Relleu als Mossos
Interior ofereix una nova destinació a Trapero i espera resposta després de Nadal
El conseller Joan Ignasi Elena evita concretar el lloc i atribueix el canvi a una nova etapa
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha ofert al major Josep Lluís Trapero una posició al cos després de ser rellevat com a cap dels Mossos d’Esquadra. Elena ha explicat en una entrevista a l’ACN que espera tenir una resposta després de les vacances de Nadal. «Esperem que després de festes puguem parlar amb més tranquil·litat. Nosaltres creiem que ha de continuar tenint un paper en el cos, només faltaria, perquè és una persona molt potent», ha explicat.
Elena, que no ha volgut concretar més, ha reiterat que el major ha fet un treball «extraordinari» durant uns anys «molt difícils», però creu que ara és el moment de fer un canvi cap a un lideratge «més coral».
Motius mal explicats
Elena ha negat que no s’hagin explicat els motius del relleu del major com a cap del cos. «De vegades es creu que són uns motius i si no són els que es pensen significa que no s’ha explicat prou bé», ha ironitzat. El conseller ha insistit que el canvi es produeix perquè ara s’obre una nova etapa un cop aconseguit el nou sostre de plantilla i la jubilació anticipada.
Ha dit que ara la prioritat és la territorialització i un treball «més pla i coral». Des d’Interior es creu que fa falta una nova direcció «construïda amb més d’una persona», amb un cap com Josep Maria Estela, «especialitzat en la direcció i comandament dels dispositius territorials», ha continuat. Segons el conseller, «quan s’incorpora una persona nova a una tasca no s’està negant l’anterior».
Estela, la persona idònia
En aquest sentit, ha remarcat que el cos ha tingut molts caps i ha tornat a reconèixer la tasca de Trapero. Ha negat també que la seva notorietat pública, vinculada al moment polític que ha viscut Catalunya i també als atemptats, hagi tingut res a veure amb el relleu.
«Al final es prenen les decisions pensant en el millor per al cos; cal imaginar aquesta nova etapa i pensar en les persones idònies. I jo crec que en aquesta etapa la persona idònia és Estela», ha conclòs. Al preguntar-li per què s’ha tardat sis mesos a fer el relleu, el conseller ha explicat que hi havia prioritats que s’havien d’abordar abans, com posar en marxa les noves convocatòries, garantir un sostre nou de Mossos i aconseguir la prejubilació per rejovenir el cos.
Una relació «molt correcta»
Durant aquest mig any, ha assegurat que la relació amb Trapero ha sigut «molt correcta» i que, de fet, es van reunir més vegades que amb la resta de caps dels diferents cossos d’emergències i seguretat. Quant a la composició de la nova direcció, ha explicat que ara s’estan mantenint converses i ha destacat que «no hi ha un canvi total de la direcció», sinó bàsicament un canvi del màxim responsable.
«Estic segur que el capital humà que hi ha estarà al servei del projecte d’aquesta etapa», ha apuntat el conseller, que ha assenyalat que ara s’està parlant amb molta gent. A alguns se’ls proposa de continuar i d’altres canviaran de tasca. En aquest punt s’ha referit a la destitució del màxim responsable de la Comissaria General d’Investigació Criminal, l’intendent Toni Rodríguez.
El conseller ha recordat que l’últim any aquesta comissaria ha tingut tres caps. Elena ha constatat que això són molts canvis, però que el cos ho permet perquè té una estructura «molt sòlida i molt jeràrquica amb responsabilitats molt dividides». Tots els canvis es materialitzaran en les pròximes setmanes.
Comissió parlamentària
Sobre la comissió d’estudi del model policial que amb prou feines ha començat al Parlament, el conseller Elena s’ha mostrat convençut que no sortiran conclusions «irresponsables». El Govern té el compromís d’aplicar-les. «Estic segur que les mesures que adoptarà la comissió tindran molt sentit», ha assegurat quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que es retirin les pilotes de foam.
Al seu parer, els sindicats policials estan preocupats per estar sotmesos a la «picabaralla» entre partits més que no pels instruments que tindran o deixaran de tenir. El conseller creu que estan d’acord en el fet de crear una comissió, però «hi ha la inquietud que això s’utilitzi malament».
«Però vetllarem perquè hi hagi consensos i acords i treure’l del debat estrictament partidari», ha dit.
Actuació en els desnonaments
Sobre l’actuació dels Mossos, i en concret de la Brimo, en els desnonaments, el conseller ha explicat que continuen treballant en el marc del Govern i també estan mantenint converses amb la judicatura per abordar aquesta problemàtica. L’objectiu, ha insistit, és evitar arribar a un desnonament, per això cal prioritzar les polítiques socials i de vivenda.
Els Mossos intervenen al final i tenen la part, segons ell, «més injusta», perquè és el moment «més tràgic, un moment molt dur per als agents que hi intervenen». En aquest sentit, ha assegurat que sí que s’ha millorat bastant en la coordinació, de manera que els agents ara tenen informació sobre el desnonament en concret que han d’ajudar a executar.
Es continua treballant per estar més coordinats amb els jutjats, però no ha volgut detallar l’estat de les converses, tenint en compte que hi ha jutges que específicament ordenen la intervenció dels antiavalots.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia