La lluita contra la pandèmia

Catalunya manté la tornada al col·le el 10 de gener i Madrid s’ho pensa

  • El Departament d’Educació no té cap mesura extraordinària sobre la taula malgrat la variant òmicron

  • Govern i comunitats autònomes abordaran el reinici de classes en una reunió el 4 de gener

zentauroepp53765837 barcelona 15 06 2020  coronavirus covid 19 alumnos de sexto 200820191957

zentauroepp53765837 barcelona 15 06 2020 coronavirus covid 19 alumnos de sexto 200820191957 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Els alumnes catalans tornaran al col·le després de l’aturada nadalenca el dilluns 10 de gener, tal com està previst al calendari escolar. La Conselleria d’Educació manté la data, malgrat la sisena onada de la pandèmia i l’impacte de la variant òmicron, i no té sobre la taula cap mesura extraordinària prevista en aquest sentit, segons fonts del departament consultades per EL PERIÓDICO.

Abans que acabessin les classes, el 22 de desembre, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, ja va descartar la idea d’allargar les vacances de Nadal dels escolars per contenir el virus. «El dia 10 obrirem les escoles. Aquí no hi ha debat perquè els centres són llocs segurs. No ens plantegem allargar les vacances», va dir amb rotunditat. Llavors va argumentar que el curs passat, quan la vacunació no estava tan estesa, es van arribar a confinar 3.300 grups escolars i vam mantenir les escoles obertes». Doncs la idea és fer el mateix ara.

La Conselleria d’Universitats també té la idea que les universitats reprenguin l’activitat acadèmica el 10 de gener i així els ho ha transmès la consellera Gemma Geis als rectors en una reunió telemàtica feta aquest dimarts. En aquesta trobada, en la qual també ha participat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha acordat fer una nova reunió el 17 de gener per veure quina és l’evolució de la pandèmia i prendre les mesures que es considerin necessàries. En tot cas, i després del curs passat, les universitats catalanes ja tenen plans sectorials per adaptar tant la docència com els exàmens a un escenari híbrid o semipresencial.

Madrid, pendent de les dades

A la Comunitat de Madrid no són tan rotunds. En una roda de premsa aquest dimarts, la directora general de Salut Pública, Elena Andradas, ha assenyalat que la comunitat està estudiant les dades de brots de covid en menors i, en funció d’això, «la setmana vinent es prendran les mesures que corresponguin». Andradas ha apuntat que els casos en nens s’estaven donant en la població no vacunada, bàsicament alumnes d’infantil i primària. Si Madrid retardés la tornada al col·le, seria un canvi respecte a les intencions expressades per la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, que fa tot just una setmana defensava la tornada a les aules amb normalitat i que aquest dimarts assenyalava que «vacunats, previnguts i amb altres dades hospitalàries, la covid ha de començar a ser tractada d’una altra manera», afirmació que no convida a pensar en passos enrere, sinó al contrari.

L’assumpte del reinici de curs serà objecte d’una reunió intersectorial que el Govern central i les comunitats autònomes faran el 4 de gener a la Moncloa. El Ministeri de Sanitat és qui té competència per decidir quines mesures s’haurien de portar a terme en l’àmbit sanitari als centres educatius, però aquestes mesures han de tractar-se conjuntament amb Educació en una intersectorial, com així s’ha anat realitzant des de l’inici de la pandèmia.

Des del ministeri que dirigeix Pilar Alegría insisteixen que el percentatge d’aules confinades en l’última setmana ha sigut de l’1,54%, xifra encara per sota del màxim registrat quan van reobrir les escoles el setembre de l’any passat. A més, aquestes mateixes fonts destaquen que, en el dia d’avui, un terç de la població infantil (entre els 5 i els 12 anys) té ja la primera pauta de la vacuna contra la covid-19, i per això la previsió que maneja Educació és que, a la tornada de les vacances nadalenques, la xifra de contagis baixi.

La Societat Catalana de Pediatria s’ha mostrat contrària a mantenir les escoles tancades. Consideren que ha de ser l’últim recurs i que abans d’arribar a aquest extrem, les autoritats haurien de decretar restriccions en altres àmbits. «Allargar el període de tornada als centres escolars ha de ser l’últim espai a considerar en les mesures restrictives per a la contenció epidemiològica de la pandèmia, tal com recomanen organismes internacionals com l’OMS o l’Unicef», afirmen en un comunicat. Adverteixen de la «poca [nul·la] eficàcia» que tindria retardar la tornada al col·le després de les festes nadalenques «si abans no es prenen mesures restrictives en altres àmbits d’interacció social en activitats no essencials».

Notícies relacionades

A 23 de desembre, a Catalunya hi havia 4 centres confinats d’un total de 5.108 i 291 grups confinats de 72.000. Això suposa un total de 74.945 persones confinades; 71.687 eren alumnes i els 3.209 restants eren personal docent.

En la tornada a les aules, Educació manté les mesures de seguretat vigents. Això és, mascareta obligatòria a partir dels 6 anys –només es pot retirar en exteriors si interactua únicament el grup de convivència estable–, distància d’1,5 metres entre alumnes que no formin part del mateix grup estable, per exemple al menjador, rentat de mans, i entrades i sortides esglaonades.