Sisena onada de covid-19
El Govern busca ara com acabar amb el descontrol dels preus d’antígens
Les opinions en el sector farmacèutic són diverses
Després de diverses setmanes en què s’han comprat desenes de milions d’antígens a Espanya (només entre el 20 i el 26 de desembre, les farmàcies van vendre 7.048.852 tests a tot el país), el Govern central busca com regular-ne el preu. Algunes farmàcies els venien a 4 euros; d’altres, a 13, al multiplicar-se exponencialment la demanda d’aquestes proves per sobre de l’oferta. I sobretot per Nadal: entre el 20 i el 26 de desembre es van vendre fins a un 69% més d’antígens que la setmana anterior, segons la consultora Iqvia.
Davant aquesta situació i a causa de la demanda dels tests d’antígens, el Govern central planeja intervenir en aquest descontrol de preus. Segons ha declarat el president del Govern central, Pedro Sánchez, a la cadena SER, l’Executiu es disposa a controlar els preus.
A falta de conèixer la fórmula de l’Executiu i al no tenir IVA (per ser productes sanitaris per a diagnòstic in vitro), un precedent similar es troba en les mascaretes. El Govern en va fixar l’abril del 2020 un preu màxim, que va modificar en diverses ocasions, per a la seva venda al públic, amb l’objectiu d’evitar preus desorbitats en l’adquisició d’aquest producte essencial en el dia d’avui per a la vida diària.
Les opinions en el sector farmacèutic sobre la voluntat del Govern són diverses. La Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE) considera aquesta mesura «errònia». El seu president, Luis de Palacio, creu que igual que els preus han pujat pressionats per la demanda d’aquest Nadal, amb el final d’aquest període «ja estan baixant». «Al febrer estic convençut que els tindrem per sota dels 4 o 5 euros si els preus d’aprovisionament baixen», assegura Palacio. A més, recorda que quan hi hagi molta oferta de tests i menys demanda el preu podria ser fins i tot més baix que el que marqui l’Executiu, «com també va passar amb les mascaretes».
No obstant, el Consell General de Col·legis Farmacèutics «aplaudeix i valora positivament» la mesura anunciada per Sánchez. «És la mateixa actitud que vam tenir amb la petició de regulació del preu de les mascaretes a l’inici de la pandèmia», assegura l’organisme en un comunicat emès aquest dilluns.
«La decisió de regular el preu en tota la cadena contribuirà a posar fi a una situació que hem denunciat reiteradament i de la qual els farmacèutics hem sigut víctimes, al produir-se augments excessius de preu i tensions en el mercat originades per actors aliens al canal farmacèutic», indiquen des d’aquest organisme. A més, el Consell General de Col·legis Farmacèutics també destaca que les farmàcies són «establiments sanitaris» i els tests són «productes sanitaris de gran ajuda per a la gestió de la pandèmia».
La patronal de la distribució farmacèutica, Fedifar, també culpa, a més de la pressió de la demanda, l’entrada d’operadors externs aliens a aquest sector (és a dir, operadors independents que es dediquen exclusivament a comprar i vendre tests d’antígens) de l’alça dels preus. I segons el seu parer, un límit màxim de venda final podria evitar aquesta tendència, per això es mostren «com sempre, disponibles» a treballar amb l’administració pública. Les farmàcies són l’última baula de la cadena, a qui els distribuïdors venen els tests que compren als laboratoris, la majoria asiàtics (de les 32 empreses autoritzades per a la comercialització d’aquest producte a Espanya per l’AEMS només tres són europees, la majoria són xineses).
Els tests PCR
Notícies relacionadesEl president de les oficines de farmàcies, Luis de Palacio, assenyala a un interès de l’Executiu central per «desviar l’atenció» amb aquest tema d’«altres assumptes que el desgasten més». «¿Per què estem ara parlant d’això i no han tingut la mateixa atenció mediàtica les temporades en què la població s’havia de gastar 150 euros en tests PCR obligatoris en alguns casos?», es pregunta.
Fins a l’estiu passat, a Espanya no es podien comprar tests de diagnòstic sense recepta a les farmàcies. «Ara parlem d’una pujada brutal de 4 a 9 euros dels tests, però el seu valor absolut és ridícul si ho comparem amb el que costaven les proves PCR», es respon.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors