Debat obert
¿Fins quan l’òmicron? ¿Som davant el principi del final de la pandèmia?
Alguns especialistes afirmen que la sisena onada és el «punt d’inflexió» cap a una malaltia endèmica, però altres experts avisen que encara poden aparèixer variants més greus
Ningú podia imaginar que amb gairebé el 90% de la població espanyola vacunada, es produiria un nou envit de la covid de dimensions desconegudes. La preocupació entre la ciutadania és màxima. No obstant, l’actual tsunami té, gràcies precisament a la immunització, característiques tan diferents de la resta d’onades que alguns experts opinen que podria suposar el principi del final de la pandèmia. D’altres, no obstant, no són tan optimistes.
El debat ha sigut obert, entre d’altres, pel doctor Javier Zulueta, que ha treballat a la Clínica Universitat de Navarra i actualment és pneumòleg a l’hospital Monte Sinaí de Nova York. El 23 de desembre va escriure a Twitter que «té la impressió» que la variant òmicron «acaba amb la pandèmia», ja que la gran majoria de casos que provoca són lleus. «A Sud-àfrica està baixant la incidència igual de ràpid que va pujar. Això s’acaba», va escriure, en un tuit que, atesa la necessitat de bones notícies davant un panorama tan incert, té més de 87.000 ‘m’agrada’.
Tengo la impresión de que Ómicron acaba con la pandemia. La tasa de infecciones es brutal, pero la gran mayoría con cuadros muy, muy leves. En Sudáfrica está bajando la incidencia igual de rápido que subió. Esto se acaba.
— Dr. Javier Zulueta (@DrZulueta) 23 de diciembre de 2021
De seguida va sortir en suport del seu excompany el doctor José Luis del Pozo, director de malalties infeccioses de la Clínica Universitat de Navarra. El també especialista en microbiologia va assenyalar, a la mateixa xarxa social, que està d’acord amb «el plantejament optimista» perquè s’està veient «l’evolució natural d’un virus a càmera ràpida».
Estamos viviendo en directo la evolución natural de un virus a cámara rápida. Jamás en la historia hablamos tenido la ocasión de estudiar la variabilidad, que es mucha, de un virus RNA en vivo.
— Jose Luis Del Pozo (@jdelpoleo) 24 de diciembre de 2021
En declaracions a EL PERIÓDICO, Del Pozo explica la seva conclusió. En primer lloc, reconeix que la situació actual és «dolenta», sense embuts, atesa la saturació a l’Atenció Primària, les urgències i l’augment de pacients hospitalitzats, que continuarà «les pròximes setmanes». No obstant, incideix que es tracta d’una onada «diferent» que, a causa de l’alta cobertura vacunal, està provocant «quadros més lleus».
Per això, per primera vegada en la pandèmia les corbes d’incidència i hospitalitzats són molt diferents. La primera creix de manera exponencial i sense que es vegi encara un aplanament, mentre que la segona augmenta lentament. A aquest panorama ajuda, segons Del Pozo, la vacunació però també l’«evolució natural del virus», ja que les variants molt greus tenen menys possibilitat de replicar-se perquè els infectats moren o són ingressats i es mantenen més temps aïllats, mentre que les soques lleus tenen més «capacitat de contagiar».
Punt d’inflexió
«Sabem des de fa temps que els virus que salten d’animals a humans tenen una tendència a extingir-se o a acomodar-se a la població ocasionant quadros més lleus, és l’evolució natural que es preveu també amb la covid», afirma. Per això considera que l’actual onada suposa «un punt d’inflexió» i que a partir d’aquí «probablement hi hagi una setena o vuitena onada» però ja més «residuals», de manera que la covid es converteixi en un «coronavirus més».
També s’ha afegit a la tesi optimista el viceconseller d’Assistència Sanitària de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, que considera que «estem en una etapa de transició» en què l’òmicron pot fer que la covid es converteixi «en una malaltia respiratòria aguda amb caràcter endèmic». No obstant, el viceconseller ha reconegut que, per ara, no hi ha «proves» concloents i «fa falta temps» per saber com realment evolucionarà la pandèmia.
Malgrat això, ha vaticinat que la setmana vinent s’arribarà al pic de contagis a Madrid, una cosa que no s’atreveix gairebé ningú a pronosticar malgrat que a Sud-àfrica s’ha produït una baixada vertical d’infeccions.
«Durarà mesos»
De fet, el metge i investigador Salvador Macip, avisa que la situació a Sud-àfrica és tan diferent de l’espanyola que «és difícil fer paral·lelismes». Segons la seva opinió, el final de la pandèmia «depèn que no apareguin noves variants» greus, atesa l’escassetat de vacunes a bona part del món. El també professor de la UOC comparteix que la covid es convertirà en una malaltia endèmica, «però és prematur dir quan passarà, si els pròxims mesos o l’any vinent». «En tenim per a mesos segurament», pronostica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"