La Fiscalia denuncia la mort dels dos ossos trobats a Astúries

El ministeri públic veu indicis de delicte contra la protecció de la fauna per un possible enverinament

La Fiscalia denuncia la mort dels dos ossos trobats a Astúries

LNE

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia d’Astúries ha presentat denúncia davant els Jutjats de Grado i Cangas del Narcea per la mort dels dos ossos trobats en un camí de Somiedo i a la localitat de Moal (a Cangas), a prop del bosc de Muniellos, el juny i el juliol de l’any passat, al considerar que hi ha indicis de delicte contra la fauna protegida.

El Fons per a la protecció dels animals salvatges (Fapas) va denunciar les circumstàncies de la mort d’aquests ossos davant la Fiscalia, que va obrir unes diligències d’investigació que s’han traduït finalment en una denúncia formal i una investigació per part del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil per trobar els causants de les morts.

Segons el Fapas, en almenys un dels casos, el de Moal –el cinquè trobat mort l’any passat–, l’os presentava signes d’enverinament, en concret la rigidesa dels músculs de les goles, també conegut com a «somriure sardònic».

El cas és que el Principat va descartar l’any passat qualsevol intervenció humana en la mort dels dos animals. En el cas de Somiedo, es va apuntar que l’animal havia mort possiblement durant una baralla amb un altre plantígrad. En el cas de Moal, va transcendir com a possible causa de la mort un traumatisme. No presentava cap signe de violència. En els dos casos, es va apuntar a causes naturals de la mort.

Per a Fapas, «tret de circumstàncies molt evidents que impedeixen fer una altra valoració, amb cada os mort gran part de les vegades els informes, necròpsies o anàlisis dels cadàvers llisquen per sinuosos camins que miren de justificar que aquestes morts tenen una causa natural. L’objectiu: impedir que s’iniciï un procés d’investigació policial que tracti d’aclarir la veritable causa de la mort dels ossos i si es tracta d’un acte criminal, i perseguir els qui, d’una manera o una altra, els van donar mort».

Davant d’això, Fapas «documenta cada mort, dona trasllat a la Fiscalia de Medi Ambient, que, si ho veu raonat, ordena obrir diligències d’investigació al Seprona i, si aquestes són favorables, s’acaben presentant denúncies judicials». També és cert que aquest tipus de delictes són molt difícils de perseguir. Les penes per donar mort a espècies protegides com l’os cantàbric van de sis mesos a dos anys de presó, o multa de vuit a vint-i-quatre mesos.

Notícies relacionades

El Fapas es personarà en les diligències obertes als jutjats de Grado i Cangas del Narcea, segons va indicar el president de l’entitat, Roberto Hartasánchez. El Fapas va fer un paral·lelisme entre l’os trobat mort en un camí de Somiedo i un altre de nom «Cachou», del qual es deia que havia mort a la Vall d’Aran després d’una baralla amb un altre plantígrad, però que en realitat havia mort després d’ingerir verí.

També l’any passat, concretament el 25 de juny, es va trobar un cadell d’os ferit en una cuneta de Leitariegos. Possiblement atropellat, «Leyta», de sis mesos i cinc quilos de pes, no va poder sobreviure, malgrat les cures intensives veterinàries que se li van aplicar.

Temes:

Óssos