Compareixença a la Moncloa
Sánchez encoratja el debat sobre la reducció de la quarantena: «És una decisió molt important»
Sanitat i les autonomies estudiaran aquesta tarda si l’aïllament dels positius passa de 10 a 7 o 5 dies
El president defensa guardar un «equilibri» entre la salut i l’economia
El debat sobre la reducció de les quarantenes per als contagiats de coronavirus ja és imparable. El Consell Interterritorial de Salut, organisme que reuneix els màxims responsables sanitaris del Govern i les autonomies, prendrà aquest dimecres a la tarda una decisió, ha anunciat el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, durant la seva compareixença per fer balanç de l’any que ara acaba.
Sánchez, que fa una setmana tampoc va voler donar la seva opinió sobre la necessitat que els territoris aprovin restriccions en vista de l’explosió de la variant òmicron, s’ha evitat posicionar amb claredat sobre la necessitat d’escurçar l’aïllament dels positius, dels deu actuals a cinc o set, en la línia del ja aprovat per països com els EUA i el Regne Unit. El president s’ha remès al que assenyalin els experts de la Ponència d’Alertes i ha transmès el seu «absolut respecte» al que decideixin el Ministeri de Sanitat i les autonomies. «Aquesta tarda es prendrà la decisió, esperarem què ens diuen els tècnics sobre una decisió que és molt important per a moltíssims compatriotes», ha dit.
Els defensors
Diverses autonomies consideren que ha arribat el moment de fer el pas. Sobretot les governades pel PP, com Madrid, Andalusia i Castella i Lleó. Però també el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, defensa la iniciativa, i la porta un pas més enllà: creu que en el cas dels positius asimptomàtics l’aïllament es podria arribar a escurçar fins a tres dies, però sempre amb acord entre el Govern i els territoris. El Govern de les Balears, en mans del PSOE, ha defensat la reducció de la quarantena aquest dimecres. I Catalunya s’ha mostrat així mateix partidària.
Els defensors de la iniciativa ofereixen dos tipus d’arguments. D’una banda, de tipus epidemiològic, ja que la variant òmicron, que és capaç de contagiar persones vacunades, sol suposar quadros lleus, de curta durada, o directament asimptomàtics. De l’altra, els motius també són econòmics, ja que l’enorme capacitat infecciosa d’òmicron, amb Espanya batent rècords diaris de positius i la incidència situant-se ja per sobre dels 1.300 casos, un nivell sense precedents, podria paralitzar sectors productius i serveis essencials.
Durant la seva compareixença, Sánchez ha advocat per mantenir un «equilibri» entre la salut i l’economia. També, com en anteriors ocasions durant els últims temps, ha defensat que aquesta sisena onada de la pandèmia a Espanya és «diferent» de les anteriors, a causa de l’elevada cobertura vacunal. Malgrat l’elevadíssim nombre de contagis, l’ocupació hospitalària està sent molt menor que en altres moments.
Notícies relacionades«És evident que Espanya i el món no són com fa un any. Estem millor perquè estem vacunats. I ho estem veient en una cosa que ha sigut fonamental quan hem hagut de prendre decisions dràstiques com el confinament. Ara hem d’avaluar l’evolució de les hospitalitzacions i les uci, i hem d’aprendre a conviure i entendre el virus amb la variant òmicron», ha afirmat el president.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim