claris, la seva directora Remei Gómez, indica que la nova conjuntura ha augmentat l’interès dels seus clients allotjats per reservar sopars al seu restaurant de la terrassa (250 euros) que sumarà el màxim de garanties sanitàries amb el glamur que s’espera d’aquella nit. Al Gallery Hotel també focalitzen vendes en el seu Pla Cap d’Any, amb sopar, allotjament i copes, explica Lourdes Grau, directora, mentre que el comensal local s’espera per a l’últim minut. I és que molts catalans decidiran fins a aquella mateixa jornada què faran, en funció dels seus propis tests d’antígens o que les persones amb les quals pensaven reunir-se estiguin confinades, com passa cada dia més.