La primera matinada del 2022
Òmicron apaga la festa de Cap d’Any a Barcelona
Els ‘macrobotellons’ desapareixen en la nit més festiva de l’any i s’imposa el toc de queda a la capital catalana
Moltes ganes, però poca festa. Aquest seria el millor resum de la nit de Cap d’Any del 2021 i la celebració de l’arribada del 2022 a Barcelona. El passeig del Born, el Port Olímpic, la Barceloneta, la plaça de Catalunya, la d’Espanya o la dels Àngels van reunir desenes de turistes amb ganes de festa i molt alcohol en vena, que finalment van desallotjar la via pública amb resignació. «És que no podem anar a cap altra banda, hi ha toc de queda», afirmava un jove italià muntat en una escúter a les dues de la matinada a la Barceloneta. Passades les quatre de la matinada, amb les platges pràcticament buides, uns agents de Mossos i la Guàrdia Urbana ho certificaven. «No ens ho esperàvem, però a la fi ha sigut una nit tranquil·la».
L’afartament de la pandèmia, juntament amb les ganes de ballar, beure i somiar que el 2022 no portarà més tancades, ja s’entreveia abans de les onze de la nit al passeig del Born. Els locals, oberts fins a la mitjanit, tenien llargues cues per entrar. D’altres portaven amb si ampolles de cava, rom o cervesa i ballaven a la plaça jugant amb serpentines o espanta-sogres. «Almenys aquí es pot ballar; a França a les cinc està tot tancat», descrivia la Sara, una noia vinguda des de Lió per celebrar l’Any Nou a Barcelona i ja amb difícils problemes per vocalitzar per les altes ingestes d’alcohol. ¿I on acabareu la festa? «El nostre pla era tornar a l’hotel, però ara uns nois ens estan convidant a una casa per seguir la festa després de la una», deia entre rialles.
Raïm a la plaça de Catalunya
Poc abans de la mitjanit, la Rambla i el Raval s’anaven omplint. Pel carrer, molts portaven ampolles d’alcohol i les terrasses estaven al complet, amb gerres de sangria o cervesa plenes a vessar a les taules. De forma totalment improvisada, la plaça de Catalunya es va anar omplint de turistes. El Mathieu, per exemple, havia arribat amb la seva dona, els seus fills i altres amics per celebrar l’Any Nou a la capital catalana. «Fa precisament un any era en un llit d’hospital ingressat per la covid: aquesta vegada he decidit que s’ha de celebrar la vida», deia ple de serpentines i amb un barret.
El Juroen i el Niek, tots dos d’uns trenta anys i vinguts des d’Holanda, també esperaven l’arribada de la mitjanit amb una ampolla de cava a la mà. «Fa deu anys que celebrem el final d’any en una ciutat diferent, i aquesta vegada vam triar Barcelona perquè és la meva preferida», afirmava el Juroen, dels pocs que portava mascareta al lloc.
Es van fer les dotze i, misteriosament, van sonar les dotze campanades. Pocs es van menjar els 12 grans de raïm, però els crits de «¡feliç Any Nou!» es van escoltar en desenes d’idiomes diferents. Després van arribar els petards, els focs artificials i les videotrucades. Alguns des de Rússia, altres a Itàlia. «Ens agrada la festa i ens agrada Barcelona, a veure què ens ofereix la nit, segur que no ens decep», deia el Filippo, un jove italià de 18 anys.
Antiavalots al Port Olímpic
A la una de la matinada al Born amb prou feines quedaven unes 70 persones al carrer. «Jo és que no puc més, soc un negacionista vacunat: hem fet tot el que ens han dit, i tot i així continuem sense poder sortir, sense poder disfrutar...», afirmava dels pocs catalans que quedaven al passeig. La festa es va dissoldre passades les dues de la matinada.
Va costar més fer desaparèixer els turistes al Port Olímpic. Molts havien acudit a les festes de les discoteques i el casino de la zona, però amb el tancament obligat a la una es van amuntegar a la platja i allà van començar les baralles i els robatoris. A les quatre de la matinada, i després de la presència dels antiavalots, l’última desena d’irreductibles s’acomiadava de la festa i de l’any nou de mala gana a la platja del Somorrostro. L’Igor, un turista francès, es negava a llançar l’última cervesa balancejat per l’efecte de l’alcohol. L’Svetlana, una noia russa, atenia la policia per denunciar el robatori del seu mòbil encara que a aquella hora estava prohibit ser al carrer.
Festes a partir de les 6
La festa al carrer va desaparèixer, però moltes trobades es van traslladar dins de les vivendes. D’allà sortia la música de reggaeton, la cridòria i els llums de colors en la majoria de carrers de la ciutat. No obstant, la policia amb prou feines hi va entrar, ja que en la immensa majoria hi havia menys de deu persones dins. Segons van confirmar diversos agents dels cossos policials, amb prou feines van detectar grans trobades. Molts van optar per llogar cases rurals o anar a espais allunyats de les ciutats i els veïnats. D’altres van organitzar festes a partir de les sis de la matinada, esperant un menor control policial pel final del toc de queda.
A la fi, almenys pel que fa relació a les festes de carrer, no es van repetir les trobades massives a Barcelona. Sí que es van tornar a veure les escenes dels sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques atenent intoxicacions per alcohol. Un d’ells, un jove de 25 anys inconscient davant la parada del metro mitja hora després de les campanades. Un altre, un senyor de 40 anys al barri del Poblenou just quan tornava a l’hotel, poc després de les tres de la matinada.
«Encara és aviat. A partir de les cinc és quan arriben», deien diversos sanitaris de les urgències de l’Hospital Clínic, saturats de feina i de pacients a les tres de la matinada. Aquesta nit, els hospitals, a més d’atendre pacients de la covid, també s’han hagut de fer càrrec de persones afectades per intoxicació de drogues i alcohol. «El nostre treball és atendre’ls a tots, no pots posar-te a pensar on s’han contagiat o què han fet», afirmaven.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"