L’ALTRA PANDÈMIA
Les catximbes, una perillosa moda que sedueix els joves
Espanya és el país europeu amb més persones d’entre 18 i 25 anys fumadores de tabac de pipa d’aigua: el consumeixen un de cada cinc
sisha /
L’aroma a maduixa i vainilla impregna el carrer a diversos metres del local. Una vegada dins, la llum tènue i els cambrers amb mascareta es passegen entre el fum dens que s’arremolina al costat de les taules, ocupades majoritàriament per joves que s’alternen per xarrupar del tub de les catximbes o xixes, el nou producte estrella. Tot i que fa ja més de 16 anys que no està permès el consum de tabac a l’interior dels bars, les pipes d’aigua s’escapen a la prohibició. El negoci ha proliferat entre els més joves, i cada vegada hi ha més locals que inclouen a la seva carta degustacions d’un producte tan tòxic com els cigarrets que van ser expulsats dels interiors a cop de legislació.
A Espanya, un de cada cinc joves consumeix tabac en pipa d’aigua, el percentatge més alt d’entre els veïns europeus. I el principal problema són les raons per les quals escullen aquest tipus de producte: el consideren menys nociu. És el resultat d’un estudi liderat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que analitza les percepcions dels consumidors de nou països de la UE i del Regne Unit sobre productes de tabac. «Constata una cosa que ja observàvem: que el consum d’aquest tipus de tabac ha crescut. El que sorprèn és que la percepció del risc sobre la salut és molt menor, i això és el preocupant», indica l’investigador Francisco Lupiáñez, que ha liderat el projecte. En això influeix el seu fort caràcter social, vinculat al consum en bars, cafeteries i fins i tot discoteques. I la falta de regulació.
Tot i que el tabac per a pipa d’aigua està inclòs en la llei 28/2005 de mesures sanitàries contra el tabaquisme, els productes per fumar a base d’herbes aromàtiques i que no contenen tabac estan regits per un decret del 2017 que no diu res sobre el seu consum. És l’escletxa legal que utilitzen alguns hotelers: les catximbes estan permeses als interiors dels bars sempre que el producte que es fumi no contingui tabac, però la realitat és que aquestes herbes aromàtiques sense nicotina no són les que s’acaben consumint.
Segons les dades del Ministeri d’Hisenda sobre el Mercat de Tabacs, el 2010 es van vendre 400.000 quilos de tabac per a pipa –no només d’aigua–. El 2020 van ser gairebé dos milions. Sevilla va acollir aquest any la HookaFair, la fira més important del món per a productes de xixa, que s’anunciava indicant que «el mercat espanyol està reconegut com un dels més destacats del món». I a Instagram ja hi ha més de 1.000 influencers que promocionen el consum de hookah. «N’hi ha de síndria, de meló... Això per als joves és molt atractiu. Pensen ‘una cosa que fa olor de fruita, no serà tan dolenta’», assenyala Andrés Zamorano, president del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme.
Nociu, amb o sense nicotina
«Una sessió típica fumant en xixa equival a fumar fins a 50 cigarrets», denuncia Zamorano, que recorda que «l’aigua no filtra absolutament res, forma part de la il·lusió òptica de la catximba». I aquesta boirina blanca tan característica té els mateixos nivells alts de diòxid de carboni, metalls pesants i cancerígens que el d’un cigarret.
A més, els que fumen en xixa estan exposats a substàncies tòxiques tant del tabac com del carbó utilitzat per escalfar-lo. I també hi ha fumadors passius: el fum és nociu fins i tot per a qui no l’està inhalant. Asseure’s en un local i demanar una pipa d’aigua permet fumar sense haver de llegir els missatges dels paquets que adverteixen sobre els seus perills. El famós «fumar mata» és visible només per als cambrers que el desembalen. «Això és escandalós», insisteix Zamorano.
Durant la pandèmia, l’OMS va alertar que fumar en pipa d’aigua podria augmentar el risc de propagació de la covid pel seu consum en grup i compartint broquets i mangueres. Sanitat va recomanar evitar el consum de tabac i productes relacionats» en els espais d’hostaleria i, de manera específica, «eliminar l’ús compartit de les pipes d’aigua». Però els locals on es permet el consum continuen proliferant, sobretot en aquelles comunitats que no les han prohibit específicament.
Notícies relacionadesZamorano apunta als locals que «normalitzen» amb les xixes el fet de fumar. «El que ens explicava fins i tot la Policia és que quan arriben a un establiment d’aquests, els diuen que el que estan utilitzant són herbes i no tabac, i els agents ho han de comprovar». En alguns territoris s’han portat a terme operacions específiques de la Guàrdia Civil per controlar el consum de catximbes en bars i discoteques que s’han saldat amb centenars de denúncies i multes.
Una regulació europea
La directiva europea sobre el tabac es troba ara en revisió. «Vam llançar aquest estudi per la preocupació de les autoritats europees sobre aquest tipus de productes que escapen a la legislació, estan en augment i tenen un impacte en la salut pública i en el mercat únic europeu», explica Lupiáñez. «Hi ha productes que estaven disponibles en alguns països i en d’altres no, no hi havia una regulació única sobre el tema», afegeix. L’investigador recorda la polèmica que es va despertar a Europa sobre l’ús del cigarret electrònic. El Regne Unit va apostar per utilitzar-lo com una eina per disminuir el consum de tabac tradicional, però altres països, entre els quals Espanya, s’hi van oposar perquè a mitjà termini seria igual de nociu. «La Comissió pot donar un paraigua perquè aquest tipus de polèmiques no existeixi», explica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia