El 10 de gener
Aquestes són les claus de la tornada al col·le
El curs 2021-2022 continuarà amb un reforç de les mesures anticovid ja existents i quarantenes de set dies, com la resta de la població
Malgrat que Madrid, Andalusia i Múrcia havien coquetejat amb la idea que les classes s’impartissin ‘online’ en els instituts, la presencialitat serà la tònica general per a la tornada al col·le en totes les etapes educatives. El 10 de gener, els i les alumnes d’Espanya tornaran als seus pupitres enmig de la sisena onada, amb els contagis desbocats (2.295 casos per 100.000 habitants) i amb un percentatge de classes confinades de l’1,30% (dada de meitat de desembre). «Les aules són llocs segurs. Ho van ser l’any passat i ho continuaran sent aquest». Així de contundents s’han mostrat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la d’Educació, Pilar Alegría, i el d’Universitats, Joan Subirats, en la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut amb els consellers autonòmics. «Prudència, sí. Alarmisme, no», ha ressaltat Alegría després de traslladar un «missatge de tranquil·litat» a les famílies.
En la trobada no s’ha pres cap decisió concreta, més enllà de confiar en la vacunació com a arma fonamental en la lluita contra el virus. També s’ha acordat «enfortir» els protocols ja existents: mascareta, grups bombolla, ventilació i higiene de mans. Segons el parer dels sindicats d’ensenyament, les mesures són completament insuficients i auguren una tornada al col·le complicada. El Govern, no obstant, confia que tot anirà bé.
¿Com serà la tornada al col·le?
Segons la responsable de Sanitat, serà «presencial i segura». Acudir físicament a l’aula és «un dret fonamental» dels estudiants i una «prioritat absoluta» compartida, ha afegit Darias, per totes les autonomies «per unanimitat». Fa dies, algunes autonomies van llançar la possibilitat de la semipresencialitat per als alumnes més grans (3r i 4t d’ESO i Batxillerat), però han fet marxa enrere. Perquè la covid-19 continuï tenint un impacte mínim a col·les, instituts i facultats, el Govern i les autonomies confien en la vacunació. El 86,6% dels alumnes de secundària (12-19 anys) ja tenen la pauta completa mentre que en el grup dels 5 a 11 anys el percentatge dels que han rebut la primera dosi arriba al 28,8%. Darias ha fet una crida perquè els que no han rebut el sèrum ho facin al més aviat possible.
¿S’utilitzarà mascareta al pati?
Sí. Almenys, durant el temps que duri l’altíssima incidència que està tenint el virus en la població en general. Amb les mascaretes escolars hi va haver certa relaxació a Madrid, on es va permetre retirar la protecció buconasal en determinades activitats a l’aire lliure. Moltes escoles, no obstant, van continuar recomanant-ne l’ús i, de fet, la majoria d’alumnes van optar per continuar portant-la. A Catalunya, les mascaretes també s’han continuat veient en els esbarjos, tret de comptats casos en els quals els grups bombolla estiguessin sols i sense barrejar-se. Una vegada que la directriu general és la imposició d’utilitzar-la als exteriors per a tots els ciutadans (amb l’excepció dels entorns naturals), les escoles no han quedat fora d’aquesta norma. Darias ha explicat que és «fonamental» enfortir les mesures anticovid ja existents. A més de la mascareta, els grups bombolla, la ventilació i la distància social. Molts centres, a més, continuaran prenent la temperatura als estudiants a l’entrada, tot i que aquesta iniciativa no està inclosa en els protocols de l’Executiu.
¿Es faran proves als professors?
Malgrat que els sindicats de mestres reclamaven que es fessin PCR o test d’antígens als docents, no està previst que hi hagi cribratges massius de cara a la tornada al col·le, com sí que hi va haver el gener del 2020. Iolanda Segura, portaveu d’USTEC, el sindicat majoritari entre els docents catalans, ha acusat les administracions de «donar l’esquena a la realitat». «Es pensen que els centres escolars són immunes al virus», ha ironitzat abans d’augurar que a partir de dilluns les escoles seran «un polvorí de baixes». «Els professors cauran com mosques», ha afegit. Aquest divendres, la Conselleria d’Educació farà públics els primers nomenaments de substitucions per cobrir les possibles baixes de docents que hi pugui haver dilluns. Mentrestant, el secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO, Francisco García, ha lamentat la «falta de concreció» de les mesures adoptades en la reunió a la Moncloa. «Les autoritats estan per prendre decisions. No obstant, el que han fet és delegar-ho tot en els centres educatius i en les famílies. Les autonomies no s’han gastat els diners públics que se’ls van donar per combatre la pandèmia als sectors essencials, com l’educació. Han acomiadat professors i metges i han relaxat totes els protocols anticovid que l’any passat van servir per frenar els contagis a les aules. No es pot confiar tot a la vacunació perquè el problema el tenim a primària, on els alumnes encara no estan immunitzats», ha afirmat.
¿Qui ha de fer quarantena i quants dies?
Com fins ara, els alumnes que donin positiu, estiguin o no vacunats, s’hauran de confinar a casa. Quant a la resta de companys de l’aula, les quarantenes difereixen en funció de la comunitat autònoma. En el cas de Catalunya, si tenen la pauta completa de vacunació –cosa que ara succeeix en els majors de 12 anys, estudiants d’ESO i batxillerat–, no han d’aïllar-se. En el cas dels menors de 12 anys (etapes d’infantil i primària), que encara no tenen la pauta completa perquè es van començar a immunitzar al desembre, sí que han de guardar quarantena. Aquest confinament, com succeeix per al conjunt de la població en general, serà de 7 dies i no de 10. En el cas de Madrid, davant casos esporàdics no es realitzaran quarantenes. Si hi ha brots, serà Salut Pública qui decideixi com actuar. Sobre el possible contagi de docents (i la seva consegüent baixa laboral), la ministra d’Educació i Formació Professional ha assegurat que les comunitats autònomes ja estan treballant a accelerar la contractació de professors substituts.
¿Quan poden canviar els protocols?
Tot i que algunes comunitats havien demanat al Govern flexibilitzar les quarantenes en els centres educatius, per ara Sanitat ho ha descartat. Espera que la Ponència d’Alertes emeti un informe sobre l’assumpte i que la Comissió de Salut Pública el valori i prengui una decisió sobre l’assumpte. «Esperarem. De moment, tenim protocols generals que ja es poden aplicar i servir de guia per manejar els casos. Seguirem el full de ruta, aplicarem el que ja tenim disponible», ha explicat Darias. L’evolució de la vacunació en els nens de 5 a 11 anys podria permetre a les autonomies eliminar la quarantena per a aquest grup de població quan tinguin la pauta completa, cosa que es produirà cap al mes de març, tenint en compte que la campanya d’immunització d’aquest grup va començar el 15 de desembre i que es requereix un interval de vuit setmanes entre la primera i la segona dosi.
¿Seran els exàmens presencials a la universitat?
Sí. Les facultats, segons el ministre, Joan Subirats, estan «clarament» preparades per afrontar la tornada a les classes presencials, exàmens inclosos. Si algun estudiant està contagiat o ha de guardar quarantena preventiva i té alguna prova, podrà demanar un ajornament per no perdre la convocatòria. Les facultats estan treballant en com gestionar aquests casos.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Mestres i professors Nou curs Coronavirus a Espanya Col·legi Coronavirus Ministeri de Sanitat
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia