La lluita contra la pandèmia
El Govern central confia en la vacunació per a una tornada al col·le «segura i presencial»
Sanitat, Educació, Universitats i autonomies decideixen no canviar el protocol escolar per gestionar les quarantenes
Tota la comunitat educativa estava pendent de la reunió que aquest dimarts han mantingut a la Moncloa els ministeris de Sanitat, Educació i Universitats amb les autonomies per dissenyar la tornada al col·le després de les vacances de Nadal –que serà presencial en totes les etapes educatives– i en meitat de la sisena onada de la pandèmia. No obstant, a la trobada no s’ha pres cap decisió concreta, més enllà de reforçar a partir del dilluns 10 de gener els protocols anticovid que ja hi ha a les aules: mascareta (fins i tot als patis, una cosa que ja regia a Catalunya), ventilació creuada, distància social i grups bombolla (que aquest curs escolar han saltat pels aires en la majoria de comunitats atesa la no contractació de professors de suport). El Govern central confia en la vacunació com l’arma principal per lluitar contra el virus.
Entre els alumnes de secundària (12-19 anys) el 86,6% ja tenen la pauta completa, mentre que entre els de primària (5-11 anys, la campanya dels quals va començar el 15 de desembre), el 28,8% tenen una de les dues dosis (la segona punxada tindrà un interval de vuit setmanes). El que sí que és clar, malgrat que algunes autonomies van coquetejar amb una possible semipresencialitat als instituts, és que l’educació –des d’infantil fins a la universitat– serà presencial.
Una de les grans incògnites sobre el desenvolupament del curs escolar és com es gestionaran les quarantenes una vegada que algun alumne doni positiu en covid-19. La vacunació permetrà, igual com ha passat en la població general, alleujar una mica les quarantenes escolars.
Sobre possibles canvis, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que s’ha d’esperar que els experts de la ponència d’alertes i la de vacunes emetin un nou veredicte, que serà aprovat per la comissió de Salut Pública. Fins aleshores, els centres educatius tindran els mateixos protocols que ja hi ha a les diferents autonomies i els que s’apliquen a tots els àmbits no educatius: quarantenes de set dies en lloc de deu en cas de contagi i absència d’aïllament per als contactes estrets sempre que se sigui asimptomàtic o es tinguin símptomes molt lleus.
Reforçar els protocols
Tret de canvis d’última hora, a Catalunya, el protocol actual marca que si hi ha un positiu a classe, els alumnes del grup que tinguin la pauta de vacunació completa –una cosa que ara passa amb els de més de 12 anys, això és, l’etapa d’ESO i Batxillerat– o que ja hagin passat la covid no hauran de fer quarantena. En canvi, en les etapes d’infantil i primària, quan hi ha un nen positiu, tot el grup classe queda confinat i ha de fer quarantena. Mentrestant, Madrid –on l’atenció primària està saturada i amb prou feines es fan PCR– ja ha avançat que no hi haurà confinament d’aules en cas de contagis esporàdics, una mesura que afectarà tots els nivells educatius. Si hi ha un brot serà Salut Pública la que dicti el protocol.
D’altra banda, la ministra Pilar Alegría ha qualificat la presencialitat de «decisió profundament encertada». Ha assegurat que hi haurà un «compliment rigorós dels protocols de seguretat» i ha transmès un missatge de tranquil·litat a les famílies. També ha assegurat que les autonomies han previst plans d’actuació per accelerar la contractació de docents substituts en el cas que es produeixin contagis entre la plantilla. Mentrestant, el ministre d’Universitats, Joan Subirats, ha afirmat que la majoria d’universitats també reprendran les classes amb normalitat i presencialitat, exàmens inclosos. Ha anunciat que s’està treballant perquè els alumnes positius o confinats que no puguin acudir a les proves presencials no perdin la convocatòria.
L’última setmana de col·le abans de les vacances, el percentatge d’aules confinades a tot Espanya era de l’1,30% contra el 0,2% registrat a principis de desembre. No obstant, la incidència acumulada ja no està tan desbocada en el grup d’edat de 5 a 11 anys (1.799 casos per 100.000 habitants). Ara mateix, el segment de població més contagiat és el de 20-29 anys (2.880 casos), seguit dels que tenen entre 30 i 39 anys (2.353 casos) i els de 40 a 49 (2.134 casos).
Crítiques dels sindicats
El secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO, Francisco García, ha lamentat la «falta de concreció» de les mesures adoptades a la reunió a la Moncloa. «Les autoritats estan per prendre decisions. No obstant, el que han fet és delegar-ho tot en els centres educatius i en les famílies. Les autonomies no s’han gastat els diners públics que se’ls van donar per combatre la pandèmia als sectors essencials, com l’educació. Han acomiadat professors i metges i han relaxat totes els protocols anticovid que l’any passat van servir per frenar els contagis a les aules. No es pot confiar tot a la vacunació perquè el problema el tenim a primària, on els alumnes encara no estan immunitzats», ha afirmat.
Iolanda Segura, portaveu d’USTEC, el sindicat majoritari entre els docents catalans, ha acusat les administracions de «girar l’esquena a la cara a la realitat». «Es pensen que els centres escolars són immunes al virus», ha ironitzat abans d’augurar que a partir de dilluns les escoles seran «un polvorí de baixes». «Els professors cauran com mosques». I ha qüestionat que es fiï tot a la vacunació perquè «el virus es contagia també entre vacunats». «Han quedat curts amb les mesures. Reforçar els protocols no és suficient davant la virulència dels contagis», ha reblat Segura.
Ustec, que reclamava PCR o tests d’antígens a mestres i alumnes abans de l’inici de les classes, demanarà explicacions a la Conselleria d’Educació d’aquesta falta de mesures addicionals. «Exposaran a contagis totes les persones de les escoles», ha denunciat. «Tampoc han explicat com cobriran totes les baixes que hi haurà», ha afegit. Aquest divendres, Educació farà públics els primers nomenaments per a substitucions de cara a les baixes de professors que hi pugui haver dilluns.
L’esborrany sobre quarantenes
Segons un esborrany al qual ha tingut accés Europa Press, una de les idees que Sanitat plantejava era eliminar les quarantenes en educació infantil i primària. Així mateix, plantejava ampliar la consideració de brot a tres o més casos en escoles i instituts en lloc dels dos casos actuals.
Segons aquest document, la proposta de Sanitat és que no prendran accions en relació amb casos sospitosos de covid dins dels centres educatius fins que no s’obtingui resultat positiu en una prova diagnòstica. D’aquesta manera, «l’activitat docent continuarà de manera normal, extremant les mesures de prevenció i higiene» fins a comptar amb el resultat del cas sospitós.
En cas d’haver-hi contactes estrets fora del centre educatiu, les actuacions es portaran a terme d’acord amb l’‘Estratègia de detecció precoç, vigilància i control i les seves adaptacions’. El plantejament de Sanitat especifica que aquells familiars no vacunats convivents del cas sospitós sí que es mantindran en quarantena.
I respecte al tancament de centres, el text assenyalava: «Si es considera que es dona una transmissió no controlada al centre educatiu amb un nombre més elevat de l’esperat per la transmissió existent a la comunitat en un territori específic per a aquest grup etari, els serveis de salut pública de les comunitats autònomes faran una avaluació de risc per considerar la necessitat d’escalar les mesures, valorant en última instància el tancament temporal del centre educatiu».
Comunitat de Madrid Nou curs Autonomies Col·legi Coronavirus Ministeri de Sanitat Ministeri d'Ensenyament
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia